Balkónový nábytok: Na čo myslieť pri výbere?

Balkónový nábytok: Na čo myslieť pri výbere?
  • 29.06.2022
  • Veronika Nemčeková

Teplé a slnečné počasie láka vyjsť von na vzduch. Poznajú to aj tí, ktorí majú doma balkón. S radosťou si na ňom posedia pri káve, raňajkách alebo pohári vína. Balkónový nábytok dokáže spríjemniť čas, ktorý takto strávime.

Viete, aké je najvhodnejšie sedenie na malý balkón a na čo všetko by ste mali pri kúpe prihliadať? Prečítajte si praktické tipy, ktoré sme pre vás pripravili.

Odporúčame: Predávate nehnuteľnosť? Takto ju spravíte atraktívnejšou!

balkónové sedenie

Zdroj: Shutterstock

Rozhodujúce sú rozmery balkóna

Najdôležitejším faktorom, ktorý treba vziať do úvahy pri kúpe balkónového sedenia, je rozmer samotného priestoru. Ten totiž nijako nevieme ovplyvniť a treba sa mu prispôsobiť.

Bez balkónového sedenia sa budete musieť zaobísť, ak máte francúzsky balkón. Jeho názov je pomerne zavádzajúci. Nejde o balkón v pravom slova zmysle, ale iba o balkónové dvere bez samotného balkóna, čiže veľké okno v stene izby. To prináša dnu viac svetla ako klasické okno, avšak na sedenie vonku môžete zabudnúť.

O kúpe nábytku môžete začať uvažovať v prípade, že máte balkón, lodžiu alebo terasu. Problémom niektorých balkónov býva, že sú pomerne malé alebo úzke. V takýchto prípadoch je vhodné zvoliť nábytok, ktorý je možné po použití zložiť.

Ak máte priestrannú lodžiu, teda balkón zasunutý do fasády, alebo terasu, máte vyhraté. Lodžie a terasy bývajú pomerne veľkorysé pokiaľ ide o priestor, ktorý ponúkajú. Aby spolu nábytok ladil, siahnite po balkónovom sete. Relax vám zaručene prinesú pohodlné kreslá na balkón, ku ktorým prislúcha stolík.

Pri väčších balkónoch prichádza do úvahy aj umiestnenie skrinky. Do tej môžete odložiť napríklad látkové podsedáky, aby nezmokli počas daždivého dňa, ale aj hnojivá na kvety, nevyužité kvetináče či popolník. Mnoho ľudí na balkóny umiestňuje aj stojany na kvety.

Kvalita a bezúdržbovosť sú prioritami

Pri kúpe balkónového nábytku by ste mali prihliadať predovšetkým na kvalitu materiálu, z ktorého je vyrobený. Pamätajte na to, že čokoľvek na balkón umiestnite, bude vystavené vrtochom počasia. Nábytok bude musieť byť schopný znášať dážď, ale aj pálivé slnečné lúče a vietor.

Najmenej náročné z pohľadu údržby sú kúsky vyrobené z plastu alebo umelého ratanu. Prírodné materiály ako drevo či pravý ratan, rovnako ako aj kovový nábytok, si budú časom vyžadovať prebrúsenie a ochranný náter. V zimných mesiacoch je vhodné uskladniť ho mimo balkóna.

Zohľadniť by ste mali aj takú zdanlivo nepodstatnú vec, akou je hmotnosť osôb, ktoré na stoličkách budú sedávať. Aj to by vám malo pomôcť rozhodnúť sa, či chcete sedenie z plastu, ratanu, dreva alebo kovu.

Inšpirujte sa: Čo nepatrí do kúpeľne? Týchto 10 vecí z nej rozhodne odstráň!

balkónový nábytok

Zdroj: Shutterstock

Praktickosť je dôležitejšia ako dizajn

Balkónové sedenie by malo lahodiť oku, aby dotváralo pohodovú atmosféru posedenia, avšak skôr ako na samotný dizajn by ste mali prihliadať na praktickosť. Za predpokladu, že chcete nábytok využívať pravidelne, je lepšie investovať do kvalitnejších kúskov, ktoré vydržia aj niekoľko rokov.

Atmosféru na balkóne vám môžu spríjemniť aj doplnky ako rôzne farebné podsedáky, okrasné rastlinky, lampáše či svetelné reťaze.

Odporúčame aj: Malá kúpeľňa môže byť praktická aj útulná. Máme pre vás TOP tipy!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní