Vonné vosky do aromalampy: Ako si ich vyrobiť?

Vonné vosky do aromalampy: Ako si ich vyrobiť?
  • 29.05.2023
  • Michaela Kožáková

Aromalampa a vonný olej dokážu nádherne prevoňať celý domov. Pre niekoho však môže byť nepraktické, že do misky aromalampy je potrebné pomerne často dolievať vodu. Výbornou alternatívou je vonný vosk, ktorý môžete vložiť do misky aromalampy namiesto vody s esenciálnymi olejmi

Ak aj vy milujete príjemnú atmosféru, ktorú vám navodí aromalampa, vyrobte si domáce vonné vosky. Nielen, že vám vydržia dlhú dobu, ale zároveň budú voňať presne podľa vašich predstáv. Nekupujte teda predražené luxusné vône do bytu a pustite sa s nami do jednoduchej výroby vonného vosku.

Neprehliadni: Vlhčené obrúsky: Ako si ich jednoducho a rýchlo vyrobiť doma?

Kde sa vzali vonné vosky?

Vonné vosky predstavujú aromatické výrobky, ktoré sa používajú na vytváranie príjemných vôní v interiéroch. Ide o malé voskové bločky alebo tyčinky, ktoré sa zahrejú a rozpustia, čím sa uvoľňujú ich vône. Vonné vosky sa skladajú z kombinácie prírodných voskov, ako je včelí vosk, a syntetických voskov, ktoré majú nízky bod tavenia. Do voskov sa pridávajú tiež éterické oleje, parfumy a aromatické zlúčeniny, vďaka ktorým vosky voňajú. Vosky sa používajú do aromalampy na vosk.

História vonných voskov siaha do 13. storočia, kedy sa vonné voskové tabuľky začali vyrábať vo Florencii. V tom období bola najobľúbenejšou vôňou levanduľa. Vosky sa vešali najmä do šatníkov, kde nielen príjemne voňali, ale aj odpudzovali šatníkové mole

Čo budete potrebovať na výrobu vonného vosku?

  • 300 g vosku (použiť môžete palmový, včelí či sójový vosk)
  • esenciálne oleje podľa vlastného výberu
  • sušené plátky plodov ovocia (pomaranč, jablko,...)
  • kúsky celej škorice, badiánu, klinčeka
  • hlavičky kvetov
  • nádoby na vodný kúpeľ
  • silikónovú formu
  • lyžicu na miešanie
  • špagát

Návod na výrobu domáceho vonného vosku do aromalampy

  1. Najskôr si pripravte priestrannú pracovnú plochu, ktorú si oblepíte igelitom alebo plachtou.
  2. 200 g vosku rozohrejte vo vodnom kúpeli, najlepšie o teplote cca 60 stupňov. Na meranie správnej teploty môžete použiť teplomer.
  3. Do úplne rozpusteného vosku pridajte vonné esencie, ktoré je možné kúpiť vo vybraných obchodoch. Intenzitu vône si určujete sami podľa množstva kvapiek, ktoré do vosku pridáte.
  4. Do pripravených silikónových formičiek rovnomerne rozlejte rozpustený vosk. Formičky nie je potrebné ničím vytierať.
  5. Pár sekúnd po vliatí vosku do formičiek môžete ešte vosk dozdobiť. Dobrou pomôckou na zdobenie je pinzeta, ktorá vám umožní lepšiu manipuláciu. Zdobiť môžete sušenými či živými kvetmi, plodmi či bylinkami.
  6. Vo vodnom kúpeli rozpustite zvyšok vosku a nalejte opäť do formičiek, aby ste upevnili ozdoby.
  7. Na záver vosk z foriem jednoducho vylúpte. Do vosku môžete tiež urobiť dierku silnejšou ihlou a prevliecť cez ňu špagát. Tieto vosky si môžete zavesiť napríklad do šatníka.

Ako použiť vonný vosk?

Vosky môžete používať do lampy na vonný vosk, ktorá je priamo na to určená. Kľudne ho však môžete dať i do mištičky klasickej aromalampy na čajovú sviečku. Horiaca sviečka v aromalampe roztopí vosk v miske a ten krásne a na dlhšiu dobu prevonia celý byt.

Domáci vonný vosk na šnúrke či špagáte poslúži ako pekná dekorácia a tiež váš šatník, byt alebo dom budú príjemne voňať.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní