Zalando a Nikolaj Storm uvádzajú exkluzívnu kolekciu podliehajúcu normám cirkulárneho dizajnu

Zalando, popredná európska online platforma pre módu a životný štýl, uvádza na trh exkluzívnu kapsulovú kolekciu dánskeho dizajnéra Nikolaja Storma. Kapsulová kolekcia je doplnená o správu globálnej poradenskej spoločnosti Anthesis zaoberajúcou sa udržateľnosťou. Jej cieľom je poskytnúť väčšiu transparentnosť o tom, ako sa v tejto kolekcii uplatnili metódy cirkulárneho dizajnu v každej fáze životného cyklu výrobkov.

13-dielna kolekcia s názvom "SYNTHESIZER" je inšpirovaná fluorescenčnými farbami a zvukom elektro a techno beatov, ako aj zvukom praskajúceho nylonu. Nikolaj sa vedome rozhodol prispieť k zmene vnímania syntetiky tým, že kolekciu vyrobil len zo syntetických vlákien - vrátane recyklovaného polyesteru a Lycry® T400®, čo je prirodzene elastický typ polyesterových vlákien. Nikolaj hovorí: „Použitie syntetických vlákien umožňuje trvanlivosť vyrobených odevov a tým aj opakovanú recykláciu bez toho, aby sa znížila kvalita výrobku. Vlákna tiež umožňujú výraznejšie farby a vyššiu pevnosť, pričom oblečenie nestráca svoj tvar, to je dôvod, prečo sa používa v športovom oblečení."

Odporúčame: Značka STAMM vyhráva ocenenie Zalando Sustainability Award

dámska móda

Zdroj: Zalando

Túto exkluzívnu kolekciu navrhol Nikolaj Storm podľa kritérií cirkulárneho dizajnu circular.fashion, na ktorých vývoji sa Zalando aktívne podieľalo. Zalando doplnilo svoje existujúce kritériá udržateľnosti o kritériá cirkulárneho dizajnu a zverejnilo ich v roku 2022, aby umožnilo dizajnérom z celého odvetvia zmeniť spôsob navrhovania výrobkov a stanovilo jasný rámec pre značky, ktoré chcú takéto výrobky predávať a propagovať na Zalando platforme. Zalando poverilo nezávislú poradenskú spoločnosť Anthesis, aby posúdila uplatňovanie kritérií cirkulárneho dizajnu v každej fáze životného cyklu výrobku a upozornila na možnosti zlepšenia. Správa, ktorú v celom rozsahu nájdete tu, identifikuje fyzickú aj emocionálnu životnosť ako výzvy, ktoré ovplyvňujú to, ako dlho sa dnes oblečenie nosí a uchováva pred vyradením.

Kritériá cirkulárneho dizajnu sú založené na troch stratégiách: produkty sú vyrábané z bezpečných a recyklovaných a/alebo obnoviteľných vstupov; produkty sú vyrábané tak, aby vydržali dlhšie, dali sa opravovať a prípadne mali aj digitálne produktové pasy umožňujúce tok cirkulárnymi biznis modelmi; a produkty sú vyrábané, aby sa dali vyrábať znova a po skončení životnosti sa mohli recyklovať alebo regenerovať na nové materiály.

Všetky kúsky kapsulovej kolekcie spĺňajú aspoň minimálnu úroveň kritérií1. Aby boli kritériá splnené, boli v dizajne brané do úvahy zmeny, ako napríklad širšie švy, ktoré umožňujú jednoduché variovanie, zipsy, ktoré umožňujú, aby výrobky boli využiteľné naprieč sezónami a z nohavíc ľahko urobia šortky, a tiež QR kódy s informáciami o starostlivosti a oprave na každom kúsku, aby spotrebitelia pochopili, ako môžu predĺžiť životnosť výrobku.


1) Kritériá cirkulárneho dizajnu sú postavené na dvoch úrovniach a ich cieľom je vyvinúť výrobky, ktoré berú do úvahy cirkularitu počas celého svojho životného cyklu, v závislosti od toho, ktoré požiadavky sa majú splniť. Minimálna úroveň je navrhnutá tak, aby sa dizajnéri a značky zoznámili a uvedomili si komplexnosť cirkulárneho dizajnu a poučili sa o minimálnych zmenách a zmenách, ktoré sa na produkte vyžadujú. Úroveň Better zvyšuje latku a umožňuje dizajnérom a značkám, ktoré sú už oboznámené s cirkulárnym dizajnom, zvládnuť ďalšiu komplikovanosť napr. ešte prísnejšie certifikáty, zmesi atď; a tiež sa zameriava na prepojenie produktov s cirkulárnymi službami a iniciatívami (napr. digitálny pas produktu je povinný).

pánska móda

Zdroj: Zalando

Navrhovanie a produkcia kapsulovej kolekcie je v súčasnosti veľmi náročná, hlavne, čo sa týka certifikačného procesu, ktorý je nevyhnutný na zabezpečenie overenia tvrdení všetkých zúčastnených strán. V dôsledku týchto výziev, jeden z pôvodných kúskov nezískal správne certifikáty a bol z kolekcie vyradený. Zalando sa však rozhodlo uviesť tento konkrétny kúsok do života novým a inovatívnym spôsobom. Nadviazalo spoluprácu s THE DEMATERIALISED, web3 ecommercovou platformou, ktorá úzko spolupracuje so značkami na vytváraní odevov existujúcich len v online priestore. Na predstavenie kúsku, ktorý sa nedal fyzicky vyrobiť, DEMATERIALISED vytvorilo jeho digitálnu verziu ako filter AR, ktorý sa dá použiť na Snapchate a nosiť virtuálne.

Nikolaj Storm, kreatívny riaditeľ, hovorí: „Pre mňa ako dizajnéra to bola taká posilňujúca cesta - byť schopný vytvoriť niečo, čo sa snaží posúvať hranice odvetvia, ale zároveň zostáva pravdivé a úprimné, pokiaľ ide o proces zdôrazňujúci, čo všetko je potrebné urobiť, aby sa výrobok stal cirkulárnym. Chcel som vytvoriť kolekciu, ktorá by vyrozprávala príbeh a priebeh tohto procesu a poukázala na to, že ešte tam síce nie sme, ale snažíme sa byť absolútne najlepšou verziou, akou v tejto chvíli môžeme byť."

Laura Coppenová, vedúca oddelenia cirkulárneho dizajnu v Zalande, hovorí: „S Nikolajom Stormom sme našli skvelé podmienky pre spoluprácu: na základe jeho skvelých vedomostí a dizajnérskych zručností sme zvýšili latku tým, že musel čeliť výzvam a zdokonaleniu sa v oblasti cirkulárneho dizajnu. Nikolaj preukázal odborné znalosti, otvorenú myseľ, zvedavosť a flexibilitu pri skúmaní cirkulárneho dizajnu napriek mnohým prekážkam a nejednoznačnosti, ktoré sa nevyhnutne objavujú v neprebádaných a inovatívnych priestoroch. Sme vďační za túto spoluprácu a tešíme sa, že môžeme ukázať jeho silné dizajny spolu s postrehmi a poznatkami o prekážkach, na ktoré sme narazili aj to, ako sme ich spoločne riešili, v hodnotiacej správe Anthesis."

Neprehliadni: Veľký návrat denimu v roku 2023! 5 džínsových trendov, ktoré budeš chcieť nosiť

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE