Nosíte dioptrické okuliare zo supermarketu? Zbystrite pozornosť!

Nosíte dioptrické okuliare zo supermarketu? Zbystrite pozornosť!
  • 24.11.2022
  • Veronika Nemčeková

To, že ľudia nosia dioptrické okuliare, dnes už nie je ničím zvláštnym. Časy, keď boli rámy fádne a nevyzerali na pohľad dobre už sú preč. Moderné dioptrické okuliare sú častokrát súčasťou outfitu a dotvárajú osobnosť.

Pre krátkosť času sa mnohí ľudia neobťažujú návštevou očného lekára alebo optometristu a používajú dioptrické okuliare zo supermarketu. Takéto produkty však môžu spôsobiť viac škody ako úžitku.

Lacné dioptrické okuliare

Obrovskou výhodou hotových dámskych i pánskych dioptrických okuliarov je ich dostupnosť a nízka cena. Najčastejšie ich zoženiete v supermarketoch a drogériách v nákupných centrách. K dispozícii sú pritom lacné dioptrické okuliare do diaľky i do blízka. Kúpiť ich viete za pár minút, zatiaľ čo k lekárovi sa musíte objednať a čakať na voľný termín.

Odporúčame: Večná mladosť a dlhý život? S týmto domácim elixírom je všetko možné!

Krátkodobá náhrada

Ako dočasné riešenie je tento typ okuliarov akceptovateľný. Môžete ich so sebou nosiť v kabelke a použiť ich napríklad na prečítanie cenoviek v obchodoch či pri vybavovaní na úradoch. Dočasne ich môžete používať, ak si poškodíte alebo stratíte okuliare, ktoré vám predpísal lekár a zhotovili vám ich v optike.

Majte však na pamäti, že hotové okuliare zo supermarketu v žiadnom prípade nie sú plnohodnotnou náhradou dioptrických okuliarov z optiky. Hotové okuliare sú navrhnuté pre ľudí s presbyopiou. Ide o očné ochorenie postihujúce ľudí nad 40 rokov. Spôsobuje stratu schopnosti oka zaostrovať na blízko. S astigmatizmom, krátkozrakosťou či glaukómom vám teda nepomôžu.

Zdravotné problémy

Pri častom a dlhodobom používaní nevhodných okuliarov, medzi ktoré radíme aj tie zo supermarketov, sa môže u ľudí objaviť viacero zdravotných problémov. Medzi najčastejšie patria zhoršené videnie, bolesti hlavy a očí, migrénové stavy, únava, závraty, nevoľnosť, ale aj zápaly spojiviek či slzenie alebo pálenie očí. Hotové okuliare by ste preto nemali nosiť bez prestávky dlhšie ako jednu hodinu.

Vyskúšajte: Ako zatočiť s vráskami? Máme pre vás užitočné rady a jeden SKVELÝ TIP!

Návšteva lekára sa vypláca

Ak cítite, že niečo s vaším zrakom nie je v poriadku, mali by ste sa obrátiť na odborníkov, t.j. dohodnúť si termín u očného lekára a nechať ho, aby vás dôkladne vyšetril. Okrem toho, že vám pomôže skorigovať zrak, môže tiež odhaliť zdravotné ťažkosti, o ktorých nemusíte ani len tušiť. Všetci si uvedomujeme, aká dôležitá je prevencia, no len málokto skutočne k lekárovi aj zavíta.

Alternatívou je návšteva optiky, kde taktiež dokážu určiť, či potrebujete okuliare. Mnoho ľudí tiež siaha po okuliaroch bez dioptrií, ktoré filtrujú modré svetlo z monitorov. Vybrať sa pritom dá z mnohých štýlových dizajnov.

Najdôležitejšie však je, že okuliare z optiky sa prispôsobia vašim potrebám. Pri okuliaroch zo supermarketu si síce viete vybrať z rôznych dioptrií, no problémom je, že obe sklá sú rovnaké. V realite má však zväčša každé oko rozdielne dioptrie.

Pracovníci optík vám navyše poradia s výberom vhodných skiel, ktoré vám zabrúsia na mieru. Prihliadajú totiž aj na vzdialenosť zreníc. Vybrať si môžete odľahčené sklá, môžu vám tiež vyhotoviť slnečné dioptrické okuliare.

Pozri aj: Prečo naše telo potrebuje BIOTÍN? Toto sú TOP zdroje, odkiaľ ho získať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní