Hádate sa s partnerom? Týmto trom vetám sa určite vyhnite

Hádate sa s partnerom? Týmto trom vetám sa určite vyhnite
  • 25.08.2022
  • Zuzana Andrášová

Genesis Games je vzťahová terapeutka, ktorá takmer denne počúva a pozoruje, ako ľudia medzi sebou komunikujú – často o tých najťažších a najemotívnejších témach.

Pre portál Dagold News priblížila, ktoré tri vety by ľudia nemali hovoriť svojmu manželovi/svojej manželke či svojmu partnerovi/svojej partnerke.

Odporúčame: Majú všetko, ale deti neučia materializmu. Celebrity, ktoré nerozmaznávajú

Naučte sa viesť citlivý rozhovor

„Mojou úlohou je pomáhať ľuďom v ich vzťahu, aby si k sebe navzájom našli cestu,“ vysvetlia Games, ktorá predovšetkým pracuje s pármi, ktoré sa narodili v období milénia a ktoré prechádzajú veľkými životnými zmenami, ako je napríklad presťahovanie sa do nového mesta alebo nástup do novej práce.

„Jednou z najdôležitejších úloh, na ktorých väčšina musí zapracovať, je naučiť sa viesť citlivé a otvorené konverzácie. Pokiaľ ale počas takejto konverzácie partneri prednesú zraňujúci komentár, rozhovor sa ihneď premení na nepríjemnú záležitosť,“ dodala terapeutka.

Games preto vysvetlila tri typy komentárov, ktoré vašu komunikáciu a vzťah absolútne nikam neposunú. A preto by bolo lepšie, keby ste ich nadobro vykorenili z vašej hlavy.

Nehovorte: Upokoj sa

Ak vám už niekto niekedy povedal, aby ste sa upokojili, viete, aké je frustrujúce počuť túto frázu. Napriek tomu sa táto veta mnohokrát v hádkach opakuje.

„Môže ísť o automatickú reakciu u niekoho, kto nevie, ako zvládnuť emócie partnera, alebo ako mu poskytnúť podporu, ktorú v tej chvíli potrebuje,“ vysvetlila terapeutka a dodala, že táto veta nedovoľuje druhej osobe vysvetliť, čo je zlé, alebo prečo sa situácia zhoršuje.

Games preto odporúča sa opýtať: Čo ťa na tom rozčuľuje? Rád/rada by som tomu lepšie porozumel/-a. Niekedy však podľa terapeutky len stačí toho druhého držať za ruku, objať, sadnúť si vedľa, čím dáte najavo, že vám na nej/na ňom záleží bez ohľadu na to, čo sa deje.

Pozri aj: Kríza v manželstve – v ktorých najkritickejších rokoch môže prísť?

Nehovorte: Správaš sa ako tvoja mama – alebo – Správaš sa ako tvoj otec

Porovnávanie partnera s jedným z jeho rodičov vždy spôsobí viac škody ako úžitku, pretože tieto slová majú v zápale hádky väčšinou negatívny nádych.

„Takmer vždy ide o nenápadnú urážku, o ktorej hlboko vo vnútri viete, že ublíži druhej osobe,“ ozrejmila terapeutka a dodala, že je to preto, lebo väčšina ľudí zdedila aspoň niekoľko vlastností od jedného alebo oboch rodičov, na ktoré nie sú práve hrdí – a práve tie vlastnosti je zvyčajne najťažšie zmeniť.

Games preto odporúča, ak máte na jazyku práve túto frázu, radšej prerušte konverzáciu a skúste nejako vychladnúť. Keď sa vám to podarí, komunikujte ďalej, ale predostrite riešenia alebo návrhy, nie prázdne a neužitočné obvinenia.

Nehovorte: Pohŕdavé vety

„Kedykoľvek používate nerešpektujúci alebo pohŕdavý jazyk, dostávate sa na mínové územie. Pohŕdanie môže v druhom vyvolať podobný pocit ako pri verbálnom šikanovaní. A to je niečo, čo vo vzťahu rozhodne nechcete zažívať,“ hovorí vzťahová terapeutka.

Súčasťou pohŕdania nie je len zvýšenie hlasu alebo uštipačné komentáre. Je to postoj, ktorým dáte najavo, že ste lepši ako váš partner. Takýto postoj však vyvoláva odpor a oslabuje váš vzťah. Z výskumu vzťahov Inštitútu Gottman vyplynulo, že chrlenie opovrhujúcich urážok počas hádok je hlavným iniciátorom rozvodov manželstva.

Neprehliadni: Chcete rozchod? Toto by ste partnerovi nikdy nemali hovoriť


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní