Nádej pre mnohé ženy? V liečbe rakoviny prsníka nastal posun

Nádej pre mnohé ženy? V liečbe rakoviny prsníka nastal posun
  • 25.06.2022
  • Zuzana Andrášová

Rakovina prsníka zákerne zasahuje do života žien. Pri diagnostike tejto choroby sa váš život, ktorý niekedy možno pôsobí všedne, premení na boj o život ako taký. Rakovina zasahuje nielen do vášho vnútorného prežívania, ale má dosah na vašu rodinu, priateľov či zamestnanie.

Rakovina prsníka patrí medzi najčastejšie nádorové ochorenie u žien. Na Slovensku diagnostikujú približne 2000 nových prípadov ročne. Výskyt tohto druhu rakoviny sa, žiaľ, celosvetovo zvyšuje.

Pacientkam s týmto ochorením však vzbĺkla nádej. Pri testovaní nového lieku, Enhertu, sa preukazujú pozitívne výsledky. Podľa niektorých vyjadrení ide o kľúčový moment v liečbe rakoviny prsníka.

Dajte si pozor na tieto zmeny

Pri rakovine prsníka zohráva značnú úlohu prevencia. Podľa lekárov majú ženy nad ochorením väčšiu kontrolu, než si myslia. Aj keď na internete nájdete mnoho zdrojov, ktoré uvádzajú ako správne prehmatávať prsia, nie vždy viete zachytiť aj tú najmenšiu hrčku.

Ak na svojom tele zachytíte uvedené zmeny, dajte si pozor:

  • hrčka alebo opuch v hornej časti hrudníka alebo podpazuší,
  • viditeľná zmena na pokožke prsníkov – zvrásnenie alebo priehlbinky,
  • zmena sfarbenia prsníka,
  • vtiahnutá bradavka,
  • vyrážky v okolí bradavky,
  • výtok z bradavky,
  • viditeľná zmena veľkosti alebo tvaru prsníka,
  • bolesť v prsníku, ktorá pretrváva dlhší čas.

Dôležité je tiež absolvovať pravidelné mamografické vyšetrenia.

Pozri aj: Škodí vám ovocie? Kŕče či nafukovanie môžu byť prvými prejavmi

rakovina liečba

Zdroj: Shutterstock®

Nový liek - kľúčový posun v liečbe rakoviny prsníka?

V prípadoch, kedy už žene diagnostikujú nádorové ochorenie, nastupuje liečba. Lekári teraz prišli s dobrou správou, keďže nový liek s názvom Enhertu predstavuje podľa nich kľúčový moment.

Podľa doteraz zverejnených výskumov zastavuje šírenie ochorenia a značne zvyšuje celkovú mieru prežitia. Portál Daily Mail informuje, že liek vyrábaný spoločnosťou AstraZeneca a Daiichi Sankyo predlžuje prežitie pacientiek s pokročilou formou rakoviny prsníka o viac ako 6 mesiacov v porovnaní so štandardnou terapiou.

Princípom lieku je, že sa najskôr naviaže na proteín na povrchu rakovinového nádoru nazývaného HER2. Potom uvoľní dávku chemoterapie priamo do rakovinových buniek. A následne rakovinové bunky zničí.

Odporúčame: Rakovina – 7 častých mýtov a poloprávd, ktoré sa s ňou spájajú

rakovina prsníka

Zdroj: Shutterstock®

Prvé výsledky štúdií

Aktuálne prebieha III. fáza štúdie. Zahŕňa viac ako 550 pacientiek, ktorých ochorenie sa rozšírilo. Pacientky zároveň podstúpili aspoň jedno kolo chemoterapie.

Doterajšie výsledky štúdie preukázali, že liek Enhertu predĺži život pacientiek s nádormi citlivými na hormóny o ďalších 6,4 mesiaca. V malej skupine chorých s nádormi necitlivými na hormóny žili pacientky užívajúce liek Enhertu o 6,3 mesiaca dlhšie.

V súčasnosti môžu liečbu dostať len pacientky s pokročilým HER2-pozitívnym karcinómom prsníka.

Britská Národná zdravotná služba (NHS) teraz posúdi rozšírenie kritérií pre pacientov, ktorí sa majú týmto liekom liečiť. Proces posudzovania však môže trvať až 12 týždňov.

Neprehliadni: Hľadáš si partnera? Zameraj sa na protiklady. Kouči vysvetľujú dôvody

agresívna liečba

Zdroj: Shutterstock®

Vedľajšie účinky Enhertu

U Enhertu sa, žiaľ, prejavili aj prvé vedľajšie účinky. Podľa štúdie liek zvyšuje riziko vzniku pľúcnych jaziev nazývaných intersticiálne pľúcne ochorenia (ILD).

Z 550 pacientiek malo 45 rôzne stupne intersticiálnych pľúcnych ochorení v porovnaní s jedným prípadom v skupine s podávanou chemoterapiou.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní