Slimačí mucín: Aké sú jeho účinky a prečo by ste ho mali vyskúšať?

Záhradkári považujú slimákov za škodcov, ktorí si radi pochutnávajú na šaláte a ďalšej zelenine. Francúzi zase majú na nich iný názor a s radosťou ich ako delikatesu zahŕňajú do svojho menu. A čo vám napadne, keď si spomeniete na slimákov? Pravdepodobne to bude slizká stopa, ktorú po sebe zanechávajú.

Počuli ste už o tom, že slimačí sekrét, mucín alebo sliz sa využíva v skrášľujúcej a ošetrujúcej kozmetike kvôli svojim vynikajúcim regeneračným účinkom na akékoľvek poškodenia pokožky? Nepredstavujte si však nič slizké a vlhké. Ide o filtrát slimačieho sekrétu – o účinné látky z čisteného slimačieho výlučku rozpustené vo vode, ktoré sa získavajú neinvazívnym spôsobom. Aké benefity má slimačí sliz a prečo je taký obľúbený?

Neprehliadni: Nosné oleje sú zázrakom pre pokožku! Viete, ako ich využiť?

 

Slimačí sekrét

Zdroj: Depositphotos

Kedy objavili účinky slimačieho sekrétu?

Slimačí mucín používali už v starovekom Grécku. Údajne to bol práve Hippocrates, ktorý rozmliaždenými slimákmi liečil zápaly kože. Účinky slimačieho slizu v starostlivosti o pleť oficiálne objavil v 60. rokoch španielsky onkológ Dr. Rafael Abad Iglesias, ktorý použil radiačnú terapiu na zabíjanie rakovinových buniek na bežných slimákoch. Všimol si, že poškodené oblasti kože slimáka sa rýchlo regenerujú. Neskôr tento lekár testoval sekréciu slimákov i na ľuďoch a dospel k záveru, že by slimačí mucín mohol pomôcť urýchliť regeneráciu ľudskej kože.

V osemdesiatych rokoch chilská rodina vlastnila slimačiu farmu a dodávala slimáky francúzskym veľkoobchodníkom. Po niekoľkých dňoch manipulácie so slimákmi zistili, že ich pokožka bola mäkšia, jasnejšia a dokonca i jazvy a iné rany sa výrazne zmenšili. O 15 rokov neskôr táto rodina založila Elicinu, ktorá predstavovala prvú značku starostlivosti o pleť s krémami na báze slimačieho slizu.

Aké účinky má slimačí sliz na pokožku?

Väčšina slimačieho slizu používaného v kozmetike sa získava z bežného záhradného slimáka (Cryptomphalus aspersa). Slimačí sliz sa používa najmä pre svoje hydratačné vlastnosti. Ale existujú aj dôkazy, ktoré naznačujú, že môže pomôcť znížiť výskyt jemných línií a vrások, stimulovať tvorbu kolagénu, elastínu a tiež pomôcť pri hojení rán.

Slimačí mucín sa používa aj na zlepšenie stavu suchej pokožky, vrások a strií, akné či chronického zápalového ochorenia kože – rosacea. Má priaznivé účinky i na pigmentové škvrny, drobné jazvy či pokožku po popáleninách.

Slimačí sekrét je plný výživných látok ako sú glykoproteíny, kyselina hyalurónová, peptidy, ktoré sa bežne používajú v kozmetických výrobkoch. Tieto zložky pomáhajú chrániť pokožku pred poškodením, vysušením, infekciou či pred škodlivým UV žiarením.

Počuli ste už o slimačích kúpeľoch? V ázijských krajinách, najmä v Japonsku a Kórei, sú veľmi populárne. Počas kúpeľnej procedúry sa živé slimáky položia na pokožku, kde sa nechajú pár minút „pôsobiť". Následne odborníci rozotrú slimačí sliz na tvár a vmasírujú do pokožky.

Pozri aj: Luxusné zložky v kozmetike: Prečo vyhľadávať v kozmetike kaviár či perly?

Slimačí sliz

Zdroj: Depositphotos

Slimačí sliz na vlasy

Slimačí sliz je vhodný nielen na akné či pokožku, ale tiež pre zdravie a krásu vlasov. Slimačí mucín totižto vypĺňa trhliny na vlase, vyhladzuje drsné časti a zanecháva na prameňoch ochrannú vrstvu. Proteíny obsiahnuté v slimačom slize pomáhajú posilniť pramene, utesniť kutikulu a uzamknúť vlhkosť. 

Protizápalové zložky nachádzajúce sa vo filtráte slimačieho slizu zase upokojujú a vyživujú pokožku hlavy a tiež podporujú zdravý rast vlasov. Dokonca i Kim Kardashian nedá dopustiť na slimačí sliz, ktorý jej odborníci zahrnuli do vlasových produktov jej značky. 

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE