RECEPT: Tigrí chlieb s pivom z Pečie celé Slovensko

Tigrí chlieb od Katky z Pečie celé Slovensko je vskutku netradičný chlieb, a to nielen svojím vzhľadom, ale aj zložením. Kombinuje totiž v sebe pivo, pečené gaštany a ľanové semienka a okrem toho chrumkavú vrstvu z ryžovej múky a sezamového oleja. Nevyzerá famózne? Tak si ho neváhajte upiecť v pohodlí domova. A vychutnať si ho môžete napríklad aj s lahodnou nátierkou z gorgonzoly a nivy, ktoré chuť sa bude bezchybne dopĺňať s plátkom hrušky. 

Suroviny na chlieb:

  • 650 g špaldovej chlebovej múky
  • 100 g ražnej celozrnnej múky
  • 2 malé lyžičky soli
  • 1 malá lyžička cukru
  • 200 ml pivo teplé
  • 250 ml voda teplá
  • 1 a pol balíček sušeného droždia
  • chlebové korenie
  • ľanové semiačka
  • 100 g pečených gaštanov
  • 2 lyžičky rasce

Suroviny na chrumkavú vrstvu:

  • 30 g ryžovej múky
  • 30 g vody
  • 1 lyžica cukru
  • 1 malá lyžička soli
  • 1 malá lyžička sezamového oleja

Postup:

Do robota si nasypeme múky, droždie, cukor, soľ, chlebové korenie, ľanové semiačka, rascu, nasekané gaštany, prilejeme vodu a pivo a pridáme masť. Všetko spolu prepracujeme na hutné cesto. Vytvarujeme bochník a dáme do formy na 30 minút podkysnúť.

Zapneme rúru na 220 stupňov, na chlebík vylejeme chrumkavú vrstvu a vložíme do rúry. Pečieme asi 40 minút. Hotový chlebík postriekame vodou a dáme vychladiť na mriežku. 

Nátierka z gorgonzoly:

  • 100 g syr gorgonzola
  • 30 g syr niva
  • 40 g maslo
  • 40 g cream cheese natur
  • 30 g celé vlašské orechy
  • 1 sladká hruška
  • cesnakové korenie
  • soľ
  • med
  • figové balsamico
  • čerstvý tymian

Postup: Gorgonzolu, nivu, maslo a cream cheese si spolu ponorným mixérom vyšľaháme, pridáme sušený cesnak, nasekané orechy a trošku soli. Nátierku natrieme na chlebík pridáme dva plátky hrušky a posypeme orechmi. Celé to ešte jemne polejeme medom a zakvapneme balsamicom. Na vrch dáme čerstvý tymian.

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE