Upečte si svoj vlastný kváskový chlieb doma – jednoducho a chutne

Upečte si svoj vlastný kváskový chlieb doma – jednoducho a chutne
  • 18.05.2022
  • Angelika Kutišová

Láka vás pečenie kváskového chleba, ale neviete ako na to? Máte pocit, že je to veľmi komplikované a zdĺhavé? Z popisu receptov sa to tak naozaj zdá. Ale 90 % práce si kvások odvedie sám. Od vás potrebuje asistenciu iba pri zvyšných 10 % práce. To znamená, že keď si založíte rozkvas na chleba, vyžaduje to od vás maximálne 5 minút práce. Potom necháte cesto 8 až 12 hodín na kuchynskej linke. To nie je veľa roboty, však? Piecť si vlastný chlieb sa oplatí. Nielen pre vôňu, chuť a pocit, ale najmä preto, že viete, čo jete. Viete, že ste do svojho vlastného chleba nedali nič iné ako vodu, múku a soľ. Nepotrebujete dlhý zoznam ingrediencií, ako je to pri predpečených chleboch v potravinách. Veľkým plusom je aj to, že sa vyhnete droždiu, ktoré nie je zdraviu prospešné. Poďme si upiecť domáci kváskový chlieb spoločne. Pre naše zdravie! 

O plusoch kvásku a mínusoch droždia sa viac dozviete v článku: Kvások vs Droždie. Viete, aký je medzi nimi rozdiel? 

Z kvásku si spravíme rozkvas – potrebujeme na to iba 5 minút!

Minule sme si napísali, ako si založíme vlastný ražný kvások. Ak sa vám ho nechce zakladať, vypýtajte si od niekoho. Dokonca existuje aj kvásková mapa, kde si viete pozrieť, kto vie podarovať kvások blízko vášho bydliska. Kvások musí mať aspoň 10 dní na to, aby dokázal utiahnuť chlieb. Prvým krokom bolo teda založenie kvásku. Druhým krokom je príprava rozkvasu alebo „predcesta". Kvások má po 10 dňoch krásne bublinky a krásne vonia. Do misky, v ktorej budete miesiť ručne alebo robotom, dajte kvások, múku a vodu podľa receptu. Prikryte potravinovou fóliou, aby ste zabránili prieniku vzduchu k cestu (fajn vychytávkou je používať na prikrytie čiapku na sprchovanie). Najlepšie je zamiešať ho na noc, lebo kvásku trvá 8 až 12 hodín, kým sfermentuje použité množstvo múky.

Rozkvas:

  • 2 PL kvásku z chladničky,
  • 100 g ražnej chlebovej alebo celozrnnej múky,
  • 100 – 130 ml vody.

Chlebové cesto z rozkvasu: iba 10 minút práce!

Po noci je rozkvas hotový a my pristúpime k ďalšiemu kroku. Vyrobíme cesto na chlieb. Verili by ste, že aj tento krok od vás vyžaduje iba max. 10 minút? Kto kedy povedal, že robiť kváskový chlieb je náročné? Postupujte takto: 

Cesto:

  • rozkvas (po 8 až 12 hodinách je prichystaný. Na pohľad je nabublaný, pre kontrolu si spravte „plávací test"*),
  • 450 g pšeničnej chlebovej múky (môžete použiť aj obyčajnú hladkú múku T 650),
  • cca 300 ml vody (upravte podľa savosti múky tak, aby vzniklo hladké, nelepivé cesto),
  • 2 ČL soli,
  • 1,5 ČL rasce.

*Plávací test je test na kontrolu kvásku, prostredníctvom ktorého sa zisťuje, či je kvások je dostatočne vykysnutý. Do malého pohára dajte asi 1 dcl vody a odoberte kávovú lyžičku kvásku. Keď kvások klesne na dno, nie je ešte pripravený – treba ho ešte nechať kysnúť. Ak kvások pláva na povrchu, môžete začať zarábať cesto na chlieb.

Vodu v tomto kroku môžete nahradiť pivom, srvátkou alebo acidkom.  Ak cesto miesite v kuchynskom robote, mieste ho na nízkych otáčkach cca 5 až 8 minút. Ak miesite ručne, bude to trvať chvíľu dlhšie, 20 – 30 min. Cesto prikryte sáčkom alebo spomínanou čiapkou na sprchovanie a nechajte odpočívať 30 minút. Po pol hodine ho preložíte. Prekladaním nazývame úkon, keď cesto v miske natiahneme na jednej strane a preložíme ho do stredu cesta. Rovnako natiahneme cesto na protiľahlej strane a znova preložíme do stredu. Proces opakujeme aj na bočných stranách cesta. Akoby sme preložili hárok papier do stredu zo štyroch strán. Sever – juh a východ – západ. Tento úkon trvá približne 10 minút. 

Po treťom preložení necháme cesto odpočívať poslednú pol hodinu a potom ho preložíme na pomúčenú dosku. Vytvarujeme bochník v tvare ošatky alebo misky, do ktorej uložíme cesto na finálne kysnutie. Ošatku alebo utierkou vyloženú misku vysypte bezlepkovou múkou alebo škrobom (môžete použiť zemiakový, kukuričný, ryžový). Zakryte ho utierkou alebo ho vložte do vrecka aj s ošatkou a nechajte kysnúť. Chlieb na kuchynskej linke kysne 2 –3 h a v chladničke 8 – 36 h. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem. Zvoľte primeranú nádobu tak, aby cesto vyplnilo väčšinu nádoby a nebolo v ňom stratené. 

Vyskúšajte: Ako využiť starý chlieb? Recepty, ktoré si zamiluješ!

domáci kváskový chlieb

Zdroj: Shutterstock®

Už sa to pečie!

Ak ste nechali kysnúť chlieb na kuchynskej linke, môžete použiť tzv. jamkový test. Pomúčeným prstom pichnete jemne do cesta. Pokiaľ sa jamka vracia rýchlo, chlieb ešte potrebuje kysnúť. Ak sa vracia cesto pomaly, bude pripravené k pečeniu. Rozpáľte rúru na 250 °C aj s plechom, na ktorom sa bude chlieb piecť. Keď je rúra dobre vyhriata (nechajte ju vyhrievať dlhšie, ako je prvé zvukové oznámenie), chlieb vyklopte priamo na rozpálený plech. Postriekajte ho vodou a rúru rýchlo zatvorte. Chlieb pečte prvých 10 minút na 250 °C. Potom teplotu znížte na 200 °C, pričom otvorte na pár sekúnd dvere rúry a vypustite horúci vzduch. Dopekajte na tejto teplote ďalších cca 25 – 35 minút. Ak je bochník menší, stačí 25 min, ak ste robili z dvojitej dávky, nechajte piecť 35 minút. Chlebík musí pri poklepaní zospodu znieť duto. 

Tak čo poviete? Nahovorili sme vás? Neváhajte a vyskúšajte. Pre tú chuť a svoje zdravie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní