Pálenie odpadu v záhrade vás môže vyjsť draho! Za pálenie hrozí mastná pokuta

Pálenie odpadu v záhrade vás môže vyjsť draho! Za pálenie hrozí mastná pokuta

Jarné obdobie so sebou prináša rôzne práce na záhrade. Pília sa stromy, z ktorých sa odstraňujú poškodené alebo napadnuté konáre. S prácami v záhrade v jarnom období teda narastá aj odpad, ktorý bežne zozbierame. A to nielen na jar, ale aj v jeseni, kedy stromy opadávajú a my máme záhrady plné suchého lístia. Čo s týmto záhradným odpadom?

Kedysi bolo zvykom, že sa všetko pohrabalo na jednu kopu, škrtlo zápalkou a spálilo – priamo na záhrade. Susedia radosť nemali, pretože kúdol dymu sa častokrát niesol celou dedinou. V súčasnosti je vypaľovanie záhradného odpadu prísne zakázané. Dokonca vám za to hrozí pokuta a nie malá! 

Odporúčame: Netradičné druhy zeleniny - dopestujte si ačokču, lopúch či physalis!

Pozor na legislatívu!

Každá obec alebo mesto si ustanovuje svoje vlastné záväzné právne dokumenty, medzi ktoré patrí aj nakladanie s komunálnym odpadom či drobnými stavebnými odpadmi. Avšak, každá obec zároveň vychádza aj z legislatívy, ktorú vydáva ministerstvo.

Biologicky rozložiteľný odpad (lístie, suchá tráva, rastliny, konáre,...) sa nesmie zneškodňovať inak, než je to dané v zákone – Zákon č. 79/2015 Z.z. Zákon o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov. V tomto prípade ministerstvo nariadilo zber biologicky rozložiteľného odpadu buď v zbernej nádobe alebo v kompostovom zásobníku. Obec alebo mesto má za povinnosť doplniť zber biologicky rozložiteľného odpadu o mobilné zberné nádoby. Čo sa týka nákladov na kompostéry a podobné zberné nádoby, môže ich obec zahrnúť do poplatkov za komunálny odpad. Zo zákona teda vyplýva, že je zakázané akékoľvek spaľovanie konárov, lístia a ďalšieho záhradného odpadu či už na súkromnom pozemku, alebo na verejných priestranstvách.

Hovorí sa, že risk je zisk. No ak sa rozhodnete riskovať, buďte pripravení na možné následky. Porušením tohto zákazu totižto riskujete pokutu, a tá nie je vôbec nízka. Ak ste fyzická osoba, hrozí vám pokuta do výšky 1500 eur. V prípade právnickej osoby je táto sumu o niečo vyššia, a to až 16 596 eur. Avšak, nakoľko ide o protiprávne konanie, v závislosti od okolností je možné zaň niesť aj pripadnú trestnoprávnu zodpovednosť.

Ako inak naložiť so záhradným odpadom?

Jednou z možností je založenie kompostu. Kompostovať je možné trávy, lístie, drevené odpady zo strihania či orezávania krovín a stromov, buriny, kvety, zhnité ovocie a zeleninu.

Nepatríte k tým, ktorí by zniesli kompost na svojom dokonalo upravenom pozemku? Tak v tom prípade využite služby vašej obce alebo mestá. Mnohé totižto rozmiestňujú veľkoobjemové kontajnery po obciach či mestách, ktoré môžete naplniť aj odpadom zo záhrady. 

Ďalším riešením je vykopanie hlbšej jamy na pozemku a zakopanie záhradného odpadu. Takto zakopaný odpad môže slúžiť ako hojivo pre zem.

Poprípade si zistite, aké sú ďalšie možnosti zlikvidovania záhradného odpadu vo vašej obci alebo meste. Mnohé totižto ponúkajú likvidáciu na skládke odpadu a pod.

Zaujme ťa aj: Najkrajšie pôdopokryvné rastliny, ktoré sú nielen atraktívne, ale tiež užitočné


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní