Žijete v znečistenom prostredí? Kojte pol roka a viac, odporúčajú vedci

Žijete v znečistenom prostredí? Kojte pol roka a viac, odporúčajú vedci
  • 04.08.2022
  • Zuzana Andrášová

Tím slovenských a českých vedcov spolupracoval na novej štúdií, ktorá naznačila priaznivý vplyv kojenia na rozvoj poznávacích funkcií. Na štúdii spolupracovali vedci z Ústavu experimentálnej medicíny Akadémie vied, Zdravotno-sociálnej fakulty Juhočeskej univerzity v Českých Budejoviciach, Nemocnice České Budejovice a Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach, Štúdiu tento rok zverejnil Biomedical Journal of Scientific & Technical Research, informuje portál České noviny.

Zástupcovia Českej Akadémie vied vysvetlili, že efekt dojčenia bol viditeľný u detí, ktoré boli dojčené aspoň pol roka a dlhšie. Vedci tiež tvrdia, že dojčenie zrejme pomáha zmierniť negatívne dopady vysoko znečisteného ovzdušia na psychický vývoj malých detí.

Znečistené ovzdušie

Do pozornosti vedcov sa dostalo 147 detí z českých okresov České Budejovice a Karviná. Dôvodom výberu Karvinej bol fakt, že je tam výrazne vyššia miera znečistenia ovzdušia ako v okresoch Českých Budejovíc. Práve znečistenie má podľa odborníkov následok spomaleného vývoja poznávacích funkcií u detí.

Odborníci sledovali v Českobudejovickom okrese 80 a v Karvinej 67 detí narodených v rokoch 2013 a 2014. Keď deti dosiahli päť rokov, hodnotili experti ich poznávacie funkcie použitím Bender-Gestaltovho testu (BG) a Ravenovho testu (RCPM). Pri prvom teste mali deti za úlohu nakresliť predložené geometrické obrazce, čo skúmalo ich percepčno-motorické schopnosti a možné prejavy neurologického poškodenia. Ravenov test je inteligenčný test merajúci pochopenie komplexnosti vzorov a schopnosť detí ukladať a vybavovať si informácie. Z dotazníkov, vyplnených matkami, potom vedci zistili informácie o dojčení a skoršom vývoji sledovaných detí.

Pozri aj: Vieme, koľko dní týždenne majú starí rodičia venovať starostlivosti o vnúčatá

Výsledky štúdie

Epidemiológ a genetik Radim Šrám, ktorý sa podieľal na štúdií, vysvetlil, že výsledky naznačujú, že plné dojčenie v dobe pol roka a viac má väčší efekt na vývoj kognitívnych funkcií u všetkých detí, ktoré sa zúčastnili štúdie. Vedci preto predpokladajú, že dlhšie dojčenie sa priaznivo prejaví najmä na vývoji kognitívnych funkcií u detí žijúcich v oblastiach s vysokou mierou znečistenia ovzdušia. Ak teda žijete v značne znečistenej oblasti, snažte sa, aby vaše dieťa bolo dojčené čo najdlhšie. Ako ukazuje štúdia, má to značný vplyv na psychický vývoj dieťaťa.

Dojčenie má však pozitívny vplyv aj na zdravie dieťaťa. Tieto deti sú menej náchylné na:

  • zápchy,
  • hnačky,
  • uvoľňovanie plynov,
  • zvracanie po dojčení,
  • infekciu močových ciest,
  • infekciu uší,
  • hospitalizáciu v nemocnici v dôsledku gastroenteritídy a respiračných infekcií.

Výhody dojčenia pre matku

Mnohé doterajšie štúdie preukázali aj viaceré výhody dojčenia pre matku. Medzi základné patria:

  • nižšie riziko vzniku rakoviny vaječníkov alebo maternice,
  • nižšie riziko vzniku rakoviny prsníka pred menopauzou,
  • dojčenie zvyšuje silu kostí, takže u dojčiacich matiek sa menej vyskytujú zlomeniny a znižuje sa riziko vzniku osteoporózy v neskoršom veku,
  • dlhodobo znižuje riziko vzniku cukrovky typu II.

Dojčenie má pozitívny vplyv aj na psychický stav matky. V dôsledku zvýšenej hladiny oxytocínu sa u dojčiacich žien vyskytuje v menšej miere depresia a popôrodná úzkosť.

Odporúčame: Ako zbaviť dieťa strachu z vody? Máme TOP tipy, ako na to!

Začiatky kojenia

V začiatkoch kojenia si vyskúšajte viacero polôh, aby ste zistili, ktorá najviac vyhovuje vám i dieťatku. Môžete vyskúšať klasickú polohu posediačky, polohu v ľahu, bočné futbalové držanie, pri ktorom je vhodné použiť vankúš na kojenie. Bábätko tiež môžete držať na predlaktí opačnej ruky, než je prsník a prikladať ho mierne zošikma. Dlaň majte pod líčkom dieťaťa a palec pri ušku. Dobrou pomôckou pri kojení je aj kojenecké kreslo.

Tvorbu mlieka môžete podporiť viacerými potravinami, medzi ktoré patrí mrkva, ovsené vločky, zázvor, zelená listová zelenina, sezamové semienka, strukoviny – najmä šošovica, rôzne polievky.

Kojiť však nebudete len doma. Preto je vhodné zaobstarať si nielen kojenecké podprsenky, ktoré bránia pretečeniu mlieka, ale aj dojčiace šaty, ktoré vám značne uľahčia kojenie na rôznych miestach, ktoré navštívite. 

Neprehliadni: Káva v tehotenstve a počas dojčenia: Treba jej dať zbohom alebo nie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní