RECEPT: Obložené chlebíčky s domácim šalátom z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Obložené chlebíčky s domácim šalátom z Pečie celé Slovensko
  • 27.11.2022
  • Redakcia .

Obložené chlebíčky sú jedným z najtradičnejších druhov pohostenia pre návštevu alebo účastníkov domácej oslavy. Nudia vás však chlebíčky so šunkou, vareným vajíčkom a zeleninou? Skúste túto verziu od Aničky z Pečie celé Slovensko. Vašich hostí určite nadchne doma upečená veka, ako aj zdravý šalátik na spôsob zemiakového. Čo poviete na tieto obložené chlebíčky?

Suroviny na chlieb:

  • 200 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 200 g hladkej pšeničnej múky
  • 1 vrecko sušeného droždia
  • 320 ml vlažnej vody
  • 60 ml olivového oleja
  • 1 PL trstinového cukru
  • 1 ČL soli
  • 12 g sépiového atramentu
  • 1 PL bieleho sezamu
  • 1 PL čierneho sezamu

Suroviny na RAW „zemiakový“ šalát:

  • 1 cibuľa
  • 2 cukety
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 2 jablká
  • ¼ zeleru
  • 300 g kešu namočených cez noc
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL dijonskej horčice
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL čierneho mletého korenia
  • Soľ

Dekorácie:

  • 10-12 plátkov sušenej solenej hovädzej šunky
  • 10-12 plátkov syra ementál
  • 2 šalátové uhorky
  • 200 g cherry paradajok
  • Zväzok čerstvého kôpru

Postup prípravy chlebíčkov:

  1. Chlieb – v mise zmiešame oba druhy múky spoločne s droždím. Pridáme soľ, cukor, vodu, olivový olej, sépiový atrament.
  2. Cesto miesime 10 minút. Musí sa mierne lepiť. Prikryjeme a necháme kysnúť 20 minút. Po 20 minútach cesto opäť premiesime a necháme kysnúť ďalších 20 minút.
  3. Predhrejeme si rúru na 180 stupňov hneď od začiatku vložíme do spodku rúry malý hrniec s vodou. Voda sa bude v rúre odparovať a vytvárať paru.
  4. Na upečenie veky použijeme formu na biskupský chlebíček. Vymažeme si ju olivovým olejom a premiestnime cesto do formy. Cesto na vrchu potrieme vodou a posypeme sezamom.
  5. Pečieme približne 30 minút na 180 stupňov. Po upečení veku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
  6. Raw šalát – Kešu oriešky rozmixujeme najemno a zmiešame s citrónovou šťavou a dijonskou horčicou. Dochutíme korením, prípadne dosolíme.
  7. Zeleninu a jablko nakrájame nadrobno, dáme do misy a premiešame spoločne s majonézou.
  8. Veku nakrájame, natrieme šalátom a dozdobíme. 

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní