Flirtovanie v minulosti malo striktné pravidlá. Trúfli by ste si?

Flirtovanie v minulosti malo striktné pravidlá. Trúfli by ste si?
  • 30.11.2022
  • Veronika Nemčeková

Flirtovanie nás sprevádza už od nepamäti. Spôsoby akými chce jeden človek dať najavo inému, že má oňho záujem, sa však v priebehu stáročí menia. Viete, ako vyzeral flirt v 50. rokoch 20. storočia a niekoľko rokov po tomto období?

Portál Bestlife zozbieral rady z dobových novín a kníh o spôsoboch, ktoré mali mužom či ženám v USA pomôcť nájsť si vhodného partnera pre život. Nad niektorými dnes už len môžeme krútiť hlavou. Trúfli by ste si randiť za takýchto podmienok?

Žiadne otáľanie so svadbou

Pred 70 rokmi mala žena jeden hlavný cieľ, a to vydať sa čo najskôr. Mnohé knihy o etikete a články v časopisoch tej doby ponúkali rady ako si nájsť manžela. Jeden článok z roku 1958 napríklad uvádzal 129 spôsobov, ako sa zoznámiť s mužom.

Autor radil navštevovať nočnú školu. Prihlásiť sa bolo treba na kurzy, ktoré majú muži radi. Medzi ďalšie tipy patrilo stratiť sa na futbalovom zápase alebo nosiť náplasť, pretože ľudia sa vždy spýtajú, čo sa stalo.

Zvýšenú šancu zoznámiť sa mala slobodná žena, ak sa jej podarilo zakopnúť, keď vošla do miestnosti, prípadne ak sa postavila do kúta a ticho plakala, pretože bola vraj veľká šanca, že jej objav príde za ňou, aby zistil, čo sa deje.

Ak sa na problematiku pozrieme realisticky, niektoré ženy aj dnes hrajú na citlivú strunu, aby zaujali. Tvária sa zraniteľne a bezradne, hoc samy by si poradili s danou vecou veľmi jednoducho.

Prečítajte si: Lubrikačný gél: Je súčasťou vášho sexuálneho života? Ako si vybrať správny?

Súhlas rodičov

Od chlapov sa v minulosti očakávalo, že budú žiadať o povolenie na flirt s dievčaťom od jej rodičov, predovšetkým od otca. Predtým, ako prejavil muž záujem o ženu, očakávalo sa od neho, že najprv požiada otca uvedenej ženy o dovolenie ju vziať von a lepšie ju spoznať.

V dnešnej dobe sa obdobná tradícia prejavuje vtedy, keď sa muž rozhodne požiadať partnerku o ruku. Zvykom je poprosiť otca o požehnanie spraviť tento krok. Ide však skôr o formalitu a zvyk, ako o vážny a potrebný krok, aby sa vzťah dvoch ľudí mohol posunúť na inú úroveň.

Von len v sprievode

V 50. rokoch minulého storočia sa považovalo za nevhodné, ak chlapec zobral dievča von bez akéhokoľvek dohľadu, predovšetkým, ak boli ešte v tínedžerskom veku. Autorka Amy Vanderbilt v knihe o etikete napísala, že nie je správne, ak dievča ide von s chlapcom bez sprievodu iných osôb.

Pozvanie na večeru mala mladá žena dovolené prijať až po tom, ako dovŕšila 20 rokov. Aj vtedy sa však mala zdržať vonku maximálne do 22:30, a to z dôvodu, aby nevznikali zbytočné klebety.

Uviedla tiež, že tieto normy mali slúžiť ako ochrana nevyspelých mladých ľudí pred vlastnou hlúposťou a naivitou. Ktovie, čo by si pomyslela, keby videla instagramové príspevky niektorých dnešných tínedžerov.

Odporúčame: Kaviár a perly v kozmetike: Vylepšite svoj vzhľad luxusnými zložkami, ktoré používali aj cisárovné

Dôraz na vzhľad

Ak sa zamyslíme, ako žena v súčasnosti prejavuje záujem o chlapa, jedným z aspektov je isto aj jej upravený vzhľad, na ktorom si dá záležať, ak chce, aby si ju muž všimol. Častý je tiež priamy pohľad do očí. Ten je zároveň aj jedným z mužských signálov záujmu. Medzi znaky záujmu ženy patria aj letmé dotyky s potenciálnym partnerom či úsmev. Vzhľad je dôležitý, do popredia však dávame skôr charizmu a celkové vyžarovanie.

V 50. a 60. rokoch ženy učili, aby sa viac starali o svoj vzhľad a upútali tak pozornosť chlapa, ktorého chceli za partnera. Rady z tej doby zahŕňali napríklad pohľad do zrkadla predtým, než pôjdete muža pozdraviť. Účinným trikom ako niekoho zbaliť mala byť aj diéta, ktorá pomohla žene zbaviť sa nadbytočných kilogramov.

Inzerát v novinách

V súčasnosti síce máme isté problémy s hľadaním vhodných partnerov, no sme obklopení množstvom vychytávok, ktoré nám cestu k novému partnerovi uľahčujú. Zoznámiť sa môžeme prostredníctvom sociálnych sietí či aplikácií na randenie.

V 70. rokoch boli populárne zoznamovacie inzeráty v novinách. Flirtovanie s mužom či ženou tak bolo o niečo zdĺhavejšie, aj keď písanie a čítanie zaľúbených listov znie pomerne romanticky a v konečnom dôsledku mohlo utužiť vzťah.

Pozri aj: Čo je pre ženu vo vzťahu dôležitejšie – zdvorilosť či humor?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní