Nárazová diéta nie je tým najlepším nápadom! Prečo sa jej vyhnúť?

Nárazová diéta nie je tým najlepším nápadom! Prečo sa jej vyhnúť?

Rýchle diéty sú to, čo mnohí vyhľadávajú. Schudnúť v priebehu niekoľkých dní, napríklad pred nejakou dôležitou udalosťou, môže byť lákavé, a to vďaka rôznym diétam. Mnohé totižto sľubujú zhodenie 5 kilogramov v priebehu 5 dní, iné aj za oveľa kratšiu dobu. Vidinou štíhlejšej postavy sa nechávame zlákať, aj keď to pre nás nemusí byť úplne priaznivé. S rýchlym chudnutím sa totižto spája jojo efekt, ktorý môže nastať po rýchlom schudnutí a následne aj pribratí.

Tento typ diéty spočíva v znížení príjmu kalórií na extrémne nízku úroveň, s cieľom dosiahnuť obrovský kalorický deficit v krátkom čase. Nárazová diéta je možno účinná, ale je známa tým, že je neudržateľná a dokonca po niekoľkých dňoch môže mať neočakávané dopady na zdravie človeka.

Pozri aj: Výber partnera podľa krvnej skupiny: Nezmysel či realita?

Nárazová diéta – účinné rýchle chudnutie?!

Pri tomto type diéty človek drasticky zmení svoje stravovacie návyky na veľmi krátky čas, napríklad pred nejakou dôležitou udalosťou, ako je svadba, dovolenka a pod. S cieľom schudnúť sa kalorický príjem znižuje na minimum alebo dochádza k obmedzeniu konzumácie jedál počas dňa. V niektorých prípadoch sa príjem tuhej stravy upravuje na minimum. To znamená, že namiesto tuhej stravy tí, čo sú na rýchlej diéte, prijímajú energiu len zo štiav. Konzumáciou čistých či už zeleninových alebo ovocných štiav, alebo len popíjaním čistej vody, dosiahnete kalorický deficit, nakoľko obsahujú menšie množstvo kalórií.

Medzi takéto diéty patrí napríklad diéta známa ako „fast 800,“ pri ktorej sa obmedzuje denný príjem len na 800 kalórií. Ďalšou známou je 7-dňová detoxikačná diéta alebo vojenská diéta, ktorá pomáha ľuďom schudnúť pomerne rýchlo.

Sú nárazové diéty účinné?

Nebudeme si klamať, ale ak budete dodržiavať nejakú rýchlu diétu, pravdepodobne schudnete. V podstate v prípade, že budete konzumovať menšie množstvo jedla (resp. minimum jedla), určite schudnete. Ale takéto chudnutie si vyberá svoju daň a odborníci na výživu sa zhodujú v tom, že takéto chudnutie nie je ani zďaleka zdravé. Schudnúť sa dá aj oveľa zdravšími prístupmi, než je nárazová diéta.

Pri chudnutí je lepšie voliť pomalší prístup počas dlhšieho obdobia, pretože je menej pravdepodobné, že zhodené kilogramy naberiete naspäť. Platí, že čim pomalšie človek chudne, tým je pravdepodobnejšie, že si zvykne na stravovacie návyky a cvičenie, ktoré sa môže stať jeho každodennou súčasťou a životným štýlom.

Nárazové diéty sú postavené najmä na postení a obmedzovaní sa na jeden druh jedla (kapustová diéta, cviklová diéta, ryžová,...). Pri takýchto diétach strácate kilogramy, telo sa zbavuje tukových zásob, ale prichádzate aj o vitamíny, živiny, bielkoviny a iné látky, ktoré potrebuje na správny chod a na život.

Lekári tiež dodávajú, že ak sa vyhnete nárazovým diétam a skúsite sa pravidelne hýbať, znížite u vás riziko vzniku vážnych ochorení, ako je napríklad kardiovaskulárne ochorenie či cukrovka 2. typu.

Neprehliadni: Zdravá desiata do práce či školy – 10 tipov, ktoré si zamiluješ

Sú rýchle diéty (ne)bezpečné?

Z krátkodobého hľadiska a len pri ich skúšaní môžeme povedať, že sú bezpečné. Avšak pozor na nervozitu, podráždenosť a nevrlosť, ktorá sa u vás môže prejaviť, keď budete pociťovať hlad. Z dlhodobého hľadiska však takéto diéty nie sú pre ľudský organizmus vhodné a zdravé. Medzi možné zdravotné riziká takýchto diét môžeme zaradiť:

  • podvýživu,
  • bolesti hlavy,
  • vypadávanie vlasov,
  • závrate,
  • dehydratáciu a pod.

Pozor, metabolizmus bude trpieť!

Metabolizmus je zodpovedný za množstvo procesov v tele, a to vrátane toho, ako rýchlo naše telo dokáže spaľovať prijaté kalórie. Keď telo bude prijímať nedostatok energie, môže začať s jej šetrením, čo postupne vedie k spomaleniu metabolizmu.

Môžete teda prijímať menšie množstvo kalórií a odbúravať tak tuk, no na druhej strane s tukom bude odchádzať aj svalová hmota. Resp. dôjde k vyššiemu odbúravaniu svalovej hmoty než tuku, pretože tá má väčšiu spotrebu energie než tuková hmota.

Pozri tiež: Káva s citrónom – pomáha pri chudnutí alebo ide o ďalší výmysel?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní