Jednoduchý cviklový šalát: Ocení ho každá návšteva

Jednoduchý cviklový šalát: Ocení ho každá návšteva

Každé ročné obdobie je typické surovinou, ktorá má množstvo využití v kuchyni. Napríklad počas leta sme si pochutnávali na sezónnom ovocí, ako je vodný melón, maliny, černice, jahody, ale aj na zelenine ako sú paradajky, paprika i uhorky.

Pre jeseň sú typické tekvice a najmä tekvica Hokkaido. Z nej si najčastejšie pripravujeme polievku, no fantastické je aj rizoto či muffiny. Ale čo s takou červenou repou – alias cviklou? Tá sa v kuchyni rozhodne nestratí. Mnohé šikovné gazdinky ju spracovávajú na zimné obdobie. Stačí ju dať uvariť, očistiť a nastrúhať. Následne naplniť do fliaš a zaliať nálevom. Cviklový kompót tak skvelo obohatí rôzne jedlá počas nasledujúceho obdobia.

Ak sa vám však nechce čakať, kým pripravená zavarená cvikla vyzreje a bude mať správnu chuť, tak cviklu využite aj inak a hneď dnes. Pripravte si chutný cviklový šalát, ktorý pokojne môžete podávať ako prílohu k hlavnému jedlu. Alebo si k nemu upečte hrianky a konzumujte ho ako šalát. Možno netradičný, ale stále poteší chuťové poháriky každého labužníka.

Odporúčame: Rýchly cestovinový šalát z pár ingrediencií: Pripravíš ho raz dva!

Na šalát z červenej repy potrebujete:

  • 350 g červenej repy
  • 20 g masla
  • šťavu z 1 citróna
  • 1 cesnak
  • muškátový oriešok (celý alebo mletý)
  • soľ a korenie
  • kvalitný med

Ako prvé si uvarte cviklu do mäkka. Po vychladnutí ju ošúpte a nakrájajte na tenšie hranolčeky alebo postrúhajte na hrubšom strúhadle.

Maslo si dajte roztopiť, pridajte k nemu nastrúhanú cviklu, med, citrónovú šťavu, soľ a korenie, nastrúhajte muškátový oriešok (alebo pridajte trochu mletého korenia). Na záver pridajte aj pretlačený strúčik cesnaku a všetko spolu premiešajte – pozor, už nevarte! Hotový cviklový šalát dajte do chladničky zachladiť aspoň na 2 hodiny. Podávajte ako prílohu k hlavnému jedlu alebo ako samostatný šalát.

Pokojne ho môžete obohatiť o kozí syr a nasekané vlašské orechy. Prajeme vám dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Soňa Horáčková 05.10.22 14:43

SH
karma
123.00

cviklový šalát robievam , ale na iný spôsob, možno vyskúšam aj tento recept

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní