Pavúky v dome: Ako sa ich zbaviť a zamedziť ich prítomnosti?

Pavúky v dome: Ako sa ich zbaviť a zamedziť ich prítomnosti?
  • 20.09.2023
  • Lenka Biba Slovak

Ako sa zbaviť pavúkov a zastaviť ich príchod do vášho domova? Najmä v týchto dňoch, keď sa teploty vonku menia, je viac než pravdepodobné, že títo nepozvaní hostia budú hľadať u vás doma úkryt pred chladnejším počasím. Našťastie, existuje niekoľko spôsobov, ako odradiť pavúky od vstupu do vášho domu! Pretože aj keď je väčšina pavúkov úplne neškodná, ich prítomnosť v našich domovoch je pre mnohých nepríjemná.

Pre tých z nás, ktorí trpia arachnofóbiou alebo je jednoducho pohľad na pavúka v udržiavanej domácnosti neznesiteľný, je odstraňovanie väčších či menších pavúčikov neprekonateľná úloha. Práve preto sme pre vás pripravili užitočné a efektívne tipy a rady, ako sa zbaviť pavúkov v dome bez toho, aby ste ublížili sebe aj im. Ako na to?

Ako držať pavúkov mimo našich domovov?

Pavúky sa najčastejšie vyskytujú v domácnosti, keď vonkajšie teploty klesnú a vonku je nedostatok hmyzu, ktorým by sa mohli živiť. V domácnostiach ich možno pozorovať, ako chodia po našich poschodiach, v rohoch miestností alebo ako sa potulujú v našich kúpeľniach.

Najlepším spôsobom, ako sa zbaviť pavúkov v dome, je zabrániť im, aby k nám domov čo i len vstúpili. A na to existuje niekoľko neškodných, ale odstrašujúcich prostriedkov, ktoré môžete použiť veľmi jednoducho aj vy sami.

Recept na esenciálny olej v spreji proti pavúkom

Mimoriadne účinný domáci recept na to, aby ste sa u vás doma zbavili pavúkov, je použitie esenciálneho oleja. Na odpudzovanie pavúkov je pritom najlepší mätový olej. Pavúky totiž majú cit v nohách, takže akonáhle ich zasiahne silná vôňa mäty piepornej, utečú, pretože tá vôňa je pre nich príliš silná.

Pre ešte silnejší účinok odporúčame zmiešať mätový olej s vodou vo fľaši s rozprašovačom, a potom postriekať tie časti vášho domova, kde pozorujete zvýšenú prítomnosť pavúkov. Ale keďže je mätový olej toxický pre domáce zvieratá, pri použití tejto metódy buďte opatrní, pokiaľ máte domácich miláčikov.

Na prípravu tohto dokonalého elixíru, ktorý odpudí návštevu pavúkov:

  • pridajte 20 kvapiek mätového esenciálneho oleja do rozprašovacej fľaštičky naplnenej vodou,
  • použite zmes proti pavúkom bez toho, aby ste ich zabili, 
  • nastriekajte zmes do trhlín a rohov vášho domu,
  • ale aj do vnútorných častí domu, kde sledujte zvýšený výskyt tejto neželanej návštevy.

Tip pre vás: Bývanie podľa znamenia zverokruhu - TOTO sa hodí práve k vám!

Domáce pavúky

Na rozdiel od domácich múch, mravcov alebo švábov, je takýto hmyz je neškodný. Domáce pavúky žijú na najodľahlejších miestach. Niekedy majitelia bytu zistia až po niekoľkých rokoch, že majú takéhoto „domáceho miláčika“.

Existuje veľa znakov o hmyze, ale väčšina povier a znakov sa týka pavúkov. Tento hmyz je ale stálym spoločníkom človeka. Malý pavúk či veľký pavúk, ktorý nespôsobuje problémy, je prítomný takmer v každom dome alebo byte.

Hoci pavúky vyvolávajú strach, je dobré si uvedomiť, že sú to užitočné tvory, ktoré majú svoj účel – zbavujú nás množstva hmyzu. Pokiaľ sa ich teda vyslovene nebojíte, skúste ich radšej chytiť a vypustiť von. Pre tých, ktorí márne bojujú so strachom z nich, sú tu naše rady, ako im z domácnosti urobiť nehostinné miesto.

Prečo býva veľa pavúkov v byte či dome?

Domáce pavúky zriedka spôsobujú ľuďom nepohodlie. Správajú sa ticho, nikoho nehryzú a schovávajú sa v tmavých kútoch.

Pavúky sa dostanú do bytu alebo domu zväčša takto:

  • Na oblečení - človek si prinesie pavúky z lesa alebo parku na bunde.
  • Cez škáry v podlahe - iba malá medzera stačí na to, aby sa pavúky dostali dnu.
  • Cez otvorené okná - silný vietor môže vyzdvihnúť pavúka a priviesť ho do bytu alebo domu.
  • Od susedov - pavúky pri hľadaní koristi cestujú medzi bytmi cez potrubia a ventilačné mriežky.
  • S ovocím a zeleninou - v letnej sezóne si človek spolu s úrodou prináša domoc aj neželaných „hostí“.
  • Svetlo - vo večerných hodinách hmyz láka svetlo svetiel v oknách. Bežia „na svetlo“ a zostávajú tak žiť s ľuďmi.
  • Na srsti domácich miláčikov - mačky a psy nosia na srsti často krát domov so sebou aj rôzny hmyz.

Utesnite všetky možné vstupy do domu

Pavúky sa dokážu do domu dostať cez akékoľvek maličké zákutia, takže stojí za to sa porozhliadnuť a využiť príležitosť na to, aby ste utesnili akékoľvek drobné medzery, ktoré pre pavúkov slúžia ako pozvánka do domu.

Vaše steny, dvere i okná by mali byť funkčné a utesnené. Na vetracích otvoroch je ideálne mať sieťku. Taktiež zakryte krb, pokiaľ sa nepoužíva. Zvýšenú pozornosť venujte kuchyni, podkroviu a kúpeľniam, pretože vysoká vlhkosť v týchto priestoroch je miestom, kde majú pavúky svoje obľúbené úkryty.

Neprehliadnite: Sex je okrem potešenia aj veľmi zdravý. Neveríte? Presvedčte sa!

Ako sa zbaviť pavúkov v byte či dome?

Veľa očí a množstvo nôh z nich robia pre mnohých ľudí na pohľad nie veľmi pekné stvorenia. Pavúky v dome sú nechcenými hosťami. Celý život počúvame, že viac sa boja ony nás ako my ich, že sú neškodné a nijak nám neublížia - teda väčšina z nich.

Mnohých ale strasie už len pri slove pavúk. Ide o neželaného návštevníka príbytku, pri ktorom by bolo najlepšie, aby sa ani nedostal dnu cez prah ich dverí. Pozrime sa teda, čo sa dá robiť, aby pre pavúky naše domácnosti neboli prívetivým útočiskom. Aká je účinná prevencia proti pavúkom? Eliminujte pavúky u vás doma jednoducho a efektívne!

Upratujte pravidelne

Začíname zľahka s jednou z hlavných rád. Je logické, že pravidelné upratovanie je polovica úspechu. Dôležité je pravidelné utieranie prachu, ale nielen to. Vysávajte, častejšie vynášajte odpad a kontrolujte misku s ovocím, či v nej niečo nehnije. Mušky, ktoré často vidíme v okolí smetí a potravín, sú delikatesou pre pavúky – nelákajte ich preto takýmto spôsobom.

Myslite aj na zabezpečené okná a majte na oknách sieťky proti hmyzu. Ak sa budete riadiť týmito radami, nebudú mať pavúky u vás ideálne podmienky na udomácnenie sa. Pavúkom sa tiež páči tam, kde je vlhko. Nie je náhodou, že ich často nájdete na toalete alebo v kúpeľni.

Používajte ocot

Ocot je taký malý zázrak, ktorý by nemal chýbať v žiadnej domácnosti, a to nielen ako prísada pri varení. Vyčistí škvrny, neutralizuje pach, je antibakteriálny, zbaví vás vodného kameňa a v neposlednom rade aj pavúkov. A ocot ako záchrana pomáha aj proti pavúkom.

  • Obsahuje kyselinu octovú, vďaka ktorej má silnú kyslú vôňu i chuť, čo je preň príznačné.
  • Vedeli ste však, že tento octový pach a chuť sú pre pavúky malým postrachom? Postrek proti pavúkom pripravte z octu, vody a esenciálneho oleja - najlepšou voľbou je levanduľový alebo mätový.
  • Ako aplikovať postrek? Ten môžete nastriekať pri okná a dvere, ktorými k vám návštevníci vstupujú, alebo na miesta, kde vám najčastejšie spôsobujú starosti svojou prítomnosťou.

Pomáha aj mačka ako lovec

Zabijakom pavúkov sú aj obľúbené domáce zvieratká – mačky. Máte nejakú doma? Poďakujte sa jej za jej služby, a ak sa pavúkov naozaj bojíte, zvážte jej kúpu. Samozrejme, dobre si to premyslite – predsa len ide o živého tvora, ktorý bude potrebovať starostlivosť.

Domáce repelenty a rastlinné arómy

Silu byliniek a rôznych rastlín poznali už naši predkovia. Ozdravujú nielen naše telo, ale sú aj skvelým prírodným repelentom. Je zaujímavé, že to, čo nám najviac vonia, pavúkom prekáža. Aká je teda účinná bylina proti pavúkom?

  • Mäta prieporná - má intenzívnu arómu, ktorá vám dokáže prevoňať domácnosť, výbornú špecifickú chuť a mnoho liečivých účinkov. Zatiaľ čo nám je jej vôňa príjemná, pavúkom a rôznemu hmyzu nie.
  • Levanduľa - mnohí z vás ju poznajú najmä vďaka upokojujúcim účinkom, je však aj efektívnym a prirodzeným odpudzovačom pavúkov a hmyzu. Nielen čerstvá levanduľa v kvetináči, ale aj sušená forma tejto voňavej byliny ich dokáže odpudiť.
  • Eukalyptus - podobne ako jeho bylinkoví „parťáci“ levanduľa a mäta, aj on slúži ako prírodný repelent. Usušené vetvičky môžete zavesiť v kuchyni či kúpeľni a okrem funkcie repelentu dodajú priestorom sviežu vôňu. Tá odplaší nielen pavúky, ale aj komáre.

Plody stromov

Nielen rôzne rastlinky, ale aj vybrané plody stromov môžu byť účinným prostriedkom na odpudzovanie pavúkov. Niektoré sú dostupné len sezónne, iné máme k dispozícii celoročne. Ktoré napríklad?

  • Citrusy - rovnako ako octový pach vraj pavúky odrádza vôňa citrusov. Umiestnite ich do misky v kuchyni alebo šťavu z nich pridajte do čistiaceho prostriedku a umyte ním okná, dvere či iné povrchy. 
  • Gaštany - vedeli ste, že aj gaštany dokážu odpudiť pavúky? Guľaté hnedé plody krásnych stromov mnoho z nás využíva ako dekoráciu do domu. Detičky z nich vyrábajú postavičky, zvieratká. Namiesto stolíka či poličky im nájdite miesto na okennom parapete.


Na jeseň sa začína ochladzovať, zima sa malým tvorom nepáči, a tak sa chcú nasťahovať k vám. Vy ich však môžete privítať gaštanovými kamarátmi, ktorí ich odoženú za vás. Ich výhodou je aj to, že vydržia dlho, a tak máte pokoj na niekoľko mesiacov.

Zapáľte sviečky s vôňou citrusov či citrónovej trávy

Citrusové arómy, ale aj citrónová tráva, sa v letných mesiacoch bežne používa na ochranu proti osám. Využite silu citrusov aj na jeseň, keďže tieto obľúbené vonné sviečky môžu veľmi účinne pomôcť a odradiť pavúkov od vstupu do vášho domu.

Je to spôsobené najmä tým, že pavúky nemajú radi výrazné vône, ako je napríklad:

  • citrón,
  • škorica alebo
  • citrónová tráva.

Nemajú tiež radi ani vôňu dymu. Umiestnenie sviečok na parapety je pravdepodobne tou najlepšou voľbou, pretože okná sú akýmsi „hotspotom" pre vstup pavúkov. Kvôli bezpečnosti sviečky ale vždy držte mimo dosahu detí a nikdy ich nenechávajte horieť bez dozoru.

Ako sa zbaviť pavúkov v domácnosti?

Najbezpečnejší a najlepší spôsob, ako sa vysporiadať s pavúkmi v dome, je jednoducho ich zdvihnúť a jemne preniesť von, kde môžu byť užitočné. Osvedčenou praxou je v tomto prípade umiestniť na pavúka pohárik, aby sa tam zachytil. Potom jednoducho zasuňte kúsok kartičky alebo tvrdšieho papiera pod pohár, aby sa vytvorila dostatočne pevná základňa. Pavúk sa potom môže bezpečne preniesť von.

Táto možnosť je ale doslova až desivá pre tých, ktorí naozaj neznesú tesnú prítomnosť pavúkov. V takomto prípade pavúka jednoducho povysávajte – čo je rýchle a bezpečné riešenie, ktoré zvládnete aj so strachom pred pavúkmi.

Aktualizované na 20. 09. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní