Ako zvládnuť ranné vstávanie po šesťdesiatke? Dodržujte tieto zásady!

Ako zvládnuť ranné vstávanie po šesťdesiatke? Dodržujte tieto zásady!
  • 01.06.2023
  • Lenka Biba Slovak

Cítite sa vo svojej šesťdesiatke tak dobre, ako vo veku 40 alebo 50 rokov? S novými zdravými návykmi sa možno budete cítiť tak dobre ako predtým! Pretože aj malé zmeny môžu zlepšiť vaše zdravie a celkovú kondíciu organizmu. Diéta a cvičenie sú dve najdôležitejšie zmeny, ktoré môžete urobiť.

Aj keď ste nikdy neboli aktívni, nikdy nie je neskoro začať. Zdravá strava a fyzická aktivita sú totiž dobré v každom veku. Ako starnete, tieto zdravé návyky posilňujú svaly a kosti. Silné svaly a kosti znižujú vážne zranenia súvisiace s pádmi. A keď sú vaše svaly silné, činnosti ako vstávanie zo stoličky alebo otváranie dverí sú jednoduchšie.

S týmto všetkým nepochybne súvisí aj kvalita spánku a ranné vstávanie. Najlepší spôsob, ako to dosiahnuť, je začať hneď s jednoduchými zmenami životného štýlu, ktoré môžu mať trvalý vplyv na kvalitu života. Preto vám prinášame niekoľko užitočných tipov a rád, ako si poradiť s ranným vstávaním po šesťdesiatke, aby ste sa cítili dobre počas celého dňa.

Vstávajte pomaly a kľudne

Ako sa hovorí – všetko má svoj čas. Preto neuponáhľajte ani vaše ranné vstávanie, a to v akomkoľvek čase. V tomto veku sa väčšinou vaše povinnosti presúvajú na neskorší čas, preto využitie ranné vstávanie na pomalé prebúdzanie, prípadne ranný strečing a naplánovanie si celého dňa.

Ranná šálka zeleného čaju vám taktiež pomôže naštartovať metabolizmus a pozitívne myslenie do celého dňa.

Odporúčame: Ako zvládnuť ranné vstávanie po 50tke? Dodržujte tieto zásady!

Venujte pozornosť svojej pokožke

Vaša pokožka vekom stráca pružnosť a vodu. Dobrou správou však je, že správna rutina môže pomôcť vyzerať (a cítiť sa) lepšie.

Tu je niekoľko tipov na starostlivosť o pleť, ktoré vám pomôžu dostať vašu pokožku na zdravšiu cestu:

  • vyhnite sa používaniu horúcej vody,
  • vyberte si prírodné produkty bez vôní,
  • denne pokožku hydratujte a zvlhčujte, a to predovšetkým VŽDY po prebudení.

Mierna fyzická aktivita po prebudení sa

V skutočnosti je nedostatok motivácie jednou z najväčších prekážok pri cvičení, ktorým čelia starší dospelí. Štúdie však ukazujú dôležitosť potešenia z fyzického cvičenia – čím viac si ho užívate, tým je pravdepodobnejšie, že to budete robiť pravidelne. 

Môže to byť čokoľvek – nájdite si formu cvičenia, ktorá vyhovuje vašim potrebám a rozvrhu, a potom sa tomu dôsledne venujte.

V tomto kontexte je pre mnohých šesťdesiatnikov ideálny mierny strečing, a to práve ráno, keď sa zobudíte. Pustite si k tomu príjemnú hudbu alebo váš obľúbený program v televízií, aby ste z cvičenia spravili rutinu, ku ktorej sa budete vracať radi – ideálne každý deň.

Plánujte si svoj čas a režim dňa

Tento bod môže byť pre mnohých starších dospelých veľmi potrebnou činnosťou. Prečo? Práve vtedy, keď už zostávate na dôchodku, na začiatku môžete mať problém – ako naložiť s vašim voľným časom.

Preto môže byť práve ráno ideálna časť dňa na to, aby ste si spravili rozvrh na celý deň. Pokojne si na to pripravte aj notes či diár a značte si vaše plány a aktivity. Zaznačte si cvičenie, nákupy, stretnutia s rodinou, vnúčatami či kamarátkami, alebo iba vybavovanie nevyhnutných vecí či návštev u lekára.

Na konci dňa tak budete mať zo seba dobrý pocit, keď si zrekapitulujete čierne na bielom, ako aktívne trávite svoje dni.

Stanovte si konkrétne ciele

Začať je vždy najťažšie, ale keď si stanovíte svoj cieľ, bude pre vás oveľa jednoduchšie pokračovať a vytrvať. V skutočnosti výskum ukazuje, že stanovenie cieľov má priaznivý vplyv na motiváciu. Už vaša cesta za cieľom bude úspechom – výsledok tak môže byť pomyselná čerešnička na torte.

Tešte sa z dosahovania každého, aj maličkého úspechu, či už na poli fyzického alebo psychického zdravia.

Nikde predsa nie je napísané, že seniori nemôžu byť aktívni! Ak vám to zdravie dovolí, môžete cestovať, stretávať sa s ľuďmi, chodiť do prírody, čítať či naplno sa venovať svojej rodine.

Neprehliadnite: Ako zvládnuť ranné vstávanie po štyridsiatke? Dodržujte tieto zásady!

Môže byť šesťdesiatka nová štyridsiatka?

Nie. A tak je to aj správne. Starnutie je nevyhnutné a starnutie má aj veľa úžasných pozitív, ktoré, žiaľ, nie sú v spoločnosti pozitívne prezentované. 

  • Máte kontrolu nad tým, ako trávite svoje zlaté roky a ako k nim pristupujete.
  • Na zmeny vo svojom životnom štýle nie je nikdy neskoro a vždy sa môžete čo najúspešnejšie nastaviť podľa vášho veku.
  • Nehovoríme, že musíte trénovať na maratón alebo začať chodiť do posilňovne každý deň. Ale vždy je dobré aktívne sa hýbať.
  • Svoj denný režim máte už vo svojich rukách, a preto je iba na vás, ako s ním naložíte.
  • A popritom –VSTÁVANIE je vždy tá najdôležitejšia súčasť dňa, pretože od toho sa potom odvíja všetko ostatné.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní