Ako vybrať správny kvetináč? Na čo upriamiť pozornosť, keď nie na dizajn?

Ako vybrať správny kvetináč? Na čo upriamiť pozornosť, keď nie na dizajn?
  • 09.02.2023
  • Michaela Kožáková

Kvetináč alebo črepník má mať v prvom rade praktickú funkciu, ktorá umožní rastline zdravý rast. Mnohokrát však očarený dizajnom nádob na tento fakt zabúdame. Vegetačná nádoba síce môže byť na pohľad pútavá a atraktívna, avšak, ak sa nehodí pre pestovanie rastlín, je nepoužiteľná. Pri výbere kvetináčov je potrebné tiež prihliadať na celkový štýl priestoru. Dôležité je tiež nezabúdať na to, že každá rastlina má iné požiadavky na substrát, starostlivosť a kvetináč. 

Na trhu môžete nájsť nespočetné množstvo vegetačných nádob – od mrazuvzdorných kvetináčov cez závesné až po moderné kvetináče na nožičkách či praktické poschodové. Vyberať si môžete z dizajnových kvetináčov do obývačky, odolných kvetináčov na balkón či na terasu, a rovnako aj kvetináčov na bylinky. Na čo sa pri kúpe kvetináčov zamerať a na čo si dať pozor?

Neprehliadni: Skleník do záhrady: Čo by ste mali vedieť pred jeho kúpou?

Kvetináče do interiéru

Do interiéru voľte okrasné kvetináče tak, aby sa hodili do vašich priestorov. Zaobstarajte si však kvetináče, ktoré sú vyrobené z jedného materiálu alebo majú rovnakú farbu. Do interiéru sa veľmi nehodia drevené, slamené či prútené kvetináče. Skúste staviť na keramiku alebo moderné plastové prevedenia.

Vonkajšie kvetináče

Do exteriéru sú vhodné stabilné a odolné kvetináče, ktoré dokážu čeliť výkyvom počasia (vetru, dažďu či slnku). Okrem estetickej stránky sa zamerajte najmä na praktickú funkciu nádob. Kvetináče na terase či balkóne môžu byť vkusným prvkom, ktorý ozdobí vaše vonkajšie priestory.

Materiál

Dnes si môžete vyberať z rôznych materiálov, prevedení, farieb a dizajnov kvetináčov. Vegetačné nádoby, do ktorých sadíme rastliny, môžu byť z plastu, dreva, hliny, keramiky, kovu či dokonca z betónu. Majte však na pamäti, že nie všetky kvetináče sú vhodné pre všetky druhy rastlín. Každý kvetináč má tiež svoje výhody aj nevýhody.

Hlinené kvetináče

Kvetináče vyrobené z pálenej hliny, terakoty, sa vyznačujú prírodným vzhľadom, ktorý skvele zapadne do tradičných, ako aj moderných priestorov. Ich nevýhodou je hmotnosť, a to najmä pri kvetináčoch väčších rozmerov. Keďže výborne prepúšťajú vlahu, dariť sa v nich najviac bude suchomilným rastlinám. Vlhkomilky zasadené v hlinenom črepníku zasa treba poctivejšie zalievať.

Hlinené kvetináče sú však krehké, častejšie sa rozbijú. Je tiež vhodné ich na zimu odložiť do pivnice či zimnej záhrady.

Plastové kvetináče

Výhodou plastových kvetináčov je odolnosť voči mrazu, nízka hmotnosť a farebná stálosť. Tým, že dobre udržiavajú vlahu sú vhodné najmä pre vlhkomilné rastliny. Dajte si však pozor na prelievanie.

Kvetináče vyrobené z plastu sú cenovo dostupné, jednoducho sa čistia a dezinfikujú a ponúkajú široký výber farieb. Negatívom plastových nádob je ich nižšia stabilita.

Kovové kvetináče

Kvetináče vyrobené z kovu sú obľúbené najmä vďaka svojmu vzhľadu. Ich nevýhodou je nepriepustnosť stien, takže sa môže stať, že nechtiac rastliny budete prelievať. Pozor i na prehriatie koreňov – z tohto dôvodu by kvetináče nemali byť v lete umiestnené na miestach, kde páli slnko. 

Drevené kvetináče

Drevené kvetináče sa hodia najmä do exteriéru. Drevo je izolant, ktorý v lete chráni rastliny pred horúčavou a v zime zasa pred mrazom. Nevýhodou tohto materiálu je životnosť a častejšia údržba – drevo treba ošetriť proti zahnívaniu. 

Kamenné a betónové kvetináče

Ozdobné kamenné nádoby dokážu byť dominantným prvkom celej záhrady. Kvalitná kamenná nádoba je odolná proti mrazu, pevná, v zime udržiava teplo a v lete zase chráni korene rastlín pred horúčavami.

Betón je ťažký a nepriepustný, vhodný výlučne do exteriéru. Betónové nádoby sa hodia najmä do moderných a minimalistických záhrad.

Keramické kvetináče

Romanticky pôsobiaca keramika, či už glazúrovaná alebo nie, sa pri neopatrnom zaobchádzaní dokáže ľahko poškodiť, prasknúť alebo sa celkom rozbiť. Keramika bráni presakovaniu vody, takže rastliny v takýchto kvetináčoch nemusíte často polievať. Keramické kvetináče sú o niečo ťažšie a manipulácia s nimi môže byť náročnejšia, najmä pri tých väčších modeloch.

Pozri aj: Semienka na sadenie: Ako si správne vybrať a čo všetko si treba všímať na obale?

Čo ešte zohľadniť pri výbere kvetináčov?

Pri výbere vegetačných nádob nezabudnite zohľadniť ich hmotnosť a veľkosť. Skontrolujte, či majú otvor na odtok prebytočnej vody. Takéto nádoby potom môžete dať do obalových črepníkov v rôznych prevedeniach či materiálov. Obalová nádoba plní hlavne dekoračnú funkciu, a preto by mala pekne zapadnúť do daného prostredia a zakryť samotný nevzhľadný črepník.

Zohľadnite tiež potreby jednotlivých rastlín. Pre palmy vyberajte užšie a hlbšie črepníky, pre azalky nižšie. Na pestovanie orchideí sú najvhodnejšie priehľadné črepníky, plastové alebo sklené. Pre kaktusy a sukulenty si zaobstarajte plytké črepníky menších priemerov, najlepšie vyrobené z terakoty. Rastlinám, ktoré majú tendenciu rásť mohutne, vyberte väčšie a stabilnejšie vegetačné nádoby. Pre rastliny s bohatým koreňovým systémom sú vhodné väčšie a hlbšie kvetináče. Pokiaľ sa chystáte zasadiť do kvetináča viac ako jednu rastlinu, najlepšie je zvoliť hranatý kvetináč, ktorý poskytuje dostatočný priestor.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní