Lampa na nočný stolík: Ako vybrať tú správnu?

Lampa na nočný stolík: Ako vybrať tú správnu?
  • 21.11.2022
  • Michaela Kožáková

Pokiaľ ide o zariaďovanie a dekorovanie spálne, sú to práve tie najmenšie detaily, ktoré určujú celkovú náladu miestnosti. Aj keď na výbere prvkov, ako sú farebné schémy, textúry, materiály a umiestnenie jednotlivých kusov nábytku určite záleží, kľúčom k dokonalému dizajnu spálne je práve osvetlenie. 

Lampy na nočný stolík majú dve základné funkcie: poskytujú dostatok svetla na pohodlné čítanie a iné činnosti v spálni, a zároveň by mali vyzerať štýlovo. Výber správnych nočných lámp môže premeniť vašu spálňu na bezchybný oddychový priestor, kde môžete relaxovať, čerpať nové sily, stráviť intímne chvíle s milovanou osobou a vychutnať si pokojný spánok. A to je presne to, na čo má každá spálňa slúžiť.

Čo by mala spĺňať lampa na nočný stolík? Ako si vybrať, na čo si dať pozor a čo treba vziať do úvahy?

Neprehliadni: Obývačka podľa znamenia zverokruhu: Aká sa hodí pre vás?

Aká vysoká by mala byť nočná lampa?

Výber správnej výšky nočnej lampy je obzvlášť dôležitý, najmä, ak si radi pred spaním prečítate knižku. Určite nechcete, aby vám svetlo svietilo nad hlavu a ani, aby vám svietilo priamo do očí. Za predpokladu, že váš nočný stolík je v rovnakej výške ako váš matrac (alebo v rozmedzí niekoľkých centimetrov), poobzerajte sa po lampe, ktorá je v približne rovnakej výške ako váš nočný stolík. 

Väčšina nočných lámp má vypínač priamo na kábli. Niektoré dizajnové kúsky však takúto výhodu nemajú. Pri nich býva problémom umiestnenie vypínača lampy. Nie je veľmi pohodlné vstávať z postele zakaždým, keď chcete zapnúť alebo vypnúť vašu nočnú lampu, alebo sa načahovať či spadnúť z postele preto, aby ste dosiahli na vypínač. Ideálna výška vypínača lampy je približne rovnaká ako dĺžka vášho ramena – pre väčšinu ľudí sa pohybuje medzi 53 až 71 centimetrov.

Aká by mala byť šírka nočnej lampy?

Jednou z najčastejších chýb pri kupovaní doplnkov a dizajnovaní spálne je výber nesprávnej veľkosti nočnej lampy. Mnohokrát sa stáva, že lampa je príliš malá a stráca sa na nočnom stolíku. 

Pri kúpe nočnej lampy s tienidlom platí pravidlo – čím širší je váš matrac, tým širší je nočný stolík a čím širší je nočný stolík, tým širšia by mala byť lampa na ňom. Ak váš nočný stolík meria napríklad jednu až dve tretiny šírky vášho matraca, tak nočná lampa na ňom by mala mať približne jednu tretinu šírky nočného stolíka, ak sa meria v najširšom bode lampy.

I žiarovka je dôležitá

Účelom spálne je v prvom rade relax a oddych. Väčšina z nás túži po upokojujúcom, ničím nerušenom priestore, kde môžeme prejsť z bdenia do príjemného spánku a naopak. S týmto cieľom si vyberajte jemné a rozptýlené svetlá, ktoré majú správnu úroveň jasu a správnu farbu svetla, a tou je teplá biela.

Pozri aj: Jedinečný spôsob ako udržať poriadok. Skúste zónové upratovanie!

Typy nočných lámp

Zdroj: PINTEREST/architectureartdesigns.com, PINTEREST/ruemag.com, PINTEREST/loveandspecs.com

Aký typ nočnej lampy vybrať?

Dnes je ponuka osvetlenia a nočných lámp skutočne široká. V prvom rade by ste mali mať predstavu o tom, v akom štýle by mala byť vaša lampa. Môže vám síce padnúť do oka lampa v rustikálnom štýle, ale pozor, hodí sa do vašej modernej spálne? Berte preto do úvahy celkový vzhľad priestoru.

Výber nočnej lampy je ako výber šperku, ktorým chcete doplniť váš outfit. A pokiaľ ste si zvolili štýlovú posteľ a luxusný matrac, držte sa tohto štýlu aj pri výbere svietidiel a posteľných techtílií.

Ak sa nechcete držať dizajnovej schémy, nebojte sa nakombinovať viacero štýlov. Dokonca vaša nová nočná lampa môže byť i dominantným prvkom vašej spálne. 

Aký veľký je váš nočný stolík? Zmestí sa naň nočná lampa? A aké typy nočných lámp máte na výber?

Stolové lampy

Klasické stolové lampy sú skvelým riešením pre každý typ spálne. Sú veľmi praktické, funkčné a existujú v rôznych prevedeniach. Môžete si vyberať nočné lampy s tienidlami, retro kúsky, s kovovou, drevenou či sklenou nohou, v industriálnom, bohémskom či škandinávskom štýle

Závesné nočné lampy

Veľmi moderné a vkusné sú závesné lampy. Tento dizajnový kúsok z vašej spálne spraví štýlovú miestnosť pre oddych a spánok. Jedinou nevýhodou závesných nočných lámp je, že ich zapojenie si vyžaduje elektrikára. Ak sa pre ne rozhodnete, uistite sa, že sú dostatočne nabok, aby ste si o ne neudreli hlavu. Dve svetlá na oboch stranách postele by mali byť tiež zavesené v rovnakej výške.

Pracovné stolové lampy

V moderných spálňach sú veľkým trendom pracovné lampy používané ako nočné lampy na čítanie. Produkujú sústredenejšie svetlo rovnako, ako väčšina nástenných svietidiel na čítanie. Ich výhodou je, že sú ľahko nastaviteľné a prispôsobia sa presne vašim potrebám. 

Nástenné nočné lampy

Ak je vaša spálňa malá alebo máte obmedzený priestor na nočných stolíkoch, zvážte kúpu nástenných nočných lámp. Nástenné svietidlá ponúkajú zdroj univerzálneho svetla a jemne zdôrazňujú vybrané časti miestnosti. Pri inštalácii a zapájaní lampy je vhodné sa poradiť s elektrikárom. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní