Vzťah a tolerancia: Je správne pomenovať to, čo nechceme tolerovať?

Počas svadobných gratulácií sa okrem lásky častokrát opakuje aj slovo tolerancia. Vaši príbuzní i priatelia vám totiž mnohokrát želajú vzájomné pochopenie a toleranciu v manželskom vzťahu.

Čo však pojem tolerancia vo vzťahu znamená? Akceptovanie rozhádzaných ponožiek či sústavne zdvihnutej dosky na toalete? A čo vlasy v kúpeľni či málo dosolená polievka alebo mäso?

Odporúčame: Chceš mať pevné brucho a spáliť tuky? V túto hodinu určite necvič!

 

komunikácia vo vzťahu

Zdroj: Shutterstock®

Tolerancia

Slovo tolerancia pochádza z latinského slovesa tolerare, ktoré znamená znášať alebo trpieť.

Portál Wikipédia definuje toleranciu ako ochotu, schopnosť, alebo možnosť človeka či spoločnosti žiť vedľa ľudí s inými názormi, postojmi a presvedčeniami alebo prijímať či dokonca znášať niečo samé o sebe skôr nežiaduce alebo nepríjemné.

Česká koučka a párová poradkyňa Lucie Mucalová pre portál Novinky vysvetlila, že tolerancia kraľuje v rebríčku vlastností ideálneho partnera. Predbehla aj zmysel pre humor, ktorý sa ocitá na druhom mieste.

Teraz sa na chvíľu zamyslite: čo netolerujete svojmu manželovi a vždy mu to aj pripomeniete? Čo netoleruje on vám?

Čo by ste mali vo vzťahu tolerovať?

Psychoterapeutka Linda Bloom odporúča vo vzťahu tolerovať nasledujúce štyri veci:

  1. právo na súkromie: znakom dôvery voči partnerovi je nechať mu jeho vlastný priestor. Určité súkromie je aj súčasťou psychohygieny.
  2. záľuby: je skvelé mať spoločné záľuby, ale je potrebné rešpektovať aj stav, kedy máte rozdielne záľuby. Pre vzťah totiž nie je zlé byť nejaký čas od seba.
  3. názory: je prirodzené, že sa s partnerom nezhodnete na všetkom. Nie je preto správne, ak valcujete partnera, že len tento váš názor je správny.
  4. samotného partnera: ak si navzájom partneri uvedomia, že ten druhý je pre nich hodnotný a nie je inventárom domácnosti, tak si nájdu aj spôsoby, ako si prejaviť v každodennom živote úctu a rešpekt.

Neprehliadni: Vizážista radí, ako dosiahnuť tzv. natural look

 

stabilný vzťah

Zdroj: Shutterstock®

Ako byť tolerantné vo vzťahu?

Okrem súkromia, záľub, názorov a samotného partnera je správne vo vzťahu tolerovať aj iné veci, ktoré nás niekedy môžu neskutočne rozčuľovať. A ako to docieliť? Ako nájsť správnu hranicu medzi toleranciou a riešením vecí, ktoré vás hnevajú. Koučka Mucalová dáva 7 jednoduchých tipov:

  1. ujasnite si pojem tolerancia: spýtajte sa sama seba, čo pod pojmom tolerancia vnímate. Rovnakú otázku môžete položiť aj svojmu partnerovi. Výsledkom bude pravdepodobne diskusia. Dokážete partnerove argumenty vypočuť, alebo to vo vás vrie?
  2. všímajte si svoje pocity: skúste si uvedomiť, ako vám je, keď ste tolerantná. Ste schopná otvorene vyjadriť to, v čom už nedokážete byť tolerantná alebo nechcete byť?
  3. stanovte si hranice: ak ich nestanovíte, po čase môže prísť emočný výbuch v podobe sťažností, čo všetko ste museli tolerovať, a ako ste sa pre to trápili.
  4. naučte sa vyjadrovať svoje emócie: naučte s povedať čo vidíte a zároveň pomenovať svoje pocity.
  5. trénujte asertívne správanie: bude vám pomáhať žiť v súlade so svojimi hranicami, ale zároveň vnímať to, že hranice má i ten druhý.
  6. partnera nenúťte: „vládnuť“ môžete len sama sebe. Nemlčte však. Naopak, hovorte o tom, prečo je pre vás konkrétna vec dôležitá, prečo vás daná vec trápi, čo váš zraňuje.
  7. nehodnoťte: snažte sa partnerovi porozumieť, nie ho hodnotiť. Hovorte, čo vás hnevá, štve, zraňuje, z čoho je vám smutno, ale bez toho, aby ste toho druhého zaplavili výčitkami.

Pozri aj: Nielen príjemný zážitok... Čo všetko prezradí o vašom bábätku CTG?

 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE