RECEPT: Pečená Aljaška s vanilkovou a malinovou zmrzlinou z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Pečená Aljaška s vanilkovou a malinovou zmrzlinou z Pečie celé Slovensko
  • 15.01.2023
  • Redakcia .

Už ste niekedy vyskúšali tak jedinečný dezert, akým je pečená Aljaška (Baked Alaska)? Ak nie, je čas to napraviť. Tento pečený dezert pozostáva z korpusu, zmrzliny a snehových pusiniek. Pečenú Aljašku s vanilkovou a malinovou zmrzlinou ochutenou červeným vínom upiekla v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaca Lucka. Pustíte sa do jej prípravy aj vy?

Vanilková zmrzlina:

  • 3 žĺtky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 750 g smotany na šľahanie
  • 1 vanilkový lusk

Malinová zmrzlina s červeným vínom:

  • 250 g kryštálového cukru
  • 200 g kvalitného červeného vína
  • 350 g malinového pyré

Suroviny na roládu:

  • 5 vajec
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 3 PL hladkej múky
  • ½ kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 PL kakaa

Taliansky meringue:

  • 4 bielky
  • 200 g cukru

Postup prípravy pečenej Aljašky:

  1. Vanilková zmrzlina – všetko spolu povaríme na 84 stupňov, odstavíme a necháme vychladnúť. Vyberieme vanilku, premixujeme a dáme do zmrzlinovača.
  2. Malinová zmrzlina s vínom – víno s cukrom prevaríme, aby sa uvoľnil a vyprchal alkohol. Spojíme s pyré, premixujeme a necháme vychladnúť. Dáme do zmrzlinovča.
  3. Rýchla roláda – bielky vyšľaháme na polotuhý sneh, následne pridáme cukor a došľaháme do tuha. Do snehu pridáme žĺtky, zašľaháme, a potom už len ručne metličkou primiešame múku, kakao a kypriaci prášok do pečiva. Pečieme na papieri na pečenie, ktorý postriekame olejom a pečieme na 180 stupňov 8 – 10 minút. Vychladnutý plát natrieme domácim malinovým lekvárom, stočíme do rolády a nakrájame.
  4. Taliansky meringue – bielky s cukrom nad parou rozpustíme, aby sme medzi prstami necítili kryštáliky cukru. Dáme do mixéra a šľaháme do hustej peny.
  5. Skladanie torty – misku si vystelieme potravinovou fóliou a vyložíme ju roládkami. Navrstvíme zmrzliny doplna a na vrch pokladáme znovu roládky. Dáme zatuhnúť do mrazničky. Zamrazenú tortu potierame meringom a môžeme pre efekt zvýrazniť ešte flambovacou pištoľou.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní