Najslávnejšie a najvplyvnejšie ženy, ktoré zmenili svet

Najslávnejšie a najvplyvnejšie ženy, ktoré zmenili svet
  • 22.05.2023
  • Michaela Kožáková

V priebehu rokov história zažila nespočetné množstvo neuveriteľných, inšpiratívnych a silných žien, ktoré sú dôkazom toho, že hrdinovia nosia i sukne.

Neboli to len muži, ktorí zasiahli do svetových dejín. Mnoho mocných a úspešných žien formovalo dejiny svojou inteligenciou, silou, vášňou a vodcovskými schopnosťami. Zaviedli trvalé reformy, riadili a predsedali svojim krajinám po celé desaťročia, čo malo za výsledok prosperitu a kultúrne revolúcie. Ďalšie vplyvné ženy zase zaznamenali úspech a pokroky v rôznych oblastiach.

Neprehliadni: Kate Middleton, Adela Vinczeová i Zuzana Čaputová majú niečo spoločné. Patríš k ním aj ty?

V dejinách sa objavuje veľa slávnych žien, ktoré prispeli svojou odhodlanosťou, vynálezmi či silou vôle k formovaniu svetových dejín. Či už to boli panovníčky, vedkyne, priekopníčky, športovkyne, bojovníčky za ľudské práva alebo filantropky, každá z týchto najvplyvnejších žien sa navždy zapísala do histórie. 

Eleanor Roosevelt, Amelia Earhart, ktorá ako prvá žena preletela cez Atlantický oceán, umelkyňa Frida Kahlo, Ella Fitzgerald, Dolly Parton či Oprah Winfrey – kto ešte patrí medzi mocné a slávne ženy v histórii, ale i súčasnej doby?

Katarína Veľká

Katarína II., cisárovná Ruska v rokoch 1762 až 1796, nebola technicky Ruska a na začiatku sa ani nevolala Katarína. Narodila sa ako Sophie von Anhalt-Zerbst, dcéra nemajetného pruského princa. Ale jej manželstvo s Petrom III. z Ruska a konverzia do ruskej pravoslávnej cirkvi (spolu so zmenou mena na Ekaterina) ju priviedli na cestu k veľkej sláve.

Zvrhnutím vlastného manžela si vyslúžila prezývku „Veľká“. Počas jej vlády sa ruské územie masívne rozšírilo o regióny ako Krym a Litva a nastal rozkvet vedy a umenia.

Vzhľadom na rad milencov, z ktorých jeden bol o 38 rokov mladší ako ona, Katarínine telesné chúťky z nej spravili tému mnohých hanebných legiend. Avšak jej vplyvné vodcovstvo je to, čo by malo ostať navždy zapamätané.

Mária Terézia

Mária Terézia bola najvýznamnejšou ženou habsburskej dynastie a kľúčovou postavou v politike 18. storočia. Okrem toho, že Mária Terézia zostala odolná voči početným chaotickým konfliktom a udržala si kontrolu nad väčšinou svojich území, presadila tiež radikálne reformy týkajúce sa všetkého od vzdelávania po zdravotníctvo.

Mária Terézia bola nielen uhorskou panovníčkou, ale i manželkou a matkou. So svojím manželom Františkom Štefanom mala šestnásť detí. 

Zreformované bolo zdravotníctvo, školstvo, armáda, súdnictvo aj viaceré zložky hospodárstva. Vďaka jej snahám sa úroveň štátu postupne zlepšovala a svojmu nástupcovi, synovi Jozefovi II., odovzdala panovníčka silnú modernú krajinu.

Nefertiti

Krásna Nefertiti, jedna z najznámejších ženských vládkyň v staroveku, predsedala Egyptu po boku svojho manžela, najkontroverznejšieho faraóna Achnatona, v polovici 14. storočia pred Kristom.

Zatiaľ čo rozsah jej osobnej moci je predmetom diskusie, rytiny s podobizňou Nefertiti prevyšovali rytiny jej manžela. Ba čo viac, bola dokonca zobrazená na koni na vozoch a osobne zabíjajúca väzňov – čo svedčí o jej postavení v kráľovskej domácnosti.

Počas svojej vlády zohrala kľúčovú úlohu pri pretváraní náboženstva v starovekom Egypte a zaviedla uctievanie slnečného božstva Atona nad všetkých ostatných Bohov. Tiež sa všeobecne predpokladá, že Nefertiti vládla ako faraónka hneď po Achnatonovej smrti. Ak áno, skutočný rozsah jej vplyvu mohol byť ešte väčší, ako niektorí historici tradične predpokladali.

Florence Nightingale

Florence Nightingale bola britská zdravotná sestra šľachtického pôvodu a autorka odbornej literatúry, ktorá je považovaná za zakladateľku moderného ošetrovateľstva. Od mladého veku Florence preukázala túžbu pomáhať druhým a pokladala ošetrovateľstvo za svoje božské povolanie. Jej rodina nesúhlasila s týmto povolaním a trvala na tom, aby nasledovala spoločenskú konvenciu a vydala sa. Florence sa rozhodla stať sa zdravotnou sestrou.

Počas krymskej vojny ošetrovala ranených celé hodiny, dokonca aj v noci, vďaka čomu si vyslúžila prezývku Dáma s lampášom. Florence pracovala v armádnej nemocnici v Scutari (Üsküdar, štvrť v Istanbule) a bola zdesená z miestnych podmienok. Začala zaisťovať finančné prostriedky a postupne prispela k zlepšeniu starostlivosti, liečby a hygieny.

V roku 1860 otvorila v Londýne prvú vedeckú ošetrovateľskú školu. Dnes po celom svete existujú nemocnice, ktoré nesú jej meno. 

Margaret Thatcher

Margaret Thatcher bola jednou z najdôslednejších vodkýň modernej éry. Začínala ako chemička, ale jej žiadosť o výskumnú pozíciu bola zamietnutá preto, že bola „tvrdohlavá a nebezpečne sebavedomá“ – vlastnosti, ktoré jej pomohli dostať sa do politiky a stať sa prvou britskou premiérkou v roku 1979.

Jej funkčné obdobie bolo jedným z najkontroverznejších v histórii národa, ktorý sa vyznačoval masovou privatizáciou, štrajkom baníkov v polovici 80. rokov a vojnou o Falklandy. 

Margaret uctievaná a zároveň opovrhovaná si vďaka svojmu tvrdohlavému sebavedomiu vyslúžila prezývku Železná lady, a keď v roku 1990 opustila úrad, stala sa najdlhšie slúžiacou britskou premiérkou 20. storočia.

Gina

Zdroj: INSTAGRAM/gina_g_rinehart

Gina Rinehart

Gina Rinehart, austrálska miliardárka, je najbohatšou ženou Austrálie a šiestou najbohatšou ženou sveta s majetkom s čistou hodnotou 28,6 miliardy amerických dolárov.

Gina je predsedníčkou spoločnosti s názvom Hancock Prospecting Group, ťažobného podniku, ktorý ročne vyprodukuje 30 miliónov ton železnej rudy. 69-ročná podnikateľka nezabúda ani na svojich zamestnancov. V každoročnej decembrovej tombole venuje 10 šťastným zamestnancom vianočný bonus 100 000 dolárov.

Pozri aj: Nie sú len krásne... Ktorej celebrite tipujete nadpriemerné IQ?

Zhang Xin

Zdroj: INSTAGRAM/zhangxinsoho

Zhang Xin

Medzi ďalšie úspešné ženy v biznise patrí Zhang Xin, ktorá je spoluzakladateľkou SOHO China, realitnej developerskej firmy v Číne, ktorá vstúpila na burzu v roku 2007.

Známa ako „žena, ktorá postavila Peking“, bola kedysi robotníčkou v továrni, neskôr absolvovala na Cambridgeskej univerzite magisterský titul v odbore ekonomického rozvoja. Zhang pracovala pre Goldman Sachs predtým, ako založila svoju spoločnosť. Odvtedy nazhromaždila majetok vo výške 1,3 miliardy amerických dolárov.

Zdroj foto: úvodná koláž: PINTEREST/buzzfeed.com, PINTEREST/whatsnew2day.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní