Pranie oblečenia na 40 °C: Kedy to môže byť problém?

Pranie oblečenia na 40 °C: Kedy to môže byť problém?
  • 25.09.2022
  • Lenka Biba Slovak

Pranie bielizne je nekonečnou súčasťou snáď každej domácnosti. Čím viac ľudí, tým viac oblečenia, z čoho sa stáva nekonečný kruh prania, sušenia, žehlenia a skladania bielizne. Ste si ale istí, že periete správne a používate pri praní správnu teplotu?

Aby ste pri praní zvolili nielen správnu teplotu, ale aj program, sledujte symboly na ceduľkách oblečenia, kde je napísaný či nakreslený správny prací program. S ich pomocou zistíte ako materiál vášho oblečenia, tak aj odporúčanú teplotu pri praní a mieru odstreďovania.

Pokiaľ máte tú možnosť a rozhodnete sa po praní vložiť bielizeň do sušičky, buďte taktiež obozretní a vždy sledujte označenie sušičky na bielizni, aby sa vaše oblečenie touto formou nezničilo.

Pozor na správne pracie prostriedky

Pri výbere pracích prostriedkov dávajte pozor – vyberajte ich s ohľadom nielen na zloženie, ale aj na určenie, pretože rôzne druhy bielizne si vyžadujú rôzne pracie prostriedky. Univerzálne pracie prostriedky často obsahujú zosvetľovače, ktoré sú síce vhodné na bielu bielizeň, ale pri praní farebnej a tmavej bielizni farby rýchlejšie blednú.

Používajte preto pracie prostriedky, ktoré sú určené zvlášť na bielu, farebnú a na tmavú bielizeň Okrem toho používajte aj ďalšie pracie prostriedky na vlnené oblečenie a na jemnú bielizeň.

Samotné dávkovanie pracieho prášku a gélu sa líši, pretože ak to s pracím prostriedkom preženiete, jeho zvyšky môžu neskôr zostať v bielizni. Naopak, ak použijete príliš malé množstvo pracieho prostriedku, to neodstráni škvrny z oblečenia dostatočne efektívne.

Dávkovanie pracieho prostriedku v konečnom dôsledku závisí ako na miere zašpinenia bielizne, tak aj na tvrdosti vody a množstva bielizne.

Odporúčame: Čo s nazbieranými šípkami? Predstavujeme ti TOP recepty zo šípok!

Pranie bielizne na 40 stupňov

Pri praní je okrem odstránenia špiny a nečistôt dôležité aj to, aby bola bielizeň po opraní hygienicky čistá. Ak ste zvyknutí prať zvyčajne iba na 40 stupňov, zbystrite pozornosť!

Baktérie sú totiž schopné prežiť teploty nižšie ako 60 stupňov Celzia, pričom v tomto smere je mimoriadne dôležité aj to, ako často a pravidelne bielizeň periete.

Odborníci, ktorí sa špecializujú na oblasť hygieny, odporúčajú nasledovné:

  • nikdy nedávajte prať spodné prádlo s utierkami na riad – pretože ak sa v spodnom prádle vyskytujú fekálne baktérie, práve cez utierky na riad by sa mohli preniesť do kuchyne,
  • spodnú bielizeň neperte na 40 stupňov – vždy je lepšie prať ju na teplote šesťdesiat stupňov Celzia alebo vyššej, navyše fekálne baktérie dokážu kontaminovať aj ostatné oblečenie, ktoré je v bubne práčky spolu s ostatnou znečistenou spodnou bielizňou.

V prípade niektorých práčok je dnes už, bohužiaľ, samozrejmosťou, že zvolenú teplotu prania, najmä pri vyšších teplotách, dosiahnu iba na veľmi krátky čas. Môže sa tak stať, že počas prania sa tak nevyhubia všetky baktérie.

Ak najmä dámy nosia spodnú bielizeň, ktorá je veľmi jemná alebo tenká a pranie na vysokej teplote by ju mohlo zničiť, v tomto prípade je riešením použitie dezinfekčného prostriedku na bielizeň.

Neprehliadnite: Ktorý orgán v tele dominuje vášmu znameniu zverokruhu?

Ako často treba prať bielizeň?

Ako oblečenie, tak aj bielizeň v domácnosti treba prať nielen správne, ale aj pravidelne:

  • podprsenky – sa odporúča prať približne už po ich troch noseniach,
  • pyžamo – keďže sa najmä v noci ľudské telo zbavuje odumretej kože a vo zvýšenej miere sa zvykne aj potiť, pyžamo sa stáva živnou pôdou pre rôzne druhy baktérií, preto sa odporúča prať ho približne po troch až štyroch noseniach,
  • rifle – ideálny čas na pranie vašich obľúbených nohavíc je približne po piatich noseniach,
  • plachta a obliečky – ak chcete spať v čistej a zdravej posteli, perte obliečky i plachtu maximálne po dvoch týždňoch používania,
  • uteráky – pri každodennom používaní uterákov na ruky by ste ich mali vymieňať a prať približne po každých dvoch až troch dňoch.

Odporúčame aj: KVÍZ: Alžbeta II. bola najdlhšie vládnucim britským panovníkom. Čo o nej viete a neviete?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 05:55

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 05:55

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní