Predávate nehnuteľnosť? Takto ju spravíte atraktívnejšou!

Predávate nehnuteľnosť? Takto ju spravíte atraktívnejšou!
  • 22.06.2022
  • Veronika Nemčeková

Predať nehnuteľnosť za krátky čas a výhodnú cenu býva niekedy pomerne náročné. Aby predaj prebehol hladko a podľa vašich predstáv, pripravili sme pre vás zaujímavé a praktické rady a tipy, ako zaujať potenciálnych kupcov a spraviť byt či dom na pohľad atraktívnejšími. Inšpirujte sa a neoľutujete!

Odložte nepotrebné veci a otvorte priestor

Hovorí sa, že prvý dojem vám veľa napovie o človeku, ktorého ste doteraz nepoznali. To isté platí aj pri nehnuteľnosti, ktorá je na predaj. Prvý kontakt s priestorom vo vás vyvolá emócie, ktoré vás sprevádzajú počas celej prehliadky nehnuteľnosti.

Mnoho ľudí vystavuje vo svojich príbytkoch na obdiv suveníry z dovoleniek, darčeky od blízkych alebo rôzne iné dekorácie. Hoc pre vás majú tieto veci cenu zlata, pre cudzích môžu byť rušivým elementom, ktorý môže vyvolať negatívny dojem.

Všeobecne platí, že menej je viac. Odložiť do skríň by ste mali všetko, čo aktuálne nepotrebujete. Lepšie ukáže, ak bude priestor otvorený a nie, takpovediac, zbytočne zaprataný haraburdami. Cieľom je, aby izby vyzerali útulne a priestranne a motivovali ľudí ku kúpe. K tomu vám pomôžu napríklad koberčeky, dekoratívne vankúše či závesy. Dôležité je tiež do izieb pustiť svetlo, nebojte sa pred návštevou umyť okná a odhrnúť závesy.

Inšpirujte sa: Ako oživiť interiér? Svetlofialová farba je tou správnou voľbou!

kúpeľňa

Zdroj: Shutterstock

Opravte viditeľné poškodenia

Pred tým, ako do nehnuteľnosti zavítajú záujemcovia o kúpu, je dobré opraviť viditeľné poškodenia, ako sú diery v stene alebo odstrániť šmuhy a škvrny zo stien, podláh a nábytku. V prípade, že je nábytok nenávratne poškodený, je lepšie ho z miestnosti úplne odstrániť. Vhodné je tiež opraviť kvapkajúci vodovodný kohútik či odstrániť nánosy vodného kameňa z vane alebo toalety.

Zažltnuté steny sa oplatí vymaľovať. Nič nepokazíte univerzálnou bielou. Ak máte pred predajom nazvyš nejaké to euro, skúste porozmýšľať napríklad nad výmenou opotrebovaných a poodieraných kachličiek či umývadla. Vždy si však treba zvážiť návratnosť investície. Každý má totiž iný vkus a nemusíte sa doň presne trafiť. Ak sa rozhodnete pre stavebné úpravy, voľte radšej zemité a neutrálne farby, ktoré lahodia oku. 

Zeleň robí zázraky

Je známe, že zelená farba upokojuje a prináša pocit pohody. Prečo teda nevyužiť potenciál izbových rastlín, ktoré nielen, že pekne vyzerajú, ale mnohé aj krásne voňajú? Zelené rastliny dodajú miestnosti charakter. Vhodné je použiť napríklad fikus, monsteru, zamiokulkas alebo lopatkovec. Môžete ich tiež položiť na miesta, ktoré sú nevýrazné, vďaka čomu osviežia interiér. Ohúriť dokáže aj kytica čerstvých kvetov položená na stole.

Ak predávate dom a máte záhradu, ktorá k nemu prislúcha, nezabudnite tiež na maličkosti akými sú pokosený trávnik zbavený buriny, pohrabané lístie zo stromov alebo dostatočne zavlažené kvety. Aj tieto faktory totiž dotvárajú celkový dojem kupujúceho. 

Odporúčame: Vyberte farby v byte podľa zverokruhu a príbytok budete milovať!

obývačka

Zdroj: Shutterstock

Vytvorte unikátnu atmosféru

Pred návštevou potenciálnych kupcov nezabudnite priestor poriadne vyvetrať. V prípade, ak je to možné, skúste nastaviť teplotu v miestnosti tak, aby bola príjemná. Atmosféru dotvorí aj misa s ovocím alebo čerstvo upečený koláč položený na stole, ale aj vkusne naaranžované knihy či časopisy.

Použiť môžete aj difuzér alebo aromalampu, ktoré prevoňajú interiér. Tu ale treba dávať pozor, aby ste to neprehnali s intenzitou vône, keďže každý preferuje niečo iné. Medzi univerzálne vône patrí napríklad vanilka, levanduľa či pomaranč.

Ak máte domáceho miláčika alebo deti, je dobré pamätať na to, že nie každý túži po tom istom. Deti, rovnako ako psy alebo mačky, radšej počas obhliadky nehnuteľnosti zverte do opatery príbuzných alebo priateľov. Ľudia, ktorí sa zaujímajú o kúpu vašej nehnuteľnosti, ocenia, že ich nikto a nič nebude rušiť a budú sa môcť v pokoji porozhliadnuť.

Pozri aj: Trendy nábytok, ktorý nevyjde z módy. Máte ho doma?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní