Aplikácie na randenie: Ako ich používať bezpečne?

Aplikácie na randenie: Ako ich používať bezpečne?
  • 10.08.2022
  • Veronika Nemčeková

Aplikácie na randenie zažívajú v ostatných rokoch boom. Nájsť svoju druhú polovičku nie je vždy jednoduché, a tak ľudia s obľubou skúšajú rôzne formy zoznamovania.

Online zoznamky však so sebou prinášajú aj riziká. Prečítajte si tipy, ako sa chrániť pri ich používaní. 

Staňte sa amatérskym detektívom

Nie je žiadnym tajomstvom, že v online svete naďabíte aj na podvodníkov. I keď sa tvorcovia aplikácií na zoznámenie snažia eliminovať falošné profily, v podstate nikdy nemáte stopercentnú istotu, s kým komunikujete.

Na začiatok môže pomôcť, ak si dostupnými prostriedkami skúsite overiť identitu človeka na druhej strane. Zbystrite pozornosť a všímajte si detaily profilu.

Jedným z indikátorov falošného profilu môže byť príliš dokonalá fotografia používateľa. Samozrejme, že daný človek môže aj v realite vyzerať ako pán božský, no ak chce niekto nečestný zaujať, zväčša siaha práve po takomto druhu fotiek, ktoré si stiahol z internetu.

V rámci prevencie teda nič nepokazíte tým, ak si cez internet vyhľadáte profilovú fotku človeka, ktorý vás zaujal. Výsledky vyhľadávania vám môžu odhaliť čo to, aj ak si vygooglite meno použité v profile.

Prečítajte si: 6 situácií, ktorými svoju novú známosť určite vydesíte

Všímajte si údaje v profile

Falošné profily sú mnohokrát minimalistické. Obsahujú iba jednu alebo aj žiadnu fotku a majiteľ účtu sa zdá byť skúpy na informácie o sebe. Nedozviete sa nič o koníčkoch či životných postojoch.

Podozrivý však môže byť aj priveľmi „vyšperkovaný“ profil. Človek, ktorý všade bol, všetko vie a všetko videl, môže byť zaujímavý, ale je dosť možné, že je iba vymyslený.

K obom typom profilov treba pristupovať obozretne. Oplatí sa tiež počúvať svoju intuíciu, ak sa vám niečo nezdá, opatrnosťou nič nepokazíte.

Ak sa vám nepáči štýl komunikácie človeka na druhej strane, pamätajte, že nie je vašou povinnosťou byť s ním v kontakte. Môžete ho kedykoľvek prerušiť. Je na vás, či sa s daným človekom podelíte o dôvody, ktoré vás k tomuto kroku viedli, alebo daný profil zablokujete. Čudné profily tiež môžete nahlásiť administrátorom appiek.

Zo začiatku nezdieľajte príliš veľa osobných informácií

Cieľom aplikácií na randenie je nájsť si partnera, pričom prirodzenou súčasťou je, samozrejme, vzájomné spoznávanie sa. Zo začiatku by ste sa však mali vyhnúť konkrétnym detailom zo života, ako je vaša presná domáca adresa, dátum narodenia či miesto, kde pracujete.

Dôležité detaily z osobného života taktiež zdieľajte pozvoľne. Deľte sa o ne až vtedy, keď budete človeku na druhej strane dôverovať. Paranoja nie je dobrá, no ak máte v jednej ruke srdce na dlani, v druhej majte rozum v hrsti.

Ostražití by ste mali byť aj v prípade, ak od vás vaša nová známosť začne pýtať peniaze. Ľudské osudy sú rôzne a život sa vie s ľuďmi niekedy nepekne zahrať, no pravda je taká, že zväčša ide naozaj o podvod.

Obeťami sú väčšinou dobrosrdeční ľudia, ktorí sa snažia pomôcť. Typickým príkladom je skutočný príbeh, podľa ktorého nakrútili dokumentárny krimi film Podvodník z Tinderu (The Tinder Swindler).

Odporúčame: Sú nesmelí viac muži či ženy? Viete, ako zatočiť s nesmelosťou?

Randenie na rušných miestach

Ak všetko pôjde dobre, prvotný kontakt cez appku by mal neskôr vyústiť do osobného stretnutia. Ešte predtým, než vôbec príde k prvému rande, skúste si párkrát zavolať. Na škodu nie je ani videohovor, pri ktorom vidíte, ako sa daný človek tvári.

Randiť by ste zo začiatku mali skôr na rušnejších miestach, kde sa zdržiavajú aj iní ľudia. Vyberte sa na verejné priestranstvo, kde sa budete cítiť bezpečne a z ktorého budete môcť v prípade potreby kedykoľvek odísť. Neuškodí aj ak o vašom rande poviete niekomu, komu dôverujete, napríklad kamarátke. 

Opäť je skvelým pomocníkom váš vnútorný pocit z toho celého. Ak máte o danom človeku pochybnosti, určite by ste nemali ísť zo začiatku hneď k nemu domov, prípadne na miesto, kde budete iba vy dvaja. Nenechajte sa dotlačiť do ničoho, čo nechcete. 

Pozri aj: Akým mužom sa vyhýbať? Tu je 5 varovných signálov, ktoré neignorujte!

- Anketa

VYSKÚŠALI STE NIEKEDY APLIKÁCIU NA RANDENIE?

Odpovedal 1 človek  

áno
0%
nie
100%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní