V čom najviac vyniká vaše najmladšie dieťa či jedináčik?

V čom najviac vyniká vaše najmladšie dieťa či jedináčik?
  • 30.05.2022
  • Zuzana Andrášová

V článku Korunný princ, „sendvič" alebo maznáčik: Ktoré dieťa máte doma? sme vám priniesli informácie o tom, ako súrodenecká konštelácia vplýva na prvorodené deti a druhorodené, ktoré sa po narodení ďalšieho súrodenca stávajú prostrednými. Poradie narodenia do istej miery totiž ovplyvňuje aj jeho ďalšie vzťahy mimo rodinu.

Dnes sa bližšie pozrieme na našich „maznáčikov“, čiže najmladšie deti a deti, ktoré vyrastajú ako jedináčikovia.

Odporúčame: Deti potrebujú hranice a rodičov, ktorí nemajú strach z chýb

súrodenci

Zdroj: Shutterstock®

Najmladšie dieťa

Najmladšie dieťa je rodinným benjamínom. Asi to samé poznáte: vaše najmladšie dieťa sa k vám pritúli a nechá sa pomojkať v čase, kedy už veľké deti utekajú za kamarátmi a niekedy predstierajú (ale len predstierajú), ako im vaše objatie vadí.

Americký psychológ Kevin Leman na základe vlastnej skúsenosti najmladšieho dieťaťa uvádza, že tieto deti sú okúzľujúce, spoločenské či srdečné. Sú tiež zábavné, vtipné často v centre pozornosti.

Medzi ich negatívne vlastnosti však patrí netrpezlivosť, kritickosť, spornosť a niekedy aj rozmaznanosť. Často sa riadia heslom „veď ja im ukážem, že niečo znamenám“, keďže ich v primárnej rodine neberie nik vážne.

Pozri aj: Rozhodli ste sa pre odklad školskej dochádzky? Viete, ako na to?

súrodenci

Zdroj: Shutterstock®

• Najmladšie dieťa a manželstvo

V manželstve s najmladším dieťaťom sa odporúča prevziať rodinný rozpočet, aby sa financie nerozkotúľali. Dôvodom je ich impulzívnosť.

Vo vzťahoch vie najmladší muž medzi bratmi ženy očariť. Hoci mu ženy takmer čokoľvek odpustia, on už taký nebýva. Nemá totiž rád, ak sa jeho manželka venuje viac deťom ako jemu.

Najmladší brat sestier spoznal silu prosby o láskavosť, ale aj silu komplimentov a drobných maličkostí.

Najmladšia sestra sestier má, podľa už zosnulého psychológa Tomáša Nováka, rada zmenu, akčnosť, býva impulzívna, rozhoduje sa rýchlo a netradične, ale zároveň jej veľmi záleží na uznaní a pochvale.

Najmladšia žena medzi bratmi je jemná, empatická, citlivá, taktná, ale mužmi rada manipuluje, aby dosiahla svoje ciele. Neprejavuje žiarlivosť, pretože si uvedomuje svoju hodnotu.

• Najmladšie dieťa a povolanie

Najmladšie dieťa v rodine vyniká v povolaniach, ktoré sa orientujú na ľudí. Môže sa stať napríklad učiteľom či učiteľkou, pracovať v oblasti práva či médií.

Medzi známe najmladšie deti patrí Jennifer Lawrence, Angelina Jolie, Eddie Murphy, Halle Berry, Paula Abdul, Lucy Liu, Eddie Murphy i Cameron Diaz.

Neprehliadni: Hlas matky stráca pre tínedžerov silu. Vedci zistili dôvod

súrodenci

Zdroj: Shutterstock®

Jedináčik

A ak máte doma len jedno dieťa – jedináčika, určite ste si všimli, že sa snaží osvojiť si vaše hodnoty. Jedináčikovia totiž zvyknú mať s rodičmi veľmi blízky vzťah, čo môže pretrvávať aj v dospelosti.

Deťom, ktoré vyrastajú bez súrodencov, sa prisudzuje vyššia samostatnosť, ambicióznosť a inteligencia či vyššie sebavedomie.

Dieťa jedináčik je často zvyknuté, že je v centre pozornosti. Niekedy však negatívna i pozitívna pozornosť rodičov môže na dieťa vplývať preťažene – pri súrodencoch sa totiž rodičovská pozornosť rozdelí aj medzi ostatné deti.

Rodičia jedináčikov zvyknú svoje dieťa viac ochraňovať. Nadmerná ochrana môže dieťaťu škodiť, pretože vieru vo svoje schopnosti a sebadôveru získa vtedy, ak si určité situácie (aj tie ťažké) samé prežije.

Medzi priateľov jedináčika patria deti buď oveľa staršie od neho alebo oveľa mladšie. Ak sa kamarátia so staršími, zvyknú oveľa skôr dospieť ako ich rovesníci. Známou črtou jedináčikov tiež je, že majú imaginárnych priateľov, napríklad ľudí, zvieratká či iné bytosti akými sú šašo alebo superhrdina.

Jedináčikovia často čelia stereotypom o ich negatívnych vlastnostiach. Niektorí im pripisujú extrémnu rozmaznanosť, egocentrickosť či súťaživosť. Výskumy však tieto pôvodné hypotézy vyvrátili.

V rodine tiež môže nastať situácia, kedy z psychologického hľadiska vyrastajú dvaja súrodenci ako jedináčikovia. Ide o prípady, kedy je medzi deťmi vekový rozdiel väčší ako 5 rokov. Práve v rozpätí do piatich rokov dokážu súrodenci na seba značne vplývať. Po piatich rokoch už vplyv súrodenca slabne.

súrodenci

Zdroj: Shutterstock®

Jedináčik a manželstvo

Skvelým partnerom pre jedináčika je osoba, ktorá mu dokáže do života priniesť odpočinok a vedomie, že sa svet nezrúti, ak sa niečo neurobí práve teraz.

V manželstve tvorenom dvomi jedináčikmi obaja hľadajú vzťah podobný ich rodičom.

Ak do manželstva vstúpia žena jedináčik a muž ako najmladší v súrodeneckej konštelácii, dochádza k neschopnosti prijímať zodpovednosť. Môže to spôsobiť, že budú neustále odkladať akékoľvek rozhodnutia.

Ak sú pozície vymenené, žena benjamín uprednostňuje spoločenský kontakt a pri stretnutí s inými mužmi uplatňuje svoj prirodzený šarm. Žiaľ, muž si to môže niekedy vysvetliť ako flirtovanie. A následne možno u neho pozorovať prejavy žiarlivosti.

Jedináčik a povolanie

Pre jedináčikov sú typické povolania, v ktorých sú sami sebe pánmi. Neboja sa podnikať alebo sa púšťajú do slobodných povolaní.

K známym jedináčikom patrili Frank Sinatra, Lance Armstrong, Daniel Radcliffe, Natalie Portman, Maria Sharapová, Tiger Woods, Alicia Keys, Shane West či Elvis Presley.
 

Súrodenecká konštelácia

Poradie narodenia vášho dieťaťa je len jedným z faktorov, ktoré na neho vplýva.

Medzi ďalšie patria odlišná dedičná výbava či odlišné sociálne podmienky. Štvrtým faktorom je fakt, že každé dieťa interpretuje svoju situáciu rôznym spôsobom. A preto sme každý jedinečný.

Bude ťa zaujímať: Je vyšetrenie na tehotenskú cukrovku (oGTT test) potrebné?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní