Ako na dokonale hladkú pokožku? Vyskúšajte tieto účinné typy

Ochlpenie na tele je prirodzenou súčasťou tela, no niekedy sa rozhodneme pre jeho odstránenie z rôznych dôvodov, ako je estetický vzhľad alebo osobné pohodlie. Existuje mnoho postupov a metód na odstránenie nežiaducich chĺpkov, a to buď dočasne alebo trvalo.

Každá z metód odstraňovania chĺpkov má svoje výhody a nevýhody. Niektoré metódy sú bezbolestné, iné dlhdobé alebo cenovo veľmi dostupné, iné vás zase donútia siahnuť hlbšie do vrecka. Aké sú najobľúbenejšie spôsoby depilácie? Ako používať depilačný krém? Ako odstrániť tmavé chĺpky či hrubé chĺpky? A čo vyrážky po depilácií? Ako na ne? 

Neprehliadni: Neviete, čo s tekvicou? Vyskúšajte recepty na domácu kozmetiku z tekvíc

Aké sú najčastejšie spôsoby depilácie doma?

Niektorí z nás preferujú odstraňovanie chĺpov profesionálnym spôsob - v salónoch. Čo môže byť trochu finančne i časovo náročná záležitosť. Intímne partie, bikinová oblasť, ale i nohy či podpazušie si však vieme oholiť i v pohodlí domova. Ktoré metódy patria medzi najčastejšie?

Depilácia cukrovou pastou

Táto metóda pochádzajúca z Orientu, bolí oveľa menej ako epilácia alebo odstraňovanie chĺpkov pomocou vosku. Depilácia pomocou cukrovej pasty alebo cukrovanie sa odporúča najmä ľuďom s citlivou pokožkou, alergikom, ľuďom, ktorí trpia neurodermitídou alebo tehotným ženám.

Depilácia cukrovou pastou je šetrnejšia k pokožke, nikdy nezaschne, čo umožňuje odstránenie celej folikuly a nie iba jej časti. Nelepí sa o pokožku a tým sa zabraňuje manuálnemu strhávaniu vrstiev kože. Táto bezbolestná metóda depilácie určite stojí za vyskúšanie.

Ako na odstránenie chĺpkov cukrovou pastou?

  • Príprava pokožky: Pred depiláciou by ste si mali dôkladne umyť a osušiť svoju pokožku, aby nebola príliš mastná.
  • Príprava cukrovej depilačnej pasty: Pripravte si cukrovú pastu. Môžete si ju kúpiť v obchode alebo vyrobiť doma zmiešaním cukru, vody a citrónovej šťavy. Všetky ingrediencie dajte do hrnca a zmes postupne zohrejte na miernom ohni, kým nezačne karamelizovať a získa konzistenciu podobnú medu. Následne zmes nechajte vychladnúť.
  • Aplikácia pasty: Pomocou prstov alebo špachtly aplikujte tenkú vrstvu cukrovej pasty na oblasti, z ktorej chcete odstrániť chĺpky. Tie by mali byť dostatočne dlhé, aby sa na ne pasta mohla prichytiť.
  • Správna technika: Cukrovú pastu vždy stŕhajte vodorovne s pokožkou. Rýchlym a prudkým pohybom potiahnite pastu proti smeru rastu chĺpkov. Týmto spôsobom sa folikuly chĺpkov odstránia spolu s pastou.
  • Opláchnutie a starostlivosť o pokožku: Po depilácii opláchnite pokožku studenou vodou a aplikujte upokojujúci krém alebo gélový prostriedok na zníženie podráždenia a začervenania.

Brazílska depilácia cukrovou pastou

Pri brazílskej depilácii a depilácii bikín, vždy používajte čistú a nepoužitú cukrovú pastu. Po brazílskej depilácii je pokožka podráždená a veľmi citlivá. Potrebuje voľne dýchať, aby sa mohla rýchlejšie zregenerovať. Je lepšie preto voliť bavlnené spodné prádlo. Spodné prádlo s krajkami a z umelých materiálov nie je dobrou voľbou.

Problémy pri cukrovej depilácii

Cukrovanie je trochu iná depilačná metóda, hlavne ak na depilovanie používate ruky, preto si vyžaduje trochu cviku a trpezlivosti. Najčajstejšie problémy, ktoré sa môžu vyskytnúť pri cukrovaní je napríklad roztekanie cukrovej pasty, zarastujúce chĺpky a zapálená, začervenaná pokožka, fľaky na pokožke po depilácií.

Pozri aj: Ryžová voda ako zázračný elixír na pleť, vlasy a trávenie. Zisti ako ju vyrobiť, používať a skladovať

Vosk

Zdroj: Depositphotos

Depilácia teplým voskom

Medzi rozšírené druhy depilácie patrí aj odstraňovanie chĺpkov pomocou vosku. Depilácia pomocou teplého vosku je veľmi účinná, pretože chĺpky sú vytrhnuté spolu s korienkom, preto nie sú dorastajúce chĺpky také tvrdé.

Vosk je možné kúpiť ako depilačné voskové pásiky, ktoré stačí rozohriať medzi dlaňami. Vosk môže byť však použitý v ďalších formách: od tekutého teplého vosku cez studené voskové pásiky až po praktické roll-ony. Domáca depilácia prostredníctvom vosku však nepatrí k najpríjemnejším skrášľovacím ošetreniam.

Čo potrebujete na depiláciu voskom?

Depiláciu začínajte vždy s čistou pokožkou. Zvoľte si druh vosku, ktorý vám najviac vyhovuje. Naneste ho na pokožku a podľa inštrukcií počkajte, kým zaschne. Následne rýchlym pohybom proti smeru rastu chĺpkov pásiky strhnite.

Pravidelná depilácia teplým voskom si vyžaduje i ošetrenie pokožky. Aby ste predišli zápalu a upokojili pokožku, na záver celej procedúry aplikujte na depilované miesto upokojujúci gél, mlieko alebo olej.

Depilácia pomocou depilačného krému - krém na odstránenie chĺpkov

Pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť bolesti, existuje jedna výborná metóda - odstraňovanie chĺpkov depilačným krémom. Depilácia pokožky pomocou krému je metóda odstraňovania chĺpkov, ktorá nebolí. Medzi výhody depilácie krémom patrí aj jednoduchosť a krásne hladká pokožka.

Depilácia depilačným krémom, bezbolestná metóda depilácie - ako funguje?

Depilačné krémy jemne rozpúšťajú chĺpky tesne nad povrchom pokožky. Vďaka svojmu zloženiu rozložia keratínovú štruktúru chĺpkov do takej miery, že pri zmývaní krému chĺpky jednoducho odpadnú. Depilačný krém teda nevytrháva chĺpky aj s korienkom, ako to robí depilačný vosk. Samozrejme, ochlpenie dorastie späť rýchlejšie. Avšak ako sme už spomenuli, celá procedúra nebolí.

Dostupný je aj depilačný krém pre mužov, ktorý páni môžu nájsť v drogériach. Dnes je totiž pánska depilácia úplne prirodzenou záležitosťou.

Depilácia pomocou žiletky

Najčastejším spôsobom odstraňovania chĺpkov doma je holenie - holenie žiletkou alebo holiacim strojčekom. Depilácia pomocou holiaceho strojčeka patrí tiež medzi obľúbené a rýchle metódy odstraňovania chĺpkov. V drogériách môžete nájsť veľké množstvo holiacich strojčekov a prípravkov na holenie. Výsledok depilácie je však krátkodobý a častým holením je pokožka podráždená a chĺpky môžu rásť viac. Nejde teda o žiadne dlhodobejšie alebo trvalé odstránenie chĺpkov. Ide skôr o depiláciu pre začiatočníkov, ktorá je jednoduchá, bezbolestná, cenovo dostupná a nezaberie príliš veľa času.

Zaujme Ťa: Pre dlhotrvajúco hladkú pokožku podľa vašich predstáv siahnite po Braun IPL

Epilácia

Zdroj: Depositphotos

Depilácia vs. epilácia

Aký je rozdiel medzi epiláciou a depiláciou? Depilácia alebo epilácia - obe predstavujú metódy odstraňovania chĺpkov. Depilácia zahŕňa odstraňovanie viditeľnej časti chĺpkov nad povrchom pokožky. To znamená, že korienok chlpu nie je odstránený, a preto sa chĺpky môžu znova rýchlo objaviť.

Epilácia je proces, pri ktorom sa odstráni celý korienok chlpu vrátane samotného folikulu. To má za následok dlhšiu trvácnosť a hladkú pokožku bez ochlpenia.

Trvalé odstránenie chĺpkov pomocou IPL

Fotoepilácia IPL je založená na intenzívnom pulznom svetle, ktoré pôsobí na korienok chĺpku, oslabí ho a zničí. Chĺpok po niekoľkých dňoch od ošetrenie sám vypadne.

Trvalé odstránenie chĺpkov laserom

Epilácia laserom sa používa iba v kozmetických salónoch vyškolenými pracovníkmi. Tento trend odstraňovania chĺpkov je časovo aj finančne najnáročnejšia metóda, ale navždy vás zbaví nechcených chĺpkov na celom tele.

Vyrážky po depilácii

Vyrážky po depilácii sú pomerne bežným javom a môžu sa objaviť u niektorých ľudí, najmä ak majú citlivú pokožku. Nesprávna technika depilácie, alergické reakcie na niektoré depilačné krémy alebo vosky, zapálené korienky chĺpkov môžu príčiny vyrážok a podráždenia pokožky.

Ošetrenie pokožky po depilácii

Po depilácii sa nám do raniek môžu dostať baktérie, ktoré sa prirodzene nachádzajú na povrchu pokožky. Pokožka je po depilácii citlivá, podráždená a veľmi náchylná, a preto citlivo reaguje na kozmetické prípravky, ale aj oblečenie. Po depilácii aspoň 12 hodín nevystavujte pokožku slnku, nenavštevujte sauny alebo masáže a obmedzte aj športové aktivity.

Ošetrujúci prípravok a produkty starostlivosti v podobe kozmetiky s výťažkom z aloe vera sú veľmi obľúbené pre svoje hydratačné a upokojujúce účinky. Samozrejme môžete použiť i výťažky z rastliny, ktorú si pestujete doma. Prečisťujúce a dezinfekčné vlastnosti má čajovník. 

 

Aká je najlepšia metóda na odstránenie chĺpkov?

Olej na holenie, epilátor, elektrické holiace strojčeky, holenie žiletkou, prírodná depilácia, depilácia pomocou teplého vosku - akú metódu odstraňovania chĺpkov si zvoliť? Ktorá je tá najlepšia? Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Všetko závisí od vás, od vášho prahu bolesti, od toho, aké ochlpenie máte, koľko finančných prostriedkov a času ste ochotní obetovať.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE