Overené tipy na čistenie štetcov na mejkap. Robíte to správne?

Správna starostlivosť o kozmetické štetce by mala byť základom. Ide totiž o prostriedky, ktoré sa dotýkajú priamo pokožky. A tú chce mať každá žena krásnu a zdravú!

Pri všetkých povinnostiach často zabúdame na pravidelné čistenie štetcov na mejkap. Prečítajte si, ako sa o ne treba starať, aby vydržali čo najdlhšie a boli bezpečné na používanie.

Výskum odhalil najšpinavšie pomôcky

Štúdia britskej dermatologickej kliniky Aventus skúmala, koľko kmeňov baktérií a plesní sa nachádza na bežne používaných kozmetických pomôckach, ktoré slúžia na nanášanie mejkapu. Výsledok ukázal, že všetky obsahujú viac baktérií ako povrch záchodovej dosky.

Najhoršie dopadol štetec na očné tiene. Najmenej znečistený sa ukázal byť štetec na mejkap. Kolónie baktérií a plesní pritom môžu spôsobiť infekcie oka, opuch očného viečka, zápal či svrbenie. Štetce zamorené baktériami môžu upchávať póry a viesť k vzniku akné, kožných infekcií, alergiám alebo predčasnému starnutiu pokožky.

Najšpinavšie pomôcky na nanášanie mejkapu podľa výsledkov štúdie:

  1. Štetec na očné tiene (928 kombinovaných jednotiek tvoriacich kolónie)
  2. Štetec na lícenku (697,5 kombinovaných jednotiek tvoriacich kolónie)
  3. Lesk na pery v tube (625 kombinovaných jednotiek tvoriacich kolónie)
  4. Kliešte na mihalnice (601,2  kombinovaných jednotiek tvoriacich kolónie)
  5. Beauty blender, t.j. hubka na mejkap (521 kombinovaných jednotiek tvoriacich kolónie)
  6. Rukavica na aplikovanie samoopaľovacieho krému (376,4 kombinovaných jednotiek tvoriacich kolónie)
  7. Špongia na korektor (207 kombinovaných jednotiek tvoriacich kolónie)
  8. Kefka na úpravu obočia (98 kombinovaných jednotiek tvoriacich kolónie)
  9. Očné linky (95 kombinovaných jednotiek tvoriacich kolónie)
  10. Kefka maskary (92,5 kombinovaných jednotiek tvoriacich kolónie)
  11. Štetec na mejkap (85,5 kombinovaných jednotiek tvoriacich kolónie)

Odporúčame: Trápia vás nechty, vlasy a pleť? Máme jednoduché riešenie! 

sprej na čistenie štetcov

Zdroj: Shutterstock

Pravidelné čistenie je základ

Kolónie baktérií a plesní sa na pomôckach začnú vytvárať už po prvom použití. Zachytávajú sa na nich nečistoty, mastnota a odumreté kožné bunky. Fungujú preto ako živná pôda pre baktérie.

Riešením je pravidelné čistenie, ktoré by sa malo robiť minimálne raz týždenne, aby sa zabránilo nadmernému hromadeniu nežiadúcich mikroorganizmov na povrchu štetcov či hubiek. Najnižšia odporúčaná frekvencia čistenia je raz za dva týždne.

Pomôcky na čistenie štetcov

Na údržbu kozmetických pomôcok sú vhodné čistiace prípravky, ktoré vám pomôžu uvoľniť a odstrániť zvyšky produktov. Trh ponúka špeciálne spreje alebo mydlá na čistenie štetcov. Tie pomôcky nielen umyjú, ale aj dezinfikujú.

Na čistenie sa osvedčili aj šampóny bez sulfátov, detský šampón, jadrové mydlá, tekuté odstraňovače mejkapu alebo ošetrujúce čistiace mlieko na tvár.

Postup čistenia štetcov

Štetce a ostatné pomôcky je vhodné čistiť po jednom. Štetiny namočte pod prúdom vlažnej vody. Pod vodu by ste nemali dávať kovovú časť štetca, ktorá spája rukoväť so štetinami.

Kvapnite na štetiny malé množstvo čistiaceho prostriedku. Rovnomerne ho vmasírujte medzi štetiny. K dôkladnému vyčisteniu vám pomôžu aj špeciálne čistiace podložky alebo rukavice na štetce.

Po krátkom čase uvidíte, ako sa starý produkt uvoľňuje zo štetca. Opláchnite štetiny pod vlažnou tečúcou vodou a proces opakujte dovtedy, kým nebude voda číra.

Po umytí štetiny dôkladne zbavte vlhkosti, vyžmýkajte ich a utrite papierovými obrúskami, ktoré vsiaknu vlhkosť. Nechajte uschnúť niekoľko hodín, napríklad cez noc. Po uschnutí sú štetce pripravené na opätovné použitie. 

Sprej na čistenie štetcov je vhodný na cesty. Stačí ho nastriekať na štetiny, zotrieť nečistoty utierkou a nechať preschnúť. 

Prečítajte si: Viete ako sa starať o nechty? Hravo to zvládnete aj doma!

čistenie štetcov

Zdroj: Shutterstock

Hubky a aplikátory

Hubky a aplikátory mejkapu môžete čistiť rovnakými prostriedkami ako štetce. Na rozdiel od štetcov ich je však vhodnejšie namočiť do nádobky s vybraným prostriedkom. Po 15-30 minútach pôsobenia ich opláchnite a nechajte usušiť.

Hubky na mejkap sa dajú vyčistiť aj v mikrovlnnej rúre. Vložte hubku do šálky naplnenej vodou a mydlom a nechajte ju v mikrovlnke ohrievať jednu minútu. Po pár minútach hubku stačí vyžmýkať a nechať uschnúť.

Kozmetické tašky a rúže

Baktérie sa môžu množiť aj na rúžoch, leskoch na pery, ale aj v kozmetických taštičkách. Špičku rúžu, balzamu na pery alebo štetec lesku na pery môžete sem-tam pretrieť vlhčenou utierkou.

Po istom čase používania je potrebné vyčistiť aj kozmetickú tašku. Postačí, ak ju vytriete vlhkou čistiacou utierkou. Látkové kozmetické taštičky môžete oprať v práčke.

Vyskúšajte: TOP 3 domáce masky na zničené vlasy a jeden VÝBORNÝ TIP NAVYŠE!

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE