Ako na zdravý spánok po pôrode? Vytvorte si rutinu a nechajte si pomôcť

Zdravý spánok je pre novopečené mamičky obzvlášť dôležitý. Avšak nájsť si naň čas nie je vždy úplne jednoduché. Ako si s novorodencom dopriať kvalitný a hlboký spánok? Trikov a tipov existuje celý rad. Na čo sa teda zamerať?

Pre zdravý spánok po pôrode existuje niekoľko trikov

Spánok v tehotenstve, predovšetkých v neskôrších fázach, môže byť nepohodlný a často prerušovaný potrebou na toaletu či bolesťou chrbta. Po pôrode sa mamičkám blýska na lepšie časy, pretože im v spánku nebude prekážať bruško, ale na druhú stranu ich môže z hlbokého spánku prebudiť krik bábätka.

Ako si teda v dobe po pôrode dopriať zdravý spánok? Existuje pár trikov, ktoré by mali všetky mamičky novorodencov poznať.

Zdravý spánok po pôrode? Mamičky potrebujú vhodný matrac

Základom toho, ako zlepšiť spánok po pôrode, je vhodne zvolený matrac. Pokiaľ teda už doslúžil ten predchádzajúci, je nutné vybrať vyhovujúci nový matrac.

 

Pri výbere matraca je dôležité zamerať sa na:

  • vhodný rozmer matraca,
  • vyhovujúcu výšku,
  • jeho vlastnosti.

 

Matrac musí byť dostatočne priestorný a výška matraca by mala byť aspoň 13 centimetrov, ale nebojte sa siahnuť aj po väčšom rozmere. Čím vyšší matrac, tým jednoduchšie sa vám z neho bude vstávať. Obľúbený je medzi spáčmi penový matrac, napríklad matrac Super Fox poskytuje pri spánku dokonalú oporu a maximálne pohodlie.

Vytvorte si rutinu pred spaním pre bábätko aj sami pre seba

Ako si dopriať hlboký spánok a prespať počas noci čo najviac hodín? Kľúčom k úspechu je vytvorenie pravidelnej rutiny pred spaním pre bábätko a jeho rodičov. Naučte sa, že hneď ako dieťa vykúpete a uspíte, nastáva aj pre vás čas spania.

Nestrácajte teda čas a snažte sa chodiť do postele čo najskôr. O pokojný a nerušený spánok vášho potomka sa postará matrac pre bábätká, ktorého časom nahradí detský matrac.

Poruchy spánku sú po pôrode úplne bežné

Aj napriek tomu že sú v období po pôrode veľmi časté poruchy spánku, snažte sa ich vyvarovať. Napríklad prerušovaný spánok je úplne bežným javom, pretože dieťa sa v noci často budí a dojčenie v noci je nevyhnutné. Avšak novopečené mamičky môže upokojiť fakt, že niektorou poruchou spánku trpí až 90 % dospelých.

Dlhodobý nedostatok spánku však vedie k zhoršenej nálade, podráždenosti a, samozrejme, taktiež k únave. Pokiaľ sa teda dostaví popôrodná depresia a ďalšie problémy so zaspávaním po pôrode, je nutné ich okamžite riešiť.

Zapojte do starostlivosti o dieťa aj partnera

Pomocnou rukou pre novopečené mamičky je rozhodne zapojenie partnera. Nočné vstávanie k bábätku je preto dôležité si spravodlivo rozdeliť a využiť akúkoľvek pomoc od ostatných členov rodiny a taktiež od priateľov.

ako na zdravý spánok po pôrobe

Zdroj: Depositphotos

Nájdite si vhodnú polohu

Spánok po pôrode uľahčí taktiež to, že si mamičky nájdu vhodnú polohu, v ktorej budú zaspávať. Medzi obľúbené a odporúčané polohy spánku po pôrode patria:

  • spánok na chrbte,
  • spánok na boku,
  • spánok na vyššom vankúši.

Spanie na bruchu môže byť bolestivé a neodporúča sa predovšetkým po cisárskom reze.

Naučte sa odpočívať

Aby prebiehali všetky fázy spánku u nastávajúcich mamičiek bez problémov, musia sa naučiť čo najskôr odpočívať. Relaxácia by mala byť v rovnováhe s dostatkom pohybu. Práve chodenie s kočárom je skvelou aktivitou, ktorá sa postará o zdravý spánok bábätka, ale aj mamičky.

Či už sa rozhodnete pre spánok s bábätkom v posteli, alebo ho rovno naučíte spať vo vlastnej postieľke, nezabúdajte na to, že aj mamičky potrebujú po pôrode dostatok zdravého spánku. Jasne si preto stanovte, kedy ísť spať a osvojte si nočnú rutinu, ktorá vás spoľahlivo uspí a pripraví vaše telo na zaslúžený odpočinok.

 

Zdroj úvodného obrázka: Serenko Natalia / Shutterstock.com

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE