Kurkumín – poklad pre tvoje zdravie a vitalitu. Kde ho hľadať?

Kurkumín – poklad pre tvoje zdravie a vitalitu. Kde ho hľadať?

Rastliny a ich rôzne časti sú zdrojom najrôznorodejších účinných látok a zlúčenín, vďaka ktorým majú v mnohých prípadoch úžasný vplyv na ľudské zdravie. Napríklad i mnohé látky z kategórie karotenoidy dokážu byť pre nás prekvapivo veľmi prospešné. Tým najznámejším je asi betakarotén, z ktorého si dokáže naše telo tvoriť dôležitý vitamín A. 

Lykopén patriaci do tejto skupiny je známy svojimi protirakovinovými účinkami, luteín a zeaxantín zase prispievajú k normálnej funkcii zraku. 

K prírodným farbivám, i keď nie tým zo skupiny karotenoidov, patrí aj takzvaný kurkumín. V článku si povieme o ňom niečo viac, pretože pre jeho blahodarné účinky sa oplatí poznať!

Čo je kurkumín a kde ho nájdeme?

Kurkumín predstavuje žlté až oranžové prírodné farbivo. Z chemického hľadiska ide o diferuloylmethan, nazývaný tiež kurkumová žlť. Vyskytuje sa hlavne v rôznych druhoch rastlín z rodu kurkuma (Curcuma). Najznámejší je druh kurkuma dlhá alebo pravá, latinsky Curcuma longa, ktorého podzemky sa hojne využívajú v potravinárstve aj ľudovej medicíne.

Tiež môžeme spomenúť druh kurkuma zedoaria / Curcuma zedoaria. Kurkumín sa ako prírodné farbivo v čistej forme pripravuje extrakciou z podzemných častí spomínaných rastlín z čeľade ďumbierovité. 

Odporúčame: ​Poznáš peniažtek roľný? Ak objavíš jeho účinky, v prírode ho neprehliadneš!

Použitie kurkumínu

Kurkumín, hlavná účinná látka kurkumy, sa hojne využíva v potravinárskom priemysle. V prípade jeho použitia ako prídavnej látky v potravinách je označovaný kódom E100. Najčastejšie sa používa napríklad do konzervovaných potravín a instantných pokrmov na zachovanie farebnosti, tiež do zmesí karí korenia, horčice, worcesterskej omáčky alebo pečiva. 

Rovnako ho možno nájsť vo vanilkových pudingoch, žuvačkách, syroch, zmrzlinách alebo nealkoholických nápojoch. Bežne nahrádza šafran, ktorý patrí k najdrahším koreninám sveta, preto sa často nepoužíva. Ako prírodné farbivo bez nežiaducich účinkov je používaný tiež v kozmetických prípravkoch, a to napríklad v rúžoch. V iných odvetviach priemyslu sa využíva napríklad aj pri farbení dreva a lakov či výrobe voskov. 

Aké má kurkumín účinky?

Kurkumín je veľmi cenený aj v ľudovom liečiteľstve. Za mnohé blahodarné účinky vďačí kurkuma práve tejto látke. Kurkumín je v prvom rade označovaný za antioxidant. To znamená, že ide o látku, ktorá v tele pôsobí proti oxidačnému stresu a voľným radikálom. Chráni bunky pred poškodením a predčasným starnutím. Antioxidanty prispievajú k prevencii nádorových aj mnohých civilizačných chorôb. 

Kurkuma je známa aj svojimi silnými protizápalovými vlastnosťami a za tie rovnako vďačí práve kurkumínu. Táto látka je vítaným pomocníkom pri chronických zápalových ochoreniach, vrátane zápalov kĺbov. Okrem tlmenia zápalových procesov v tele napomáha naopak zvyšovať imunitné pochody v organizme a posilňovať obranyschopnosť. 

V ľudovej medicíne našla táto látka uplatnenie napríklad pri zažívacích poruchách a zvonka pri kožných ochoreniach. V farmaceutickom priemysle sa využíva v niektorých liečivách ako zložka podporujúca tvorbu žlče (napr. v liečivách na liečbu žlčových kameňov). 

Kurkumínu sú pripisované i nasledujúce účinky:

  • podporuje správnu funkciu tráviaceho systému,

  • má priaznivý vplyv na pečeň a žlčník,

  • pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu a tukov v krvi,

  • pomáha pri zápale pečene, žalúdka, hrubého čreva, kĺbov,

  • prispieva k udržaniu dobrého stavu kĺbov,

  • má priaznivý účinok pri nádoroch v črevách alebo prostate, 

  • podporuje zdravie srdca aj mozgu,

  • prispieva k ochrane ciev,

  • tíši bolesť,

  • potláča uvoľňovanie histamínu, vďaka čomu môže byť nápomocný pre niektorých alergikov,

  • znižuje hladinu glukózy v krvi,

  • má antibakteriálne a protiplesňové účinky,

  • prevencia proti vzniku Alzheimerovej choroby.

Kurkumín v kuchyni

Ak chceme kurkumín dopriať svojmu telu, v kuchyni môžeme privítať kurkumu, ktorá sa bežne používa ako korenie. Hojne sa využíva v kuchyniach východoázijských krajín, je tradičnou súčasťou indickej, perzskej, pakistanskej či thajskej kuchyne. 

Po kurkume vo forme korenia môžete siahnuť pri príprave karí omáčok, polievok, pečeného a duseného mäsa, perfektne sa hodí k rybám aj zelenine. Taktiež môžete kurkumový prášok pridať napríklad do ovocného smoothie nápoja. Pokrmom a nápojom dokáže dodať prenikavú vôňu, farbu aj chuť. Odporúčame pridať napríklad aj do ryže, ktorá vďaka koreniu získa úžasnú farbu. 

Pripravte si z kurkumy fantastický nápoj:

Objav zlaté mlieko: Zlepšuje trávenie a podporuje obranyschopnosť!

 

Kurkumín ako výživový doplnok

Hoci aj kurkuma vo forme korenia je zdrojom kurkumínu, pravdou je, že vstrebateľnosť a využiteľnosť takto prijatého kurkumínu je pomerne malá. Absorpcia tejto látky v čreve je veľmi nízka, pôsobí obvykle len v tráviacom trakte a v iných tkanivách a orgánoch nedosahuje potrebnú koncentráciu.

Preto sa napríklad odporúča pri varení kombinovať kurkumu s mletým čiernym korením, ktoré obsahuje piperín (zlúčenina zodpovedná za štipľavosť), čím sa niekoľkonásobne zvýši využiteľnosť kurkumínu v tele. Možnosťou sú aj výživové doplnky, ktoré buď obsahujú kurkumový prášok alebo priamo extrakt z podzemku kurkumy. Kurkumín vo forme tabliet a kapsúl je bežne dostupný v lekárňach a na internete. Aj vo výživových doplnkoch je často kombinovaný so spomínaným piperínom.

Tento druh doplnku stravy často slúži v rámci prevencie aj ako podpora liečby rôznych stavov, a to napríklad pri zápaloch tráviaceho traktu, zápalových ochoreniach kĺbov (artritída), vysokom cholesterole, vysokom krvnom cukre či onkologických diagnózach. V prípade užívania kurkumínu pri konkrétnom zdravotnom probléme je vhodné poradiť sa s lekárom. 

Lipozomálny kurkumín

Na trhu je dostupný aj lipozomálny kurkumín v tekutej forme. Ide o výživový doplnok vo vysokovyužiteľnej a vysokovstrebateľnej lipozomálnej forme bez potreby spomínaného piperínu. Táto forma doplnku tiež nezaťažuje žalúdok. Rovnako sa využíva pri vyššie spomínaných zdravotných stavoch. 

Nežiaduce účinky kurkumínu

Kurkumínu nie sú pri bežných a ani mierne zvýšených dávkach pripisované prakticky žiadne nežiaduce účinky. Tie by teoreticky mohla vyvolať dlhodobá a extrémne nadmerná konzumácia kurkumy, no muselo by ísť o príjem v naozaj veľkých dávkach. I napriek tomu sa odporúča používať kurkumu v rozumnom množstve, a to hlavne v prípade užívania liečiv ovplyvňujúcich zrážanie krvi alebo pri závažných ochoreniach žlčníka. 

Pri užívaní doplnkov stravy s kurkumínom je rovnako potrebné držať sa odporúčaného dávkovania. Extrémny prísun kurkumínu môže súvisieť s výskytom pálenia záhy, hnačkou, nadúvaním, v zriedkavých prípadoch môže mať nežiaduci účinok na pečeň a žlčník. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní