Biofilický dizajn: Ako ho zakomponovať do interiéru a aký vplyv má na človeka?

Biofilický dizajn: Ako ho zakomponovať do interiéru a aký vplyv má na človeka?
  • 01.05.2023
  • Michaela Kožáková

Predtým, ako sa ľudia vyvinuli a zhromaždili vo veľkých mestách, žili v súlade s prírodou. Boli sme na nej závislí, rešpektovali sme ju, pretože nám poskytovala potravu. Toto puto medzi prírodou a ľuďmi zostáva nezničiteľné.

Aj po budovaní mestskej krajiny a vytváraní nových životných prostredí máme stále potrebu tráviť voľné chvíle v prírode. Táto genetická, vrodená potreba človeka byť v kontakte s prírodou a s ostatnými živými organizmami sa odborne nazýva biofília.

Dnes nechodíme do prírody hľadať jedlo či loviť. Namiesto toho hľadáme útočisko pre svoju dušu a myseľ.

Pozri aj: Redizajn spálne, ktorý zvládnete do 3 hodín!

Pamätáte si, kedy ste sa naposledy vybrali na dlhú túru do prírody? Čo ste cítili? Pokoj, šťastie, príjemnú únavu? Rovnaké fyzické, psychologické a emocionálne účinky prírody dokážeme reprodukovať v našich príbytkoch či pracovných priestoroch. Kľúčom je biofilický dizajn, ktorý do interiéru vnesie nádych prírody.

Možno aj vy patríte medzi milovníkov rastlín či prírodného, dreveného interiéru a túžite po peknom bývaní. Uvažujete nad zmenami vo vašej domácnosti? Hľadáte inšpirácie pre váš interiér? Tak ste na správnom mieste. Biofilický dizajn predstavuje novinku posledných rokov. Aké sú hlavné prvky tohto interiérového dizajnu? Aký vplyv má na človeka?

Rastliny

Zdroj: INSTAGRAM/dekoratoria.marta_deko

Čo je to biofilický dizajn?

Biofilický dizajn oslavuje myšlienku mesta ako kombináciu urbanizmu, evolúcie, technológie a prírodného prostredia. Umožňuje nám zažiť prírodu a cítiť sa jej súčasťou aj v tých najľudnatejších mestách na svete.

Snahou biofilického dizajnu je uspokojiť našu vrodenú potrebu spájať sa s prírodou v moderných budovách a mestách. Základným cieľom biofilického dizajnu je teda vytvoriť dobré prostredie pre ľudí ako biologické organizmy obývajúce moderné štruktúry, krajiny a komunity.

Klimatické zmeny, pandémie, inovácie, zameranie sa na duševnú pohodu – ide o prvky, ktoré urýchľujú prijatie biofilického dizajnu a dokazujú, že jeho vplyv presahuje viac ako len estetické kvality. Zelená infraštruktúra môže pomôcť znížiť emisie CO2, zvýšiť biodiverzitu rastlín a voľne žijúcich živočíchov a dokonca regulovať teplotu budov.

Kde sa vzal biofilický dizajn?

Jeden z najväčších architektov všetkých čias Frank Lloyd Wright povedal: „Študujte prírodu, milujte prírodu, buďte blízko prírody. Nikdy vás nesklame." Túto filozofiu premietol do štruktúr v súlade s ľudstvom a jeho prostredím a nazval ho organickou architektúrou.

‍Tento princíp organického a prírodou inšpirovaného dizajnu sa pomaly rozrástol do hnutia a zrodil sa biofilický dizajn. Stephen R. Kellert vo svojej knihe vysvetľuje biofilický dizajn ako prístup, ktorý podporuje prospešný kontakt medzi ľuďmi a prírodou v moderných budovách a krajinách. Stephen bol jedným z prvých, ktorý začal konkrétne aplikovať myšlienky biofílie v architektúre a dizajne priestorov. Práve Stephen vytvoril koncept „biogilický dizajn“ a pomohol ho rozšíriť do oblastí architektúry a dizajnu.

Pozri aj: Obývačka podľa znamenia zverokruhu: Aká sa hodí pre vás?

Dizajn

Zdroj: INSTAGRAM/littlemisskaktus

Kľúčové prvky biofilického dizajnu

  1. Prírodné prostredie: Prírodné prostredie sa zameriava na vlastnosti prírodného sveta začlenené do interiéru. Základom sú zemité farby, obrazy zvierat a prírody, dekorácie, prvky z prírodných materiálov, ako je napríklad drevená podlaha či nábytok.
  2. Prirodzené svetlo: Použitie denného svetla a svetelných efektov v interiéri môže pomôcť zlepšiť náladu a znížiť únavu. Svetlo tiež pomáha zlúčiť vnútorné priestory a vonkajšok pomocou prvkov tepla a rôznych tvarov.
  3. Rastliny: Izbové rastliny jednoducho k biofilickému dizajnu patria. Neznamená to však, že musíte zmeniť svoj byt alebo dom na džungľu. Vyberte si zopár rastlín a zakomponujte ich do svojho interiéru. Môžete sa tiež zamerať na obrazy s rastlinami.
  4. Prírodné tvary: Prírodné tvary sú línie a formy, ktoré sa vyskytujú v prírode. Zahŕňajú napríklad oblúky a klenby, kamene rôznych tvarov či vodné prvky.

Ako pôsobí biofilický dizajn na človeka?

Jedným z hlavných dôvodov, prečo biofilický dizajn neustále rastie na popularite, sú nasledujúce zdravotné výhody, ktoré so sebou prináša:

  • znižuje úroveň stresu,
  • zvyšuje produktivitu,
  • urýchľuje hojenie,
  • vo firemných priestoroch zvyšuje atraktivitu pre uchádzačov o prácu,
  • pomáha znižovať znečistenie ovzdušia,
  • prispieva k nižšej hladine hluku,
  • posilňuje a rozvíja kreativitu.

Ako zakomponovať biolifický dizajn do interiéru?

  • vytvorte si zelené steny, vertikálne záhrady
  • odstráňte závesy, žalúzie a nechajte do vášho príbytku preniknúť viac prirodzeného svetla
  • vyberajte si prírodné materiály, drevený nábytok do interiéru
  • ozdobte svoj príbytok živými rastlinami v klasických, závesných kvetináčoch, na podstavcoch či poličkách
  • skrášlite svoje steny tapetou s kvetmi alebo zvýraznite steny prírodou inšpirovanými fotografiami, výtlačkami, nástennými maľbami
  • stavte na zemité odtiene v podobe textílií, dekorácií či doplnkov
dizajn

Zdroj: INSTAGRAM/eca_barr_design

Dizajn

Zdroj: INSTAGRAM/eca_barr_design

Interiér

Zdroj: INSTAGRAM/selinterior_

Interiér

Zdroj: INSTAGRAM/selinterior_

Interiér

Zdroj: INSTAGRAM/selinterior_

Interiér

Zdroj: INSTAGRAM/plantscapers

Interiér

Zdroj: INSTAGRAM/selinterior_


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní