Správne čistenie zubov je dôležitejšie, než si myslíte. Objavte tajomstvo s modernou technológiou

Správne čistenie zubov je dôležitejšie, než si myslíte. Objavte tajomstvo s modernou technológiou

Čistiť si zuby sme sa učili už ako malé deti. Napriek tomu mnoho z nás to robí dodnes nesprávne.

Niekedy sa ponáhľame a zuby si len tak rýchlo prejdeme kefkou zo strany na strany, inokedy pri čistení zubov vypľúvame krv a nevenujeme tomu ani pozornosť. A občas sa stane, že aj napriek našej usilovnej starostlivosti trávime nepríjemné chvíľky u zubára pri desivých zvukoch vŕtačky. Správna technika čistenia zubov môže zlepšiť nielen zdravie našich zubov a ďasien, ale aj celého tela. Nesprávne vyčistené zuby totiž môžu ovplyvniť aj rozvoj pľúcnych či ľadvinových ochorení, zhoršiť cukrovku a zvyšujú tiež riziko vzniku mŕtvice a infarktu.

Naučte sa bezchybnému čisteniu zubov vďaka týmto jednoduchým trikom. 

Kvalitná zubná kefka je základ

Na trhu je dnes mnoho kefiek od manuálnych cez sonické až po magnetické, rôzne druhy tvrdosti a tvarov vláken. Ako ale vybrať ten správny? „Na Slovensku sú stále najpoužívanejšie manuálne zubné kefky. Tie ale väčšina z nás volí príliš mäkké, čo vedie k tomu, že vo výsledku si ľudia čistia zuby skôr pevnou časťou kefky než vláknami, ktoré sa majú o naše zuby primárne starať. Ani technika čistenia zubov nie je vždy optimálna a mnoho z nás na kefku vyvíja príliš vysoký tlak, čo si odnášajú naše ďasná a sklovina. Toto všetko dnes už ale vedia ustrážiť najmodernejšie elektrické kefky a naučiť používateľa správnemu čisteniu zubov,“ hovorí dentálna hygienička Simona Straková DiS.

Pri výberu elektrických zubných kefiek dbajte nielen na odporúčanie lekára, ale aj na nezávislé testy. Uznaniami dTestu i Českej stomatologickej komory sa momentálne pýši najnovšia magnetická technológia iO, s ktorou sa môžete spoľahnúť, že vaše každodenné čistenie bude nielen šetrné a bezpečné, ale aj dôkladné a precízne.

Tú v súčasnosti ponúkajú iba kefky Oral-B, vďaka čomu poskytujú dôkladné a prekvapivo jemné čistenie zubov. Magnetický pohon bez trenia prenáša energiu priamo na končeky vlákien, čím používateľom poskytuje najjemnejšie a najúčinnejšie čistenie a celkovo príjemný zážitok. Vďaka kombinácii oscilácie s mikrovibráciami kĺže kefka zo zubu na zub a zaisťuje hladký a tichý chod po celú dobu čistenia. Pri čistení zubov sa vám nestane, že by ste na kefku zbytočne tlačili. Má zabudovaný svetelný krúžok, ktorý signalizuje nielen keby vyvíjame pri čistení príliš vysoký tlak, ale aj príliš nízky a ten optimálny. Prednosťou je aj aplikácia, v ktorej nájdete 3D grafiku a technológiu AI Brushing Recognition. Umelá inteligencia sleduje pohyb kefky v ústnej dutine a vyhodnocuje, či sú všetky miesta vyčistené správne.

„Počas návštevy inovačného centra v Kronbergu som mala možnosť zoznámiť sa detailne s magnetickou technológiou iO a môžem povedať, že ide o skutočne pozoruhodnú inováciu. Bolo veľmi zaujímavé vidieť, ako tí najväčší experti na ústne zdravie vytvárajú nové technológie pre čo najlepšiu účinnosť a testujú ich v spolupráci s používateľmi, aby pre nich čistenie zubov nebolo len rutinou, ale zážitkom. Keď k tomu pridám osobnú skúsenosť s Oral-B iO, môžem túto bezpečnú a šetrnú technológiu pokojne odporúčať,” dodáva dentálna hygienička Simona Straková DiS, ktorá bola exkurziou v inovačnom centre v Kronbergu nadšená.

Odporúčame: Keď za žiarivý úsmev môže skvelá kefka...

Oral-B iO

Zdroj: Oral-B

Aspoň 2 minúty denne

Pre správne čistenie a zdravé zuby a ďasná je dôležitá nielen správna technika, ale aj dĺžka čistenia zubov a patričný tlak. „Zuby by sme si mali čistiť minimálne 2 minúty, a to ako večer, tak ráno. Čas by mal byť rovnomerne rozdelený medzi všetky časti našich zubov. Nezabúdajte ani na zadnú stranu zubov a na plochy, ktorými hryziete. Aj na nich sa usadzuje zubný povlak, ktorý sa pri nesprávnom čistení môže premeniť na zubný kameň a ovplyvniť tak zdravie našich ďasien aj celého tela,“ odporúča Simona Straková DiS.

Nezabúdajte na medzizubné priestory

Mnoho z nás tento krok pri čistení úplne vynecháva a to len preto, že nenašli správnu veľkosť či materiál medzizubných kefiek. Tú vhodnú vám pritom vie jednoducho odporučiť váš zubný lekár či dentálny hygienik a vy tak môžete predísť zbytočným komplikáciám pri návšteve zubára. Nezabudnite, že aj medzizubné kefky je potrebné pravidelne meniť. Opotrebované nevyčistia medzizubný priestor správne a množia sa v nich baktérie.  

Na záver vypláchnite ústa a vyčistite jazyk

Pri ústnej hygiene venujte svoju pozornosť tiež jazyku, na ktorom sa usadzujú baktérie. Práve nevyčistený jazyk je v množstve prípadov pôvodca nepríjemného zápachu. Na jeho čistenie môžete použiť škrabku či samotnú elektrickú kefku. Magnetická iO technológia napríklad ponúka špeciálny program určený na jazyk. Na záver použite ústnu vodu, ktorí odstráni aj zbytky nečistôt a baktérií.

Neprehliadni: Správne čistenie zubov s telefónom v ruke? Takto získaš zdravý chrup!

zubná kefka Oral-B iO

Zdroj: Oral-B

Inovatívne funkcie Oral-B iO

  • Interaktívny displej umožňuje jednoduchú orientáciu vo funkciách kefky a personalizáciu: privíta pozdravom, dá sa vybrať až zo 7 režimov čistenia, nastaviť jazyk, upozorňuje na výmenu hlavice kefky. 
  • Inteligentný senzor tlaku usmerňuje používateľa k vyvinutiu optimálneho tlaku pri čistení. Senzor upozorňuje na prílišný tlak červeným svetlom, ale tiež vôbec po prvýkrát pri kefkách Oral-B aj na príliš nízky tlak prednastavenou farbou. Zelenou signalizuje optimálny čistiaci tlak, čím maximalizuje účinnosť ikonickej okrúhlej hlavice inšpirovanej nástrojmi zubných lekárov.
  • Elegantná magnetická nabíjačka pri modeloch iO Series 7 a viac poskytuje rýchle plné nabitie za necelé tri hodiny. Na displeji kefky je ľahko čitateľný ukazovateľ stavu batérie.
  • Aplikácia Oral-B disponuje 3D grafikou a technológiou AI Brushing Recognition s umelou inteligenciou, ktorá rozpoznáva všetky oblasti v ústach a vedie používateľa ku stopercentnému vyčisteniu celej ústnej dutiny. 
  • Vizuálny časovač poskytuje používateľom personalizované pokyny k dosiahnutiu čo najlepšieho vyčistenia. Časovač sleduje dĺžku čistenia každého zubu, takže používatelia vedia, či si čistili zuby po dobu dvoch minút, čo je odporúčaná doba čistenia zubnými lekármi. Ikony smajlíkov na displeji dávajú používateľom vedieť, či už dosiahli svoj cieľ alebo ich čistenie bolo neefektívne. 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní