Účinky muškátov na krásu: Zázračný elixír mladosti!

V roku 1753 krásne muškáty švédsky botanik Carl Linné zaradil do rodu Geranium. Keď sa neskôr zistilo, že sa tieto "nové" muškáty líšia od európskych muškátov tvarom okvetných lístkov, počtom tyčiniek a inými faktormi, boli preklasifikované pod Pelargonium - a pod týmto názvom ich poznáme dodnes.

Dnešné muškáty priviezli z Južnej Afriky do Európy holandskí obchodníci ešte začiatkom 18. storočia. Muškáty sú dlhoročným miláčikom záhradkárov. S farebnými kvetmi a krásnou vôňou rastú počas teplejších mesiacov ľahko v záhradných záhonoch, kvetináčoch na balkónoch či terasách alebo závesných košíkoch.

Účinky muškátu - muškáty pre vaše zdravie

Muškáty, nazývané aj pelargónie, sú kvitnúce, stálozelené trvalky, sukulenty alebo kry a majú viac ako 200 druhov, z ktorých sa mnohé pestujú ako okrasné rastliny. Vedeli ste však, že sa muškáty využívajú aj na výrobu parfumov, liečiv, farbív a dokonca ako jedlá rastlina na dochucovanie pokrmov?

Muškát je jednou z rastlín, ktorá sa využíva v kozmetike a má množstvo účinkov na krásu, ale známe sú aj liečivé účinky muškátu, ako napríklad:

  • Protizápalové účinky - muškátový olej obsahuje zlúčeniny, ktoré majú protizápalové vlastnosti. Tieto vlastnosti môžu pomôcť zmierniť začervenanie, podráždenie alebo akné na pokožke.
  • Antioxidanty - muškát obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú zastaviť účinky voľných radikálov a predchádzať starnutiu kože. Pomáhajú aj v boji proti poškodeniu spôsobenému slnečným žiarením a zlepšujú textúru pokožky.
  • Vylučovanie toxínov - muškátový olej sa používa aj ako detoxikačný prostriedok, ktorý pomáha odstraňovať toxíny a odpad z organizmu. Toto môže mať vplyv na zdravie a vzhľad kože.
  • Výživné látky - muškát obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ako napríklad vitamíny A, C, E a B-komplex, vápnik, draslík, železo a magnézium. Tieto výživné látky prispievajú k zdraviu a kráse pokožky.
  • Relaxačné účinky - muškát má aj upokojujúce a relaxačné vlastnosti, čo môže byť prospešné pre krásu. Pomáha uvoľniť napätie a stres, čo môže mať pozitívny vplyv na celkový vzhľad a zdravie.
  • Muškát uľaví pri prechladnutí

Muškát lieči zápaly

Muškát je jednou z rastlín, ktorá sa využíva v kozmetike a má množstvo účinkov na krásu. Je známy aj pre svoje protizápalové účinky.

Muškátový olej obsahuje zlúčeniny, ktoré majú protizápalové vlastnosti. Tieto vlastnosti môžu pomôcť zmierniť začervenanie, podráždenie alebo akné na pokožke.

Muškáty v spálni

Pelargónie majú významný vplyv na zlepšenie kvality spánku a môžu pomôcť pri riešení nespavosti. Majú upokojujúce vlastnosti a môžu pomôcť uvoľniť napätie a stres, ktoré môžu byť príčinou nespavosti.

  • Aromaterapia s pelargóniovým olejom môže mať relaxačný účinok na telo a myseľ.
  • Stačí pár kvapiek oleja pridať do aromalampy alebo do difuzéra a nechať ho voňať v miestnosti.
  • Vdýchnutie jemnej vône pelargónie môže pomôcť znížiť úzkosť a napätie, čo môže uľahčiť spánok.

Okrem toho, pelargónie majú aj antibakteriálne a protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť udržať zdravie dýchacích ciest.

Ak zápaly alebo dýchacie problémy sú príčinou vašej nespavosti, pelargónie môžu byť veľmi prospešné.

Odporúčame aj: Nezabúdate, že v zime treba zvýšiť aj starostlivosť o pery? Spoznajte týchto skvelých pomocníkov.

muškátový olej

Zdroj: Depositphotos

Muškát proti bolesti ucha

Listy pelargónie obsahujú éterické oleje, ktoré majú protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti, čo môže pomôcť pri bolesti ucha.

Pre použitie listov pelargónie pri bolesti ucha postupujte takto:

  • Čerstvé listy muškátu umývajte pod tečúcou vodou, aby ste odstránili prípadnú pôdu alebo nečistoty.
  • Rozdrvte listy pelargónie v rukách, aby ste uvoľnili éterické oleje.
  • Vložte niekoľko rozdrvených listov pelargónie do hrnca s vriacou vodou a varte ich asi 5 - 10 minút. Tento proces pomôže uvoľniť éterické oleje.
  • Nechajte vývar z listov pelargónie vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Aplikujte niekoľko kvapiek vody z listov pelargónie priamo do ucha. Môžete použiť pipetu na ušné kvapky na presné dávkovanie.
  • Počkajte niekoľko minút, aby voda z listov pelargónie prenikla do ucha.
  • Opatrne odstráňte prebytočnú vlhkosť z ucha čistým a jemným uterákom alebo vreckovkou.

Je dôležité si uvedomiť, že tento spôsob použitia listov pelargónie pri bolesti ucha je domáca "babská" metóda a nemusí byť účinná pre všetkých. Ak bolesť ucha nezmizne alebo sa zhorší, odporúča sa kontaktovať lekára, aby zistil príčinu bolesti a predpísal vhodnú liečbu.

Tip pre vás: Nosné oleje sú zázrakom pre pokožku! Viete, ako ich využiť?

muškáty

Zdroj: Depositphotos

Ako použiť pelargónie v kozmetike?

Pelargónie sú populárne rastliny s vôňou, ktoré sa často používajú v kozmetike pre ich liečivé vlastnosti a príjemnú vôňu.

Tu je niekoľko spôsobov, ako ich používať:

  • Pelargóniový olej - olej z pelargónie je bohatý na vitamín E a mastné kyseliny, ktoré pomáhajú hydratovať a obnovovať pleť. Môžete ho použiť ako prírodný hydratačný prostriedok pre pleť alebo ho pridať do výrobkov na pleť, ako sú krémy alebo séra.
  • Pelargóniový esenciálny olej - oelargóniový esenciálny olej je známy svojimi protizápalovými a antibakteriálnymi vlastnosťami. Môžete ho pridať do pleťových vôd alebo tonerov na liečbu akné alebo mastnej pleti. Môžete tiež pridať niekoľko kvapiek do vášho obľúbeného krému alebo oleja na telo pre príjemnú vôňu.
  • Pelargóniová voda - môžete si tiež vyrobiť kvetinovú vodu z pelargónie. Stačí uvariť muškátové listy vo vode, nechať vychladnúť a potom použiť ako tonikum na pleť alebo do kúpeľa na relaxáciu.
  • Muškátové mydlo alebo sprchový gél - existuje veľa kozmetických produktov, ako sú mydlá alebo sprchové gély, ktoré obsahujú muškátovú vôňu a olej. Tieto produkty dodajú vášmu telu príjemnú vôňu a hydratáciu.

Je však dôležité mať na pamäti, že nie každý typ pelargónie je vhodný pre každý typ pleti. Ak máte citlivú pokožku alebo alergie, odporúča sa pred použitím pelargónie v kozmetike skonzultovať s dermatológom.

Zaujme vás: Raňajková ovsená kaša - tip, ako ju pripraviť a čím ju obohatiť, aby bola dokonalá

liečivé účinky muškátov

Zdroj: Depositphotos

Ako si pripraviť masku na tvár z pelargónie?

Tu je recept na prípravu masky z pelargónie na tvár:

  • Dôkladne si umyte muškátové listy vodou a utrite ich suchým uterákom.
  • Potom nakrájajte listy na malé kúsky a dajte ich do mixéra alebo šľahača.
  • Miešajte obsah mixéra, kým nedosiahnete konzistenciu hladkej pasty.
  • Ak je zmes príliš hustá, pridajte trochu vody, aby ste ju zriedili.
  • Maska je teraz pripravená. Naneste ju rovnomerne na čistú tvár, vyhýbajte sa oblasti okolo očí.
  • Nechajte masku pôsobiť asi 15-20 minút, aby mohla pelargónia svoje účinky prejaviť.
  • Po uplynutí času opláchnite masku vodou a osušte tvár čistým uterákom.

Muškátová maska pomôže vyživiť a hydratovať vašu pleť, zároveň pomáha zmierniť zápal a udržiavať ju zdravou a sviežou. Môžete ju používať raz alebo dvakrát týždenne, v závislosti od potrieb vašej pleti.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE