TOP miesta v Chorvátsku – hrad Trakošćan, jazero Mir a mnohé ďalšie

TOP miesta v Chorvátsku – hrad Trakošćan, jazero Mir a mnohé ďalšie
  • 29.05.2022
  • Redakcia .

Hľadáte svieže lesy, ktoré vás na chvíľu ukryjú pred horúčavou a nemilosrdnými slnečnými lúčmi? Chceli by ste sa pokochať krásnymi vodopádmi s priezračnou vodou? Je vaším snom okúpať sa v čistom mori a leňošiť na nádhernej pláži? Alebo sa chcete radšej prechádzať historickými uličkami a nasávať atmosféru histórie?

To všetko pre vás máme v tomto článku. Najkrajšie miesta v Chorvátsku vás dostanú svojou rozmanitosťou, krásou a jedinečnou atmosférou. Aby sme váš zážitok ešte umocnili, pustite si najkrajšie chorvátske piesne vo videu nižšie, započúvajte sa do typických tónov a nechajte sa unášať predstavou o dokonalej letnej dovolenke.

Odporúčame: Aj neverbálna komunikácia je dôležitá. Ako ju používať na mužov?

1. Slané jazero Mir

Jazero Mir sa nachádza v juhozápadnej časti prírodného parku Telašćica. Jazero je dlhé asi 900 metrov a jeho najväčšia šírka je asi 300 metrov. Najväčšia hĺbka je 6 metrov. 

Kolísanie teploty v jazere spôsobuje, že v lete má niekedy až 33° C a v zime okolo 5° C. Salinita jazera, čiže jeho slanosť, je nadpriemerná práve kvôli odparovaniu. Tieto extrémne podmienky sú príčinou biologickej chudoby jazera. Okrem planktónu je v jazere iba niekoľko druhov morských organizmov, takže sa nemusíte báť, že sa vám okolo nôh prešmykne nejaký živočích.

slané jazero Mir

Zdroj: flickr.com

2. Hrad Trakošćan

Trakošćan je jedným z najatraktívnejších a najnavštevovanejších hradov v Chorvátsku, ktorý sa nachádza na kopcoch chorvátskeho Zagorje. 

Trakošćan je chránený ako historická pamiatka, pozostávajúca z hradu, budovy vedľa zámku, parku a lesoparku s jazerom. Dnes je hrad jednou z mála pamiatok v Chorvátsku, ktorá si zachovala svoj pôvodný vzhľad spolu s okolím.

Odporúčame: Noste čelenky vo vlasoch ako slovenské celebrity a zažiarte!

hrad Trakošćan

Zdroj: Shutterstock®

hrad Trakošćan

Zdroj: flickr.com

3. Skradinski Buk

Uhličitan vápenatý je hlavná chemická zlúčenina nachádzajúca sa v skalách, plášťoch morských živočíchov a je hlavnou zložkou nachádzajúcou sa v perlách. Skradinski Buk je jedným z najkrajších európskych systémov vodopádov s uhličitanom vápenatým. Tento efekt si všimnete pri sledovaní hry svetla v mnohých vodopádoch na rieke Krka. Systém vodopádov je zložený zo 17 kaskád, v celkovej dĺžke až 800 metrov, pričom v najširšom bode dosahuje ich šírka až 140 metrov. No nie sú očarujúce?

Skradinski Buk

Zdroj: flickr.com

Skrabinski Buk vodopády

Zdroj: flickr.com

4. Rovinj

Rovinj je turistickou destináciou, ktorá je už dlho známa svojím čistým morom a krásnym pobrežím. Ak máte radi piesočné pláže, nebudete na prvý pohľad spokojní, pretože pobrežie je skalnaté. Nakoniec však Rovinj každého presvedčí prekrásnou zeleňou a slnečnými skalnatými plážami.

Pre tých, ktorí nemajú radi davy, ktoré sú v sezóne  na pobreží Jadranského mora bežné, je Rovinj správnym cieľom. Bez problémov tam totiž nájdete svoju skrytú súkromnú zátoku.

pláž v Rovinj

Zdroj: flickr.com

5. Mljet

Ostrov Mljet je vidiecky ostrov v Chorvátsku, na ktorom stretnete príjemných domácich a spoznáte inú a zaujímavú kultúru. Južná časť pobrežia je lemovaná mnohými krásnymi piesočnatými plážami, kde si môžete prenajať čln na plachtenie či bicykle, na ktorých preskúmate okolie.

piesočnaté pláže v Chorvátsku

Zdroj: flickr.com

6. Cavtat

Oblasť Cavtat je najatraktívnejšia práve kvôli svojej stredomorskej vegetácii, ktorá pokrýva celú oblasť. Ďalšou výhodou je neznečistené more a veľmi atraktívna zmes staršej a novej architektúry. Pôvodne bol totiž Cavtat gréckou usadlosťou nazvanou Epidauros.

Odporúčame: Starostlivosť o záhradný nábytok z umelého ratanu – akú údržbu si vyžaduje?

história Chorvátska

Zdroj: flickr.com

7. Željava

Podzemný komplex Željava bol postavený vo vnútri hory, na hranici medzi Chorvátskom a Bosnou a Hercegovinou. Kedysi to bolo najväčšie podzemné letisko v Juhoslávii - a jedno z najväčších v Európe. Jeho tunely sa tiahnu do celkovej dĺžky 3,5 km s východmi na oboch stranách hranice. 

Miestnosť s jedálňou a zásobami by mohla nakŕmiť tisíc ľudí po dobu 30 dní. Návrh základne je vytvorený tak, aby zvládla prežiť priamy zásah 20-kilotonovou jadrovou bombou.

komplex Željava

Zdroj: flickr.com

základňa v Chorvátsku

Zdroj: common.wikimedia.org

8. Slunjčické vodopády v Rastoke

V Chorvátsku môžete nás naozaj veľké množstvo krásnych miest s vodopádmi. Krásou za Plitvickými jazerami nezaostávajú ani Slunjčické vodopády. Navštíviť ich môžete blízko hraníc s Bosnou a Hercegovinou. Okolo 50 kilometrov južne od mesta Karlovač. Slunjčické vodopády sa rozprestierajú na konci dravej riečky Slunjčica. Tá sa krátko na to vlieva do známej Korany (na nej nájdete práve Plitvické jazerá). Vďaka týmto dravým vodopádom tu obyvatelia vybudovali historickú mlynársku osadu. A tak sa tu okrem prírodných krás vodopádov môžete kochať aj dvadsiatimi dvoma pôvodnými mlynmi. 

waterfalls in Rastoke

Zdroj: Shutterstock®

vodopády v rastoke

Zdroj: Shutterstock®

9. Dubrovnik

Hoci ste možno ešte v Dubrovniku neboli, určite ste ho niekoľkokrát videli v televízii. V posledných rokoch sa totiž toto mesto stalo slávne pre jeho účinkovanie v hite HBO s názvom "Game of Thrones - Hry o tróny". Tento šperk Jadranu bol postavený v 15. storočí a je jedným z najzachovalejších stredovekých opevnených miest na svete. 

Dubrovnik mesto

Zdroj: flickr.com

Dubrovnik Game of Thrones

Zdroj: flickr.com

Dubrovnik Hry o tróny

Zdroj: flickr.com

Užite si neopakovateľnú atmosféru Chorvátska aj vo videu od jedného z návštevníkov tohto krásneho kúta sveta. Jeho zábery sú naozaj výnimočné.

Zdroj úvodnej foto: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní