Ako často prať posteľnú bielizeň? Toto je vhodný interval!

Ako často prať posteľnú bielizeň? Toto je vhodný interval!
  • 20.07.2022
  • Veronika Nemčeková

Ako často prať posteľnú bielizeň? Nejeden človek si už položil túto otázku. V posteli sa totiž chce každý cítiť ako v bavlnke.

Voňavé a mäkké periny nám po celom dni pomáhajú uvoľniť sa a načerpať počas spánku energiu. Poradíme vám, ako často sa oplatí meniť posteľné obliečky. Prečítajte si, aký interval je vhodný.

Špinavá posteľná bielizeň neprospieva zdraviu!

Možno ste si to nikdy neuvedomili, no za alergie, kožné vyrážky a dokonca prejavy astmy môžu byť zodpovedné aj špinavé obliečky.

Na povrchu sa totiž hromadia čiastočky prachu, ktoré sa zmiešavajú s odumretými kožnými bunkami, potom a občas aj s rôznymi inými telesnými tekutinami.

Veľkým problémom sú tiež mikroskopické roztoče. Voľným okom ich síce nevidíme, no na obliečkach ostávajú ich výlučky a telesné schránky mŕtvych jedincov. Práve tie môžu podráždiť kožu a sliznice.

Odporúčame: Chyby pri upratovaní: Tieto látky používajte s rozumom!

domáci miláčik v posteli

Zdroj: Shutterstock

Koľko času trávime v posteli?

Väčšina z nás trávi spaním v posteli približne 50 a viac hodín týždenne. Obliečky na posteľ sú počas noci našou ochranou. Zakrývajú nás a istým spôsobom akoby odievajú.

Porovnajte si, ako často periete oblečenie a v akých časových rozostupoch vymieňate posteľnú bielizeň. Mnohí ľudia sa na to podujmú zvyčajne po niekoľkých týždňoch či dokonca mesiacoch.

Ako často prať posteľnú bielizeň?

Zdá sa vám niekoľkotýždňový interval málo? Máte úplnú pravdu. Posteľnú bielizeň by sme totiž podľa odborníkov mali prať minimálne raz za týždeň.

Ak nespíte vo svojej posteli každý deň, postačovať by vám mal dvojtýždňový interval. Toto pravidlo platí rovnako pre dospelákov ako aj pre výmenu detskej posteľnej bielizne.

Kratší časový úsek medzi výmenou obliečok a plachiet by však mali zvoliť ľudia, ktorých domáci miláčikovia spávajú spolu s nimi. V takomto prípade je vhodné vymeniť aktuálnu bielizeň za novú aj každé 3 až 4 dni.

Prečítajte si: Starostlivosť o psíka: Čo všetko je dôležité a netreba podceniť?

roztoče v posteli

Zdroj: Shutterstock

Leto a alergie nútia prať častejšie

Častejšie pranie sa odporúča aj ľuďom trpiacim alergiami alebo problémami s dýchaním. V mnohých prípadoch dokáže taký jednoduchý krok, akým je pravidelné pranie posteľnej bielizne, výrazne zlepšiť zdravotný stav.

V lete, keď z nás len tak tečie pot, by sme taktiež mali interval medzi výmenou posteľnej bielizne skrátiť. Okrem toho, že budú obliečky krásne voňavé, čerstvo vytiahnuté zo skrine bývajú chladné a čisté, vďaka čomu sa budeme o niečo menej potiť.

Vyskúšajte pranie so sódou bikarbónou

Ak chcete, aby bolo posteľné prádlo dokonale čisté, perte ho pri vyšších teplotách a pridajte do práčky sódu bikarbónu. Tá odstráni takmer všetky druhy nečistôt nahromadených vo vláknach, má bieliace účinky.

Pozri aj: Balkónový nábytok: Na čo myslieť pri výbere?

Jedlá sóda tiež zmäkčuje a dezinfikuje tkaniny a je skvelá na odstraňovanie prípadných škvŕn. Benefitom je aj neutralizácia nepríjemných pachov z látky.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní