Najzaujímavejšie fakty o líčení: Kedy vznikol najstarší make-up a kde objavili prvý lak na nechty?

Najzaujímavejšie fakty o líčení: Kedy vznikol najstarší make-up a kde objavili prvý lak na nechty?
  • 13.03.2023
  • Michaela Kožáková

Od starovekých Egypťanov cez kráľovnú Alžbetu I. až po moderné trendy, ktoré zaplavujú TikTok – mejkap bol súčasťou kultúry žien a mužov už tisíce rokov. Po stáročia ženy používali dekoratívnu kozmetiku na vylepšenie a premenu svojho vzhľadu. 

Hoci sa make-up, dekoratívne výrobky a prípravky stali našou každodennou súčasťou, existuje niekoľko faktov súvisiacich s kozmetikou, o ktorých ste pravdepodobne ešte nepočuli. Prinášame vám tie najzaujímavejšie.

Neprehliadni: Maximálna starostlivosť o pleť za minimum času: Vyskúšajte skin-tech prístroje

Dekoratívna kozmetika v Egypte

Starí Egypťania používali na líčenie očí kohl, ktorý sa vyrábal z ovčieho tuku, olova a popola. Maľovanie očnej linky v Egypte malo nielen dekoratívne, ale i praktické účely a náboženský význam. Verilo sa, že oči zdobené tmavou farbou odháňajú zlých duchov, ale tiež pomáhajú odvrátiť žiaru jasného egyptského slnka a zabrániť vniknutiu prachu a baktérií do očí. Na vytieňovanie a domaľovanie obočia sa v Egypte používali spálené mandle. 

Najstarší make-up

Najstarší make-up (alebo to, čo tento účel plnilo) bol približne 164 000 rokov starý. Archeológovia objavili 57 kúskov červenkastej rozomletej horniny v juhoafrickej jaskyni. Pred týmto zistením vedci nepredpokladali, že by ľudia cítili potrebu sa v danej dobe skrášľovať.

Prvá lícenka

Rimania aj starí Gréci si veľmi cenili bledú pleť v kombinácii s ružovými lícami. Rimanky si preto farbili líca červeným vínom. Gréci zase na zafarbenie a získanie ružových líc používali šťavu, ktorú extrahovali z červených bobúľ. Tieto dva národy takto vynašli predchodcu modernej lícenky. 

Biely make-up

Prvé líčenie tváre nabielo, ktoré sa neskôr stalo charakteristickým znakom gejše, sa začalo v období Heian – historické obdobie Japonska (794 – 1185). S najväčšou pravdepodobnosťou bolo ovplyvnené podobným líčením z Číny. Biely make-up sa vyrábal z ryžového prášku a vody. Miešaním týchto dvoch zložiek sa vytvorila pasta, ktorá sa nanášala na pleť.

Nebezpečná depilácia

Ženy patriace do háremu sultána Osmanskej ríše si doslova pálili chlpy a niekedy aj kožu. Krém s názvom Rusma slúžil na depiláciu alebo na odstraňovanie chĺpkov. Vyrábal sa zo zmesi vápna a orpimentu – zlúčeniny arzénu v podobe minerálu. Nanášali si ho po celom tele, v kúpeľni ho opláchli a potom pomocou bronzovej škrabky odstránili jeho zvyšky. Ak by však zmes nechali pôsobiť príliš dlho, spôsobila by im bolestivé popáleniny.

Zakázaný make-up

Vedeli ste, že nosenie drahého make-upu bolo kedysi v rozpore so zákonom? „Lex Oppia“ bol zákon zavedený v rímskych časoch, ktorý obmedzoval nielen bohatstvo ženy, ale aj jej prejavy bohatstva. To zahŕňalo drahé kozmetické výrobky ako aj esenciálne oleje, vonné oleje, telové oleje či vône dovážané z miest ako Čína a Nemecko. 

Dokonca až do 16. storočia kresťanská cirkev zakazovala používanie make-upu a tvrdila, že sa používa v satanských rituáloch a len pre najnižšiu triedu ľudí, ako sú prostitútky.

Pozri aj: Slimačí mucín: Aké sú jeho účinky a prečo by ste ho mali vyskúšať?

Prvý lak na nechty

Je známe, že kedysi si Egypťania farbili nechty hennou. Predpokladá sa, že prvý lak na nechty bol použitý v Číne okolo roku 3000 pred Kristom. Táto raná forma laku na nechty predstavovala lak vyrobený z gumy, včelieho vosku, vaječných bielkov a farebných pigmentov.

Olovnatý make-up

Okrem kriedy a ryžového prášku ženy na celom svete používali aj biele olovo zmiešané s octom na zosvetlenie pokožky. Make-up však spôsoboval opuch a zápal očí, ako aj zmenu štruktúry pokožky a niekedy dokonca jej sčernenie.

Kráľovná Alžbeta I. bola dobre známa tým, že používala biely olovnatý make-up na zakrytie svojej nepeknej, hrubej pokožky. Síce ženy vedeli, že použitie príliš veľkého množstva olova môže viesť k smrti, aj tak sa tohto skrášľovacieho prostriedku nevzdali.

Červený rúž

Počas stredoveku sa rúž používal na rozlíšenie spoločenských vrstiev v Európe. Napríklad nosenie jasne ružovej farby na perách znamenalo vysokú triedu.

Francúzi zase často nosili červený rúž, aby vzbudili dojem zdravého ducha a veselej nálady. Ľudia v iných krajinách, ktorí Francúzom závideli, začali tvrdiť, že sa im to zdá neatraktívne a že sa Francúzi maľujú len preto, že niečo skrývajú.

Moderná maskara od Rimmel

Počas roku 1900 sa komerčný kozmetický priemysel začal podstatne rozvíjať. V roku 1913 vyvinul francúzsky chemik a parfumér Eugène Rimmel maskaru, ktorá je balená tak, ako ju poznáme dnes. Produkt bol trochu nekonzistentný, ale bol netoxický a stal sa populárnym v celej Európe.

Celosvetové prijatie maskary prišlo, keď T.L. Williams vyvinul podobný typ riasenky pre svoju novú spoločnosť Maybelline. Na konci 20. storočia sa make-up stal spôsobom prejavu a vyjadrovania sa žien. Ženy nosili make-up, ktorý vyhovoval ich štýlu a vkusu.

Opálenie ako Coco Chanel

V 20. rokoch minulého storočia sa módna návrhárka Coco Chanel pri návšteve Francúzskej riviéry nešťastne spálila. Keď sa vrátila domov, spálenie od slnka vybledlo do opálenia. Jej fanúšikovia si začali osvojovať tento vzhľad v nádeji, že napodobnia luxusný životný štýl elegantnej a štýlovej Chanel. Trend do zlatista opálenej pokožky bol vlastne náhoda. 

Odporúčame: Luxusné zložky v kozmetike: Prečo vyhľadávať v kozmetike kaviár či perly?

Spoločnosť Max Factor

Max Factor bol dosť zhrozený divadelným mejkapom a mastnými farbami používanými v hollywoodskych filmoch. Preto v roku 1914 vytvoril prvý mejkap, vďaka ktorému herci vyzerali ľudskejšie. Tento počin je pokladaný za prvý krok k moderným podkladovým bázam, ktoré používame dnes. V roku 1928 vytvoril aj lesk na pery.

Najstaršia kozmetická spoločnosť

Americká značka Kiehl's je vlastne najstaršou dodnes fungujúcou kozmetickou, makeupovou spoločnosťou. Síce značka Yardley of London je staršia, ale vyrába len mydlo a parfumy. Kiehl's, založený v roku 1851, vlastne začínal ako starosvetská lekáreň a teraz sa špecializuje na starostlivosť o pleť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní