MINGLES – spolu, ale zároveň sama. Týka sa to aj vás?

MINGLES – spolu, ale zároveň sama. Týka sa to aj vás?
  • 20.05.2022
  • Zuzana Andrášová

Ste spolu, ale zároveň sama? Máte manžela či partnera, ale zároveň sa cítite sama? V tomto prípade nejde o mingles.

Spolužitie mingles totiž nie je o pocitoch jedného z partnerov. Ide o doslovné spolužitie, ale zároveň samotu. Mingles si ľudia zvolia dobrovoľne na základe svojho vlastného rozhodnutia a rozhodnutia manžela či partnera.

Odporúčame: Noste čelenky vo vlasoch ako slovenské celebrity a zažiarte!

mingles

Zdroj: Shutterstock®

Čo je teda mingles?

Pojmom mingles sa označuje forma vzťahu, ktorého názov vznikol z anglického „married, but single". Čiže vydatá alebo ženatý, ale slobodná či slobodný. Toto spolužitie má svoj pôvod v USA a Veľkej Británii. Postupne sa dostalo do Japonska, Austrálie i Európy. Ak bývate na dedine, viete, že častokrát všetci o všetkých všetko vedia, ešte aj to, čo vy sama o sebe neviete. Vzťah mingles je preto typický pre ľudí žijúcich v meste.

Podstatou spolužitia mingles je dodržiavanie dohôd a nezávislosť. Mingles je teda partnerský, ale v niektorých prípadoch aj manželský vzťah, kedy sú ľudia formálne i spoločensky spolu, ale dobrovoľne nežijú v jednej domácnosti. Ich okolie vie, že tvoria pár, ale každý z dvojice má svoj byt či dom. S financiami a svojím voľným časom hospodária oddelene. Ich životy sú teda vo väčšine týždňa nezávislé od seba.

Spoločný čas trávia len po vzájomnej dohode. To znamená, že trávia spoločné dovolenky, navštevujú kultúrne a iné voľnočasové podujatia, ale keď prídu domov z práce, ich partner či manžel tam nie je.

Ďalšou dôležitou podstatou mingles je tiež vzájomná dohoda na absolútnej vernosti. Čo si myslíte, vyhovuje vzťah mingles viac mužom či ženám?

Pozri aj: S akým mužom si radšej nič nezačať? Pozor na tieto varovné signály!

mingles

Zdroj: Shutterstock®

Ženy, muži a mingles vzťah

Do vzťahov mingles vstupujú nielen mladšie ženy, ale aj 50-ničky či seniorky v určitej fáze svojho života. U mladších žien medzi dôvodmi prevažuje snaha vyvarovať sa stereotypom a rutine, do ktorých sa môže časom manželský vzťah dostať. Milujú tiež svoj vlastný životný priestor, môžu sa kedykoľvek venovať sebe, svojej práci, koníčkom či priateľom.

Ženy v strednom veku či seniorky, ktoré si našli nového partnera súhlasia so vzťahom mingles, ak nemajú potrebu spoločnej domácnosti a opätovnej prítomnosti muža v dome či byte. 

Na jednej strane žena vzťahom získava značnú slobodu a nezávislosť, ale mnohokrát aj samotu. A práve u žien po niekoľkých rokoch vo vzťahu mingles dochádza k túžbe mať ráno i večer po svojom boku milovaného muža. Ďalšou túžbou, ktorá do mingles vzťahu veľmi nezapadá, je túžba po dieťati.

Muži, ktorí s touto formou vzťahu súhlasili, zvyčajne dieťa nechcú a odmietajú sa vzdať svojho doterajšieho spôsobu života. Dokonale im vyhovuje. Majú totiž voľnosť a pravidelný sex.

Príkladom sú aj slová Češky s prezývkou Sahel, ktorá uviedla: „Ako mingles sme fungovali perfektne štyri roky. V okamihu, keď sme si založili rodinu, začalo to škrípať." Partner k ním totiž prichádzal nie podľa ich potreby, ale podľa svojej a očakával rovnaký servis a pozornosť ako keď boli sami, bez dieťaťa. Ich vzťah sa, žiaľ, nakoniec rozpadol.

mingles

Zdroj: Shutterstock®

Výhody a nevýhody mingles vzťahu

Ako každý vzťah aj mingles má svoje výhody a nevýhody. Za výhody sa považuje, že ľudia v mingles zväzku majú menej psychosomatických ochorení, ktoré vznikajú pri potlačení hnevu i frustráciách, ktoré sa vo vzťahu môžu objaviť. 

Spolužitie v rozdielnych domácnostiach má však dopad aj na finančnú stránku. Na jednej strane míňanie partnerov nikto nekontroluje, na strane druhej ako pár máte dvojnásobné výdavky – platíte a vediete dve domácnosti. 

Zároveň, romantické prechádzky, skvelá večera, návšteva kina či divadla, kedy ste obaja ideálne upravený a prevažne v dobrej nálade, nepreverí, či je váš vzťah skutočne pevný. V týchto chvíľach máte minimálny priestor spoznať, čo vášho partnera hnevá, frustruje, unavuje... Aj keď chceme byť prevažne šťastné, aj tieto pocity patria k nášmu životu.

Mingles vzťahu nie sú naklonení najmä demografi, pretože podľa nich vedie k celosvetovému poklesu pôrodnosti. Ak si ľudia zvyknú žiť v oddelenej domácnosti, následne sú menej ochotní prispôsobiť sa a vymeniť svoje pohodlie za manželstvo, deti a ich výchovu, ktorá býva aj náročná.

Niektoré mingles páry sa však rozhodnú mať aj deti. Psychológovia ale upozorňujú, že takéto spolužitie nie je vhodným vzorom pre dieťa. Dôvodom je skutočnosť, že dieťa nemusí pochopiť voľné fungovanie rodičov. Zároveň sa dieťa nenaučí, že partnerský život postihujú aj ťažkosti či krízy, ktoré je potrebné riešiť.

Bude ťa zaujímať: Najdlhšie trvajúce vzťahy v Hollywoode: Ktoré celebrity našli skutočnú lásku?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní