Univerzálna sóda bikarbóna: Poznáš tieto spôsoby jej využitia?

Univerzálna sóda bikarbóna: Poznáš tieto spôsoby jej využitia?
  • 17.02.2022
  • Michaela Kožáková

Sóda bikarbóna, tiež známa ako hydrogenuhličitan sodný, je bežnou súčasťou každej domácnosti. Väčšina z nás ju používa na pečenie, pretože dodáva jedlám ako chlieb, koláče či muffiny ľahkú a nadýchanú textúru. Chemická zlúčenina so vzorcom NaHC03 je pevná biela látka, ktorá je kryštalická, ale nám sa javí ako jemný prášok.

Vedeli ste o tom, že sóda bikarbóna má pomerne dlhú históriu? Vyrobil ju francúzsky chemik Nicolas Leblanc v roku 1791. Koncom 18. storočia objavili dvaja pekári John Dwight a Austin Church v New Yorku jej kypriace účinky a založili prvú továreň na výrobu jedlej sódy z oxidu uhličitého a uhličitanu sodného. A my sa im dnes za to môžeme poďakovať. Nielen gazdinky či kuchárky. Sóda bikarbóna ma široké využitie i v záhrade, kozmetike či domácnosti. Náhrada zubnej pasty, deodorantu, bielidlo na nechty, čistenie vane či drezu – tieto triky pozná snáď každý. Čítajte ďalej a objavíte ďalšie zaujímavé využitia sódy bikarbóny, ktoré vás možno prekvapia. 

Pozri aj: Ako kávová usadenina nahradí kozmetiku, hnojivá aj čistiace prostriedky?

Staroslivosť o telo

Zdroj: shutterstock

Starostlivosť o telo

Rozriedená sóda bikarbóna s vodou má skvelé antacidné účinky. Poskytuje úľavu od pálenia záhy, od nevoľnosti a pálivého pocitu v žalúdku tým, že neutralizuje nadmernú tvorbu žalúdočnej kyseliny.

Sóda bikarbóna pomáha zbaviť sa i tých najdrobnejších triesok ako aj tých, ktoré sú vpichnuté hlboko pod kožou. Postihnuté miesto prekryte obväzom s pastou, ktorú si pripravíte zmiešaním ¼ kávovej lyžičky sódy bikarbóny a pár kvapiek vody. Obväz po 24 hodinách dajte dole a triesku jednoducho vytiahnite pinzetou. Takto pripravenú pastu môžete tiež využiť pri bodnutí hmyzom, kedy nastáva nepríjemné pálenie, svrbenie a začervenanie. Krúživými pohybmi ju naneste na postihnuté miesto. 

Jedlá sóda je obľúbeným doplnkom medzi športovcami. Niektoré štúdie dokazujú, že sóda bikarbóna pomáha podávať dlhší výkon najmä počas anaeróbnych cvičení alebo vysokointenzívneho tréningu a šprintu tak, že odďaľuje únavu vďaka vysokému obsahu pH. Počas cvičenia s vysokou intenzitou svalové bunky produkujú kyselinu mliečnu, ktorá znižuje pH vo vnútri buniek, čo môže spôsobiť únavu svalov. 

Sóda bikarbóna je tiež výborným pomocníkom pri ubolených a unavených nohách. Namočte si, po dlhom dni v práci, nohy do vody a pridajte 3 až 4 lyžičky sódy. Alebo môžete tiež vyskúšať kúpeľ, ktorý zaručuje zjemnenie pokožky ako aj odstránenie mastnoty, potu a zrohovatených časti kože. 

Niektoré výskumy prevádzané v laboratórnom prostredí ukazujú, že sóda bikarbóna môže pomôcť chemoterapeutickým liekom pôsobiť efektívnejšie. Využitie hydrogenuhličitanu sodného na neutralizáciu kyslosti a zvýšenie pH nádoru môže kontrolovať progresiu rakovinových buniek. Hoci je potrebný ďalší výskum, niektoré štúdie naznačujú, že užívanie doplnkov bikarbonátu sodného (jedlej sódy) zlepšuje funkciu obličiek a pomáha spomaliť progresiu chronického ochorenia obličiek. 

Sóda je nielen efektívnym prostriedkom proti lupinám, ale i skvelým pomocníkom pri odstraňovaní chlóru a neutralizovaní jeho škodlivých účinkov na naše vlasy. Stačí rozmiešať 1 polievkovú lyžicu sódy bikarbóny v pohári vody. Roztok nalejte do rozprašovača, po plávaní nastriekajte na mokré vlasy, nechajte pôsobiť 5 minút a umyte si vlasy. Pozor, prípravok nepoužívajte na farbené vlasy, pretože farba by sa mohla zmyť. 

Bojujete s akné? Hľadáte spoľahlivú pleťovú masku? Skúste zmiešať 2 lyžice sódy bikarbóny so šťavou z polovice citróna, lyžicou medu (ktorý má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti) a získate tak lacnú, ale účinnú starostlivosť, ktorá pomáha upokojiť pleť náchylnú na akné.

Domácnosť

Zdroj: shutterstock

Domácnosť

Či už máme v kuchyni sporák, chladničku, výlevku alebo riad, ktorý je vyrobený z nerezovej ocele, udržiavať ich všetky ligotavo čisté môže byť pomerne náročné. Sóda bikarbóna pomáha z nerezových povrchov odstraňovať zvyšky mastnoty a vodný kameň bez toho, aby po sebe zanechávala škrabance. Opláchnite riad vodou, na jeho povrch nasypte sódu, nechajte pôsobiť 5 až 10 minút, následne vydrhnite mäkkou špongiou a znova opláchnite. Váš riad a príslušenstvo budú vyzerať ako nové. 

Trápi vás upchatý odtok? Nevolajte hneď opravára. Vylejte doň hrniec vriacej vody, prisypte ½ šálky sódy bikarbóny a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Potom prilejte zmes šálky octu a šálky horúcej vody. Otvor odtoku uzavrite zátkou na 5 až 10 minút a nakoniec znova doň nalejte za hrniec vriacej vody. 

Detské kresby zo steny alebo nábytku ľahko odstránite pomocou sódy bikarbóny ako aj olejové a mastné škvrny napríklad z grilu alebo podlahy v garáži. Stačí nasypať trochu sódy, nechať pôsobiť zopár minút a jemne vydrhnúť mokrou kefou. 

Sóda bikarbóna tiež pomáha pri odstraňovaní nepríjemných pachov, je výborným pomocníkom v kúpeľni pri čistení dlaždíc, vane alebo toalety, spoľahlivo zbaví nečistôt hrebene, kefy a iné nástroje každodennej údržby. Krásne vybieli bielizeň, dokáže vyčistiť sklo zašpinené od kvapiek vody, prípadne auto od dažďových kvapiek.

Sóda dáva nový šat chodníkom, dokonca aj krbovým a grilovým tehlám, a účinná je aj na burinu medzi prasklinami a medzerami v chodníku. V bazénoch pomáha udržiavať zásaditú vodu. Sóda bikarbóna je nápomocná i pri ochrane našej záhrady pred škodcami bez toho, aby škodila rastlinám. Je netoxickým fungicídom, preto chráni rastliny aj pred plesňami. Pripravte si roztok zmiešaním 2 polievkových lyžíc sódy bikarbóny, lyžice olivového oleja, pár kvapiek tekutého mydla a nalejte ho do rozprašovača. Záhradu postrekujte touto zmesou každý tretí deň. 

Zaujme ťa: Zapáchajúca chladnička či mraznička? Ako ich správne vyčistiť?

sóda bikarbóna pri pečení

Zdroj: Shutterstock®

Pre všetky kuchárky

Bez sódy bikarbóny by koláče nemali ten správny tvar a žiadna omeleta by nebola krásne nadýchaná. Zelená zelenina si vďaka sóde pridanej do varenia zachová intenzívnejšiu farbu. Ak pri umývaní zeleniny použijete sódu, zelenina bude dôkladne zbavená nečistôt. I to najkyslejšie ovocie s pridaním sódy bikarbóny stráca na svojej kyslosti. Aj problém s dlhým varením strukovín vyriešite vďaka sóde, a to platí aj pri varení kapusty, ktorá si zachová svoje vitamíny. 

Namočením diviny do roztoku so sódou zbavíte mäso jeho výrazného pachu. Naložené mäso posypané sódou bude rovnako mäkšie a chutnejšie. Ak sa vám zrazí omáčka, stačí pridať štipku sódy, a ak ju pridáte do paradajkovej omáčky pôsobí aj ako prevencia proti zvýšeniu kyseliny. Počuli ste už o tom, že káva a čaj získajú intenzívnejšiu vôňu a chuť, ak do šálky pridáte štipku jedlej sódy? Oplatí sa vyskúšať!

Nepríjemný zápach z rúk po krájaní cibule alebo cesnaku ľahko odstránite ich vydrhnutím sódou a opláchnutím. 

Neprehliadni: Potraviny s obsahom železa väčším, ako má mäso!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní