Nadýchané babičkine šišky – tejto klasickej dobrote nikto neodolá!

Nadýchané babičkine šišky – tejto klasickej dobrote nikto neodolá!

Biela zima sa akoby nadobro vytratila a mnoho z nás sa už nevie dočkať prvých jarných lúčov. Aj keď si na ne ešte chvíľku budeme musieť počkať, môžeme si spríjemniť tento čas niečím chutným, čo pohladí maškrtný žalúdok. Ideálnym receptom do týchto stále chladných dní sú lahodné šišky.

Ešte teraz určite cíti mnoho z nás ich lahodnú chuť na jazyku. Vôňa práve dopečených šišiek sa vznášala po babičkinej kuchyni a my sme sa tešili iba na jediné, a to zjesť ich toľko, koľko nám hladný žalúdok dovolí. Šišky ako od babičky si viete pripraviť aj teraz, všetko, čo k tomu potrebujete je iba overený recept, s ktorým to zvládne každý.

Odporúčame: Domáce šišky z bieleho jogurtu: Lahodnejšie než klasické kysnuté

šišky od babičky

Zdroj: Shutterstock®

Na šišky budeme potrebovať (z množstva vyjde zhruba 25 šišiek)

  • 500 gramov polohrubej múky
  • ½ kocky droždia
  • 3 dcl mlieka
  • ½ pohára šľahačkovej smotany
  • 1 lyžičku kryštálového cukru
  • ½ lyžičky soli
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžičku rumu (šiškám dodá lepšiu chuť)

Pozri aj: Rýchle 5-minútové šišky – nebudeš sa ich vedieť dojesť!

babičkine šišky

Zdroj: Shutterstock®

Postup

Kvások pripravíme z trochy vlažného mlieka, cukru, štipky soli a droždia. Necháme zhruba 15 minút kysnúť na teplom mieste. Medzitým v miske spojíme zvyšné ingrediencie (najprv sypké, potom zvyšné tekuté so zarobeným kváskom). Cesto by malo byť nadýchané, tvárne a nie príliš lepkavé (ak, tak dosypeme trochu múky). Potom cesto jemne pomúčime a necháme kysnúť prikryté na teplejšom mieste zhruba hodinu. Po vykysnutí cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme zhruba na 0,5 centimetrovú hrúbku. Základ na šišky vykrajujeme okrajom pomúčeného pohára. Vykrojené šišky môžeme v strede jemne zatlačiť prstom a vyprážame v oleji, ktorý by však nemal byť vriaci (mal by jemne „bublotať“). Šišky vypražíme z oboch strán dozlatista a otáčame ich podľa potreby. Čerstvé šišky pocukrujeme práškovým cukrom. Najlepšie chutia s dávkou domáceho lekváru.

Prečítaj si: Máš chuť maškrtiť? Zachráni ťa recept na domáce donuty z kefíru!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní