Zažívate breadcrumbing? 5 znakov a 5 tipov ako sa voči nemu brániť!

Zažívate breadcrumbing? 5 znakov a 5 tipov ako sa voči nemu brániť!
  • 16.11.2022
  • Veronika Nemčeková

Počuli ste už niekedy slovo breadcrumbing? Predstavte si, že stretnete skvelého muža. Preskočí medzi vami iskra. Máte motýliky v brušku, s čím prichádza na scénu aj tak trošku skreslené vnímanie reality. Zamilovaní ľudia často prehliadajú rôzne varovné signály.

Partnerský vzťah zápasí s rôznymi problémami. Jedným z nich môže byť aj breadcrumbing, ktorý sa dá laicky popísať ako hádzanie omrviniek. Vysvetlíme vám, čo to je a ako sa voči nemu úspešne brániť. Každý si totiž zaslúži mať zdravý vzťah, v ktorom sa bude cítiť naplnený.

Čo je breadcrumbing?

Hoci sa o termíne breadcrumbing doteraz veľa nehovorilo, je dosť možné, že ste ho zažili na vlastnej koži. Ide o emocionálne manipulatívnu taktiku, ktorou sa jedna osoba snaží udržiavať záujem inej osoby len do takej miery a za takých podmienok, ktoré jej vyhovujú. Často pritom ide iba o nasýtenie ega a daná osoba nemá skutočný záujem budovať fungujúci vzťah.

Breadcrumbingu hrá do karát aj fakt, že množstvo ľudí sa zoznamuje v online prostredí alebo je zvyknutých na vzťah na diaľku. Bežným prejavom jej totiž komunikácia cez správy, prostredníctvom sociálnych sietí či hlasových hovorov. Osobný kontakt je väčšinou účelový.

Správy, ktoré daný človek posiela, sú, takpovediac, omrvinkami, ktoré majú zaujať či udržať bdelosť a záujem. Zväčša ide o ľudí, ktorým vyhovuje, že sú sami, no potrebujú mať po ruke niekoho, vďaka komu si v prípade potreby zvýšia sebavedomie. Takéto hry však môžu byť pre druhú stranu veľmi bolestivé a zraňujúce.

Vyskúšajte: Ako v sebe posilniť optimizmus a vyhnúť sa úzkosti

Ako sa breadcrumbing prejavuje?

Už vieme, že breadcrumbing sa dá charakterizovať ako odrobinky, ktoré vám niekto hádže, aby drobnosťami upútaval vašu pozornosť a naoko udržiaval kontakt. Niekto tiež tento jav zvykne prirovnávať k rybárčeniu a tvrdí, že ide o používanie háčika s návnadou. Čo presne si ale pod tým predstaviť v reálnom živote?

1. Záujem strieda nezáujem

Jedným z prejavom breadcrumbingu je, že intenzívny kontakt strieda obdobie nezáujmu. Písali ste si niekoľko dní, takpovediac, bez prestávky a zrazu dostávate krátke správy alebo naopak nedostávate žiadne odpovede. Chvíľu sa snažíte, aby komunikácia pokračovala, no napokon to vzdáte.

Práve v tomto bode sa však dotyčný ozve znova a dožaduje sa pozornosti. Môže vám poslať správu, zavolať alebo len lajknúť príspevok na sociálnych sieťach. Cieľom je upriamiť pozornosť na to, že je stále tu a uistiť sa, že ste naňho nezabudli.

2. Nechcú vás naozaj spoznať

Konverzácie s ľuďmi, ktorí sa dopúšťajú breadcrumbingu, zvyčajne nemajú veľkú hĺbku. Točia sa hlavne okolo všeobecných tém. „Omrvinkári“ poväčšine otáčajú rozhovor sami na seba. Hovoria o tom, aký mali deň, čo robili, no opýtať sa, ako ste sa mali vy, im napadne len zriedka. Málokedy si tiež pamätajú to, čo ste im vraveli. Pravdou je, že nemajú záujem vás skutočne spoznať, potrebujú iba publikum.

3. Vysielajú nejednoznačné signály

Pri konverzovaní sú ľudia hádzajúci omrvinky málokedy konkrétni. Pripustia možnosť, že niečo podniknete, sami ale nenavrhnú konkrétny dátum ani miesto na rande. Málokedy sa k niečomu zaviažu. Odpovede formulujú spôsobom, ktorý vám dáva nádej, na konkrétny plán však môžete čakať márne.

4. Vyvolávajú obavy a pocity viny

Prvé rande bolo skvelé a správy od danej osoby vám dokázali vyčariť úsmev na tvári. Keďže však časom začnú odpovedať, takpovediac, náhodne, môže to vo vás vzbudzovať pocity viny z toho, že ste sa dopustili urážky alebo ste spravili niečo zlé. Ženy sú totiž náchylné hľadať chybu v sebe, hoc to vôbec nemusí byť pravda. Prepadať vás môžu aj rôzne obavy, či je daný človek v poriadku a či sa vôbec ešte niekedy ozve.

5. Nehľadajú lásku, iba sex

Breadcrumbingu sa často dopúšťajú ľudia, ktorým ide iba o fyzické zblíženie, nič viac však od kontaktu s vami neočakávajú. Mali by ste si teda ujasniť, čo konkrétne od vzájomného kontaktu očakávate.

Prečítajte si: Ako sa prejavuje závislosť na mobile? Dá sa jej nejako zbaviť?

Ako sa brániť proti breadcrumbingu?

Snom väčšiny z nás je, aby sme sa manipuláciou vôbec nemuseli zapodievať. Ľudia sme však rôzni, a tak nikdy neviete na koho narazíte. Dôležité je sa pravde postaviť čelom a vzniknutú situáciu riešiť s čo najväčšou rozvahou. Netreba sa tiež stavať do úlohy obete.

Pripravili sme pre vás 5 tipov, ktoré vám pomôžu vziať situáciu do vlastných rúk. Čím skôr sa oslobodíte od osoby, ktorá to s vami nemyslí vážne, tým väčší priestor môžete dať vo svojom živote ľuďom, ktorí za to naozaj stoja. Je možné, že to nebude jednoduché, výsledok však stojí za to.

1. Nastavte si hranice

Nikdy, ale naozaj nikdy, by ste vo vzťahu nemali ísť samy proti sebe. Keď budete nechávať iných neustále rozhodovať za vás a určovať podmienky hry, je celkom isté, že časom stratíte samú seba. Pre vzťah je dôležité vedieť robiť kompromisy, nezriekajte sa však toho, na čom vám skutočne záleží a nastavte si zdravé hranice.

Nebojte sa hovoriť o tom, čo od vzťahu očakávate, ak na to druhá osoba reaguje negatívne, pravdepodobne nebude pre vás tá pravá. Dobrým príkladom je intímny styk. V prípade, že vašej známosti ide iba o príležitostný sex, no vy chcete viac, nebojte sa povedať nie.

2. Nastavte zrkadlo

Ak máte pocit, že to, ako sa k vám daná osoba správa, nie je fér, povedzte jej to. Nastavte jej zrkadlo a vysvetlite jej, ako na vás veci, ktoré robí, vplývajú. V zdravom vzťahu je priestor pre komunikáciu a vyjasnenie si vecí. Ak bude daný človek pokračovať v rovnakom prístupe, o ktorom vie, že vás zraňuje, zrejme vás len využíva.

3. Zmeňte spôsob komunikácie

Nevyhovuje vám, že dostávate správy neskoro večer, pretože ste unavená a jediné po čom túžite je posteľ, no práve vtedy si na vás zmyslel Pán Zaneprázdnený? Správa od neho vás pravdepodobne poteší, no skúste na ňu odpovedať až v čase, ktorý je pre vás prípustný, t.j. pokojne aj ráno. Nie ste predsa dievča na zavolanie.

4. Buďte konkrétna

V prípade, že partner nie je schopný navrhnúť miesto či dátum, kedy by ste sa mohli stretnúť, zoberte celú vec do vlastných rúk. Sama príďte s konkrétnym návrhom. Ak sa vaša známosť začne vyhovárať, prípade opakovane stretnutie zruší, dajte jej spätnú väzbu a povedzte jej, že to nie je v poriadku. Následne sa skúste zamyslieť, či má pre vás takýto vzťah význam.

5. Nebojte sa odísť

Prerušiť kontakt s niekým, kto pre vás znamenal celý svet a vďaka komu ste sa cítili výnimočne, nie je jednoduché. Ak však naozaj viac dávate ako dostávate a niekde v hĺbke srdca cítite, že to, čo sa dialo, bola iba hra, urobte si láskavosť a nájdite v sebe silu odísť.

Čo k vám patrí zostane, čo nie, to pri sebe neudržíte. Zároveň tiež platí, že vnútorné šťastie by nemalo byť podmienené niekým iným. Všetci vieme, že je lepšie byť sám, ako trpieť vo vzťahu, ktorý nefunguje.

Nechať niekoho ísť je náročné, no ak sa obklopíte ľuďmi, ktorým na vás záleží a viete, že vás podržia, máte polovicu úspechu zaručenú. Pomaly prestrihávajte vlákna, ktoré vás spájajú s danou osobou. Môžete napríklad vymazať jej číslo, nevyhľadávať a neiniciovať kontakt, či dočasne sa vyhnúť miestam, kde by ste ju mohli stretnúť.

Ako sa vraví, zíde z očí, zíde z mysle. Dôverujte životu, tam vonku môže byť niekto, kto sa nevie dočkať, kedy stretne svoju druhú polovicu. Nestrácajte čas s niekým, kto sa len tvári, že by to mohol byť on.

Pozri aj: Podvádza vás partner? Toto sú signály, ktoré vám to potvrdia

- Anketa

ZAŽILI STE VO VZŤAHU BREADCRUMBING?

Odpovedalo 8 ľudí  

áno
100%
nie
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní