Starostlivosť o psíka: Čo všetko je dôležité a netreba podceniť?

Starostlivosť o psíka: Čo všetko je dôležité a netreba podceniť?
  • 29.06.2022
  • Lenka Biba Slovak

Priniesť si domov psíka je veľká zmena pre všetkých členov rodiny, ale aj pre domácnosť. Na niekoľko prvých týždňov a mesiacov sa všetko prispôsobí štvornohému miláčikovi, pričom sa musíme naučiť porozumieť všetkému, čo bude psík potrebovať. Začiatky sú veľmi dôležité, pretože práve od toho sa bude neskôr odvíjať celý ďalší život ako psíka, tak aj váš život s ním.

Základným pravidlom je nevyberať si psa podľa vzhľadu. Poriadne si premyslite, pre ktoré plemeno sa rozhodnete. Každá rasa je niečím špecifická, čomu bude neskôr zodpovedať aj vaše spolunažívanie. Či už do bytu alebo do domu, k deťom alebo k dospelým, prinášame vám niekoľko rád, na čo všetko treba pri starostlivosti o psíka myslieť.

Odčervovanie psíkov

Odčervovanie psíka patrí medzi nepísané povinnosti v starostlivosti o neho. Podávanie antiparazitík je prevencia psíka, aby „nechytil“ ochorenia, ktoré vo väčšine prípadov môžu byť prenosné aj na človeka. Prvotné odčervovanie ešte u šteniatka má na starosti chovateľ, nakoľko prebieha vtedy, keď je šteniatko ešte u svojej maminky. Schéma je nasledovná:

  • 2. týždeň veku,
  • 4. týždeň veku,
  • a následne každé 2 týždne až do 3 mesiacov veku psíka.

S odčervovaním neprestávajte však ani v neskoršom veku života vášho miláčika. Pravidelné podávanie antiparazitík zabezpečí psíkovi dôležitú ochranu. Odporúčané odčervovanie je nasledovné:

  • od 3. mesiaca života psíka do 1. roka odčervujte psíka každé 3 mesiace,
  • u už dospelého psa 1x polročne, prípadne na základe výsledkov rozboru jeho exkrementov – v prípade, ak sú vzorky negatívne, odčervovanie nie je potrebné.

Veterinárna starostlivosť

Povinnosťou majiteľa psíka je zabezpečiť mu veterinárnu starostlivosť a pravidelnú vakcináciu. Prvé očkovanie psíka prebieha v jeho šiestich týždňoch. Keď sa psík očkuje prvý raz, po troch týždňoch sa musí preočkovať, aby sa dosiahla plná imunita. Následne je preočkovanie každý rok. Povinnosť očkovania sa vzťahuje na besnotu, avšak odporúča sa aj očkovanie proti ďalším chorobám, ako napríklad:

  • proti psinke,
  • parvoviróze,
  • leptospiróze,
  • parainfluenzii,
  • infekčnej hepatitíde,
  • borelióze.

Odporúčame: Pes v záhrade: Na čo všetko si treba dávať pozor?

starostlivosť o psa srsť

Zdroj: Shutterstock

Nezabudnite aj na ohlasovaciu povinnosť

Ako majiteľ psíka nezabudnite, že máte povinnosť ohlásiť vášho miláčika aj na obecnom alebo mestskom úrade vo vašej obci, meste alebo mestskej časti. Vzťahuje sa totiž na vás platenie dane za psa, ktorá je jedným zo správnych poplatkov, ktorú vyberá obec 1x ročne.

Výška tejto dane závisí od vlastných pravidiel každej samosprávy, pričom sa zvyčajne rozlišuje, či psík žije v dome alebo v byte. Suma, ktorú budete platiť, je preto iná v každom meste a obci. Ohlasovacia povinnosť spočíva vo vypísaní tlačiva vás ako majiteľa psíka. POZOR, ak o psíka prídete, túto skutočnosť by ste mali rovnako ohlásiť, aby vás vyradili z evidencie platcov tejto dane.

Správna starostlivosť o psa

Starostlivosť o psa je veľmi dôležitá od jeho raného veku. Ak sa niečo zanedbá, problémy by mohli sprevádzať psíka celý jeho život. Ako jeho majiteľ mu chcete určite dopriať všetko to najlepšie, preto nezabúdajte na:

  • vhodnú stravu,
  • kvalitnú výživu,
  • správnu starostlivosť o kĺby, zuby a uši,
  • udržiavanie čistej srsti a krátkych pazúrov,
  • starostlivosť o labky,
  • dbajte aj na kondíciu a dostatok pohybu psíka,
  • spomínanú prevenciu proti parazitom,
  • pravidelné očkovanie a prehliadky u veterinára.

Odporúčame aj: Ako vitamín C ovplyvňuje tvorbu kolagénu? Prinášame vám všetky užitočné informácie

starostlivosť o psa zuby

Zdroj: Shutterstock

Nič netreba podceňovať!

Váš psík potrebuje nielen vašu lásku, ale aj správnu starostlivosť. Venujte mu čas a vychovávajte ho už odmalička. Mať zdravého psíka znamená aj to, že uňho dodržiavate správnu hygienu. Pravidelne ho kúpte a používajte správne prípravky určené práve pre psíkov. Samozrejmosťou vo vašej výbave by mala byť aj špeciálna kefa na vyčesávanie srsti.

Veľmi dôležité je psíkovi pravidelne kontrolovať a čistiť uši, aby neboli zapálené. Nepodceňujte ani čistenie zubov, pravidelné strihanie pazúrikov, kontrolu vankúšikov na labkách a pravidelnú kontrolu psa, či nemá blchy alebo kliešte. V prípade prerastených pazúrikov je v niektorých prípadoch nevyhnutná aj návšteva veterinára a následná kontrola psíka. Ak je totiž pazúrik už príliš zarastený, mohlo by dôjsť k zápalu daného miesta, čo je pre psíka bolestivé a vyžaduje si to nasadenie medikamentov.

Ak váš psík býva v búde, pravidelne ju čistite a dezinfikujte. Pravidelne čistite taktiež aj misky určené na vodu a jedlo. Ak býva pes spolu s vami v domácnosti a má svoj pelech, nezabúdajte ho pravidelne prať a dezinfikovať.

Základom je správna strava

Kvalitné krmivo by malo obsahovať čo najvyšší podiel mäsa s uvedením, o aký druh ide. Najčastejšie je v ponuke výber granúl s obsahom kuracieho, jahňacieho mäsa či mäsa z lososa. Čerstvé mäso sa často dopĺňa mäsovou múčkou, ktorá má vysoký obsah proteínov. Jedná sa o uvarené mäso, ktoré je následne usušené a spracované do práškovej formy.

Moderným trendom sú krmivá bez obilnín, v ktorých sa objavujú strukoviny, rôzne druhy zemiakov, zelenina a ovocie. Používajú sa aj bylinky, ktoré majú pozitívny vplyv na imunitný systém, a stretnúť sa môžete aj s granulami s pridanou výživou pre kĺby, ktoré sú vhodné najmä pre staršie psíky alebo psov trpiacich nadváhou.

Pri výbere granúl si starostlivo preštudujte zloženie, ktoré sa nachádza na zadnej strane každého balenia. Budete tak mať istotu, že kupujete kvalitné krmivo s vhodným pomerom zloženia. Jednotlivé suroviny sa uvádzajú v poradí, v akom sú v krmive zastúpené. Na prvom mieste sa nachádza teda tá zložka, ktorá je v granulách zastúpená najviac.

Neprehliadnite: Trápia vás nechty, vlasy a pleť? Máme jednoduché riešenie!

starostlivosť o psa kĺby

Zdroj: Shutterstock

KOLAGÉN doprajte aj vášmu psíkovi

U psíkov sú kĺby a celá ich pohybová sústava veľmi citlivou oblasťou, ktorá im v neskoršom veku spôsobuje mnohé problémy. Kolagén je preto veľmi odporúčaný ako prírodná a dobre stráviteľná účinná zložka. Má však ale omnoho viac účinkov!

Kolagén pre psy Incapet Collagen napomáha správnemu fungovaniu celého tela psa. Kolagén je totiž dôležitou stavebnou bielkovinou, ktorá u stavovcov figuruje už od úplného začiatku ich vývoja a nachádza sa v najrôznejších mäkkých i pevných tkanivách. Problémom však je, že telo psíka tak, ako aj telo človeka, si ho tvorí v dostatočnom množstve len do určitého veku života. Bohužiaľ, už u relatívne mladých psov sa môže stať nedostatok kolagénu v tele príčinou mnohých problémov, a to nielen pohybového aparátu. Preto by mal byť súčasťou výživy každého psa.

Prečo práve Incapet Collagen od Inca Collagen?

Incapet Collagen je 100 % rybí hydrolyzát a zároveň aj najlepší kolagén pre psy, ktorý je mladším bratom známeho a výnimočného Inca Collagenu pre ľudí. Na pohybovú sústavu psov má vynikajúce účinky, a to:

  • posilňuje štruktúru chrupaviek, kostí, šliach a svalstva,
  • posilňuje aj odolnosť zubov vášho miláčika, a preto účinne zabraňuje paradentóze alebo gingivitíde,
  • napomáha pri znižovaní klinických príznakov a symptómov ochorení pohybovej sústavy (artritídy, dysplázie kĺbov, luxácia jabĺčka, opuchy kĺbov a mnoho iných),
  • slúži ako prevencia degeneratívnych ochorení pohybového aparátu u väčších plemien s genetickými predispozíciami (retrievery, labradory, nemecké dogy),
  • výrazne zlepšuje mobilitu psov v seniorskom veku,
  • dopĺňanie kolagénu u psov je prínosné aj pre ich srsť,
  • pomáha regenerovať kožu na labkách a zlepšuje kvalitu pazúrikov,
  • krajšia srsť a pazúriky sú jedny z prvých viditeľných účinkov pri podávaní Incapet Collagenu vášmu psíkovi,
  • pomáha rekonvalescencii po zákrokoch a operáciách pohybovej sústavy a
  • je to najlepšia kĺbová výživa pre psov.

Pri pravidelnom a dlhodobom užívaní Incapet Collagenu môžu aj staršie psy zvládať vysokú záťaž, budú spokojnejšie a pohyblivejšie. Nakúpte im Incapet Collagen do zásoby. Vo výhodných balíčkoch sa kúpa oplatí najlepšie. A vy, majitelia psíkov, tak budete spokojní, že ste im dopriali okrem kvalitnej stravy aj tú najlepšiu výživu. Preto je Incapet Collagen od Inca Collagen tou správnou voľbou.

Tip pre vás: Bio-aktívny kolagén – jeho účinky si zamilujete. Ako ho získavať a dopĺňať čo najlepšie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní