Dovolenka pri mori - čo treba zvážiť a ako si správne vybrať?

Dovolenka pri mori - čo treba zvážiť a ako si správne vybrať?
  • 03.06.2023
  • Lenka Biba Slovak

Dovolenka pri mori je ideálna pre tých, ktorí si chcú oddýchnuť od stresu každodenného života. Zároveň si vychutnávať aj pokoj prírody v jej prirodzenej podobe. Užiť si slnko, more, piesok a vlny na niektorom z krásnych miest na svete, ďaleko od ruchu mestského života.

Predstavte si toto – slnko dopadá na vašu pokožku, zohrieva vás a zároveň cítite aj jemný a špliechajúci zvuk vody a chladivý, svieži vánok. Vedeli ste však, že existuje vedecký dôvod, prečo je dovolenka pri mori relaxačná?

Vzduch pri mori obsahuje drobné kvapôčky morskej vody, ktoré boli obohatené o soľ, jód a horčík. Keď vdychujete tento obohatený vzduch, tieto prvky môžu pôsobiť na uvoľnenie hlienu v pľúcach a pažeráku, čo vám môže pomôcť oveľa ľahšie dýchať. Tým, že dokážete správne dýchať, budete sa cítiť oveľa uvoľnenejšie.

Dovolenka pri mori

Pláže sú ideálnym miestom na vychutnanie si slnka a extra slnko má veľa zdravotných výhod a benefitov.

Mnohí z nás trávia veľa času vo vnútri, či už pri práci v kancelárii alebo pri starostlivosti o domácnosť, ale to znamená, že nie vždy dostávame dostatok vitamínu D. Dovolenka na pláži vám umožní stráviť každý deň na slnku.

A pokiaľ si zabalíte dostatok opaľovacieho krému, určite pocítite výhody extra vitamínu D.

  • Vitamín D môže pomôcť regulovať fosfát a vápnik – živiny, ktoré pomáhajú udržiavať vaše zuby a kosti zdravé.
  • A môže vám rovnako pomôcť posilniť fyzické i emocionálne zdravie.

Odporúčame: Ako vybrať kliešťa? TOTO je jediný a zaručený spôsob!

Rodinná dovolenka pri mori

Hoci sú pláže ideálnym miestom na oddych, mnohé stále ponúkajú množstvo príležitostí na zábavu, ktorú si môže užiť celá rodina.

Pláže po celom svete sa využívajú na rôzne vodné športy, ako je šnorchlovanie, potápanie, vodné skútre či surfovanie. Ak hľadáte dovolenku, ktorá bude spájať relax so zábavnými aktivitami, vyberte si dovolenku na pláži pred dovolenkou v meste!

Morské dno je ideálne na šnorchlovanie, ale aj na množstvo iných aktivít, ako je vodné lyžovanie, surfovanie, windsurfing a ďalšie. Na piesku si deti pri vytváraní pieskových hradov užijú veľa zábavy a možno sa s nimi vrátite aj do detských čias.

Alebo si zahrajte plážový volejbal či futbal s rodinou alebo priateľmi, než sa stretnete na aperitíve a dobrej večeri pri ochutnávke miestnych špecialít a morských plodov.

Prázdniny na pláži

Dovolenka na pláži je ako stvorená pre ľudí, ktorí si len potrebujú oddýchnuť a načerpať nové sily.

Vyhnite sa zhonu mestského života a vychutnajte si slnko, more a piesok na pokojnom mieste a počúvajte zvuky vĺn dopadajúcich na pobrežie.

Ak máte chuť na potulky, miestne trhy sa zvyčajne konajú niekoľkokrát týždenne v niektorých vonkajších mestách a dedinách, čo vám umožní preskúmať životný štýl a kultúru miestnych obyvateľov, získať miestnu kuchyňu a produkty a otestovať si znalosť miestneho jazyka.

Nebojte sa jazykovej bariéry!

Jazyková bariéra môže byť pre niektorých problémom aj vo vidieckejších plážových lokalitách. Ľudia v mestách budú s väčšou pravdepodobnosťou rôznorodejší, pokiaľ ide o jazyk a komunikáciu.

Miestni obyvatelia vo vidieckejších lokalitách a malých dedinách majú menšiu pravdepodobnosť, že budú hovoriť toľko anglicky. Odporúčame vám preto pribaliť si slovník základných fráz pri bežnej komunikácii.

Dovolenka pri mori s deťmi

Či už s batoľaťom, školopovinným dieťaťom alebo tínedžerom a či už oddychovo, dobrodružne alebo športovo – na dovolenke pri mori si príde na svoje celá rodina.

Predpokladom však je, aby zvolená destinácia bola pre deti maximálne priateľská a ponúkala rôzne aktivity primerané ich veku.

V zásade môžete ísť na dovolenku s deťmi v akomkoľvek veku. Potreby, možnosti a potrebné bezpečnostné opatrenia sa však značne líšia v závislosti od veku detičiek. Pri výbere ubytovania a konkrétnych pláží by ste určite mali mať na pamäti vek svojich detí. Stav pláže a ponuka ubytovania robí totiž obrovské rozdiely – ako pre deti, tak aj pre rodičov.

Neprehliadnite: Detská strava - ako pripraviť prvé príkrmy a ako správne kombinovať potraviny aj v neskoršom veku?

Dovolenka pri mori - akú si vybrať stravu?

All inclusive dovolenky sú v rezortoch a veľkých letoviskách mimoriadne obľúbeným variantom dovolenky. Je o vás postarané a nemáte najmenší dôvod zaoberať sa zabezpečovaním stravovania pre všetkých členov vašej posádky.

POZOR, pre niekoho to však môže byť ochudobnenie o zážitky z ochutnávania miestnych špecialít.

Ak si ale rezervujete pobyt len s raňajkami, pri obedoch a večeriach máte obrovskú príležitosť preskúmať okolité reštaurácie a ochutnať nové jedlá. Nakoniec aj tieto zážitky patria do dovolenkových spomienok. Ak ste to ešte nevyskúšali, možno je práve teraz ten najvyšší čas.

Výber dovolenky podľa podnebia

Ak túžite mať príjemnú teplotu mora a ideálne teploty vzduchu, ideálnou voľbou môže byť určite napríklad Chorvátsko, Kanárske ostrovy, Portugalsko, Francúzsko, Taliansko, Grécko či Španielsko. Tam vás nečakajú také horúčavy, ako v Turecku, Tunisku, na Kréte, na Cypre či v Egypte.

Stredozemné more, ale i Atlantický oceán patria všeobecne k chladnejším vodám.

Do Maroka, Tuniska, Egypta a Turecka sa vyberte skôr v septembri/ októbri, poprípade v máji, kedy nie je vzduch a ani more extrémne horúce. Určite ale výber dovolenky prispôsobte podnebiu. S malými deťmi či psíkmi sa vo všeobecnosti neodporúča cestovať do extrémnych horúčav. No a keď sa už rozhodnete cestovat s celou rodinou, tak určite myslite aj na cestovné poistenie, aby vás nemilo neprekvapila, nejaká nečakaná zdravotná udalosť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní