Je výtok v tehotenstve problém? Kedy je potrebná návšteva lekára?

Je výtok v tehotenstve problém? Kedy je potrebná návšteva lekára?

Každá nastávajúca mamička pevne verí v bezproblémový priebeh tehotenstva i pôrodu. Mnohé tehotenstvá sú také, že žena takmer ani nevie, že jej pod srdcom rastie bábätko a počas gravidity sa stretáva len s malými zmenami. V nemalom percente prípadov však tehotenstvo neprebieha až tak hladko. U mnohých žien sa objavujú typické sprievodné príznaky tehotenstva, ako nevoľnosti, zvracanie, nadmerná únava, zmeny nálad či opuchy. 

Toto sú bežné ťažkosti, s ktorými sa stretávajú mnohé tehotné ženy. V prípade závažnejších zdravotných ťažkostí je však vždy vhodné konzultovať zdravotný stav s lekárom. Bolesti podbruška a panvy, krvácanie či vysoký krvný tlak rozhodne netreba ignorovať a je lepšie sa u lekára presvedčiť, že je všetko v poriadku. 

Čo v prípade rôznych výtokov v čase gravidity? Sú vaginálne výtoky v poriadku aj v tomto období, alebo je potrebné navštíviť gynekológa?

Odporúčame: ​Prečo naše telo potrebuje BIOTÍN? Toto sú TOP zdroje, odkiaľ ho získať!

Číry alebo biely hlienovitý výtok v tehotenstve

Vaginálny výtok je v prvom rade fyziologickým javom, ktorý je prítomný u každej ženy. Má viacero funkcií. Zabezpečuje udržiavanie zdravého vaginálneho prostredia, ochranu pošvy pred podráždením a infekciami, ako aj samočistenie pošvy, tiež je dôležitý z hľadiska prirodzenej lubrikácie pri pohlavnom styku. Vaginálny výtok má byť za normálnych okolností bez špecifického zápachu.

Jeho farba býva biela, mliečna, belaso-žltkastá alebo je úplne priehľadný. Konzistencia môže byť hlienovitá, slizká, niekedy vodnatá. Je bežné, že v niektorom období je hustejší, inokedy redší. I v prípade tehotenstva je prirodzený vaginálny výtok v takejto podobe normálny a nesignalizuje žiaden problém. U niektorých žien môže dokonca v úvodných fázach tehotenstva prirodzene dochádzať k zvýšenému objemu výtoku. Výtok prispieva k prevencii infekcií, preto sa ho nesnažte zbavovať nadmernou hygienou. 

Hrudkovitý výtok v tehotenstve

Zmeny vo farbe, konzistencii alebo zápachu výtoku v čase tehotenstva rozhodne neignorujte. Ak je výtok výrazne biely a má hrudkovitú konzistenciu, respektíve vyzerá ako tvaroh, ide najčastejšie o príznak kvasinkovej infekcie, respektíve vaginálnej mykózy. Výtok môže výrazne kyslo páchnuť, no môže byť aj bez zápachu. Bežne je tento druh výtoku sprevádzaný svrbením či začervenaním pošvy.

Vaginálne mykózy trápia mnohé ženy a neraz sa objavujú aj v čase tehotenstva. Riziko výskytu zvyšujú hlavne hormonálne zmeny. Kvasinková infekcia obvykle nepredstavuje zdravotné riziko pre dieťa, no u ženy môže zvyšovať riziko popôrodných zranení. Hrudkový výtok sa však niekedy vyskytuje aj pri bakteriálnej infekcii. 

Žltý alebo zelený výtok v tehotenstve

Výrazne žltý alebo zelený výtok taktiež nie je normálny, a to ani v tehotenstve, ani mimo graviditu. Najčastejšie ide o príznak infekcie, a to obvykle vyvolanej baktériami. Môže ísť o prejav chlamýdiovej infekcie, ale aj kvapavky, trichomoniázy či bakteriálnej vaginózy. Takýto výtok môže mať aj abnormálny zápach, a to často zápach po rybách. Pri spomínanej trichomoniáze býva typicky spenený.

Pozor si treba dávať aj na sivastý výtok, ktorý sa rovnako objavuje pri pohlavne prenosných chorobách alebo zápale. Bakteriálne infekcie a ďalšie spomenuté ochorenia už môžu predstavovať pre plod zdravotné riziko a môžu byť príčinou potratu alebo predčasného pôrodu. Pri výskyte takto zmeneného vaginálneho výtoku je dôležité podstúpiť vyšetrenie u lekára a infekciu dôsledne preliečiť. 

Ružový a hnedý výtok v tehotenstve

Ružový alebo hnedý výtok v tehotenstve je spravidla spôsobený prímesou určitého množstva krvi vo výtoku. Krv vo výtoku však nemusí ihneď signalizovať problém. Hnedý výtok je napríklad bežný v začiatku tehotenstva, a to približne 10. až 14. deň po oplodnení, kedy dochádza k uhniezďovaniu vajíčka do maternice.

Aj hnedastý výtok v závere tehotenstva je bežným javom a vyskytuje sa spolu s uvoľňovaním hlienovej zátky. Hnedý výtok v iných fázach tehotenstva však treba konzultovať s lekárom. Môže totiž naznačovať narušenie sliznice pošvy či odlučovanie placenty.

Ružový výtok obvykle znamená prítomnosť čerstvej krvi. Rovnako sa môže objaviť na začiatku tehotenstva z dôvodu uhniezďovania vajíčka, no môže byť i známkou mimomaternicového tehotenstva. V neskorších fázach tehotenstva by sa ružový výtok vyskytovať nemal, preto pri jeho spozorovaní konzultujte zdravotný stav s lekárom. 

Odporúčame: Pociťujete bolesť vaječníkov? Tu je 9 možných príčin

Krvácanie a špinenie v tehotenstve

Počas tehotenstva sa môže objavovať drobné špinenie. Na začiatku tehotenstva sa môže vyskytnúť v podobe spomínaného hnedého výtoku a obvykle ide o signál uhniezďovania vajíčka do sliznice maternice. U niektorých žien sa slabé špinenie objavuje v tehotenstve aj po pohlavnom styku. Príčinou býva obvykle natrhnutie cievky v sliznici pošvy. Pošva je totižto v čase gravidity viac prekrvená, a tak môže ľahšie dôjsť k jej poraneniu. 

Dlhodobé špinenie je vhodné konzultovať s lekárom, najmä ak sa spája s ďalšími ťažkosťami, napríklad pobolievaním brucha. Vyhľadať lekársku pomoc je nevyhnutné v prípade krvácania, ktoré môže poukazovať na mimomaternicové tehotenstvo, odlučovanie placenty alebo začínajúci potrat. 

Návštevu lekára pri problémoch spojených s výtokom v tehotenstve neodkladajte, ak:

  • má výtok abnormálnu farbu – je výrazne žltý, sivý, zelený, hnedý,
  • má výtok abnormálnu konzistenciu – ju hrudkovitý alebo spenený,
  • sú v neskoršej fáze tehotenstva vo výtoku viditeľné stopy krvi,
  • dôjde ku krvácaniu pripomínajúcemu menštruáciu,
  • výtok abnormálne zapácha – je nezvyčajne kyslý alebo zapácha po rybách,
  • sa k výtoku pridávajú ďalšie symptómy – svrbenie pošvy, pálenie, bolesti,
  • odteká väčšie množstvo tekutiny – čo by mohlo naznačovať odtok plodovej vody. 

Odporúčame: ​7 dôvodov, prečo jesť granátové jablko pravidelne


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní