Ako zaradiť do jedálnička viac zeleniny chutným spôsobom? Z rôznych druhov zeleniny sa dajú pripraviť napríklad chutné placky, na ktorých si dozaista pochutnajú aj najväčší odporcovia zeleniny. My prinášame tip na karfiolovo-brokolicové placky s mozzarellou pripravené v rúre, ktoré sú nielen chutné, ale aj zdravé a plné vitamínov a dôležitých živín. Zelenina je vo všeobecnosti dobrým zdrojom vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správnu činnosť čriev.
Tieto karfiolovo-brokolicové placky chutia fantasticky aj samotné, no vychutnať si ich môžete aj ako prílohu, prípadne k vareným zemiakom alebo nejakého jogurtovému dipu. Ako si ich vychutnáte, je už len na vás. Hor sa do pečenia!
Skúste aj: RECEPT: Kanapky so žĺtkovou a pečienkovou penou z Pečie celé Slovensko
Suroviny na karfiolovo-brokolicové placky:
- 1 menšia brokolica
- 1 menší karfiol
- 400 g strúhanej mozzarelly
- 3 vajcia
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- podľa chuti soľ, korenie, majoránka
- olivový olej
- podľa potreby strúhanka alebo mleté ovsené vločky
Postup prípravy karfiolovo-brokolicových placiek:
- Ako prvé si brokolicu a karfiol rozdelíme na menšie ružičky a pripravíme ich na pare.
- Keď je zelenina mäkká, vo väčšej miske ju popučíme vidličkou.
- K brokolici a karfiolu pridáme strúhanú mozzarellu, vajíčka, pretlačené strúčiky cesnaku a trochu olivového oleja (cca 1 PL).
- Podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie a majoránku.
- Dôkladne premiešame a podľa potreby zahustíme pár lyžicami strúhanky alebo mletých ovsených vločiek. Cieľom je hustejšia konzistencia, z ktorej sa budú dať tvarovať placky.
- Z vymiešanej zeleninovej zmesi následne prstami tvarujeme placky a ukladáme ich na plech s papierom na pečenie.
- Placky pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. Následne ich otočíme a necháme aj z druhej strany dopiecť asi 10 minút.
- Po ochladnutí môžeme podávať. Dobrú chuť!
Odporúčame: RECEPT: Kanapky s hľuzovkovou, hráškovou a krevetovou penou z Pečie celé Slovensko