Kondicionér na vlasy: Používate ho správne?

Kondicionér na vlasy: Používate ho správne?
  • 25.05.2022
  • Veronika Nemčeková

O korunu krásy sa väčšina z nás snaží starať tak, aby boli vlasy hebké, silné a zdravé. Na trhu je k dispozícii množstvo prípravkov, ktoré nám naše snaženie majú uľahčiť a pomôcť dosiahnuť vytýčený cieľ. Kondicionér na vlasy je jedným z nich. Rovnako ako pri iných produktoch však treba vedieť, kedy a ako ho správne aplikovať, inak môžete vlasom skôr uškodiť a vaša námaha bude zbytočná. Pozrite sa spolu s nami, ako správne používať kondicionér na vlasy.

Čo je kondicionér a na čo slúži?

Pri umývaní vlasov prichádza na rad ako prvý šampón. Jeho úlohou je očistiť vlasy a pokožku hlavy od mastnoty, zvyškov stylingových produktov, odumretých buniek a nečistôt. Šampón do istej miery naruší aj vrstvu kutikúl, ktoré obaľujú vlasové vlákna. Kutikuly by sa dali prirovnať ku škridlám na streche, ktoré sa po použití šampónu odchýlia. Vlas sa teda otvorí a je zraniteľnejší voči negatívnym vplyvom prostredia a teplu.

Kondicionér je produkt, ktorý napomáha, aby sa vlas po umytí šampónom znova uzavrel. Zjednodušene povedané, poskytuje vlasom látky, ktoré ich ochraňujú a skrášľujú. Zmierňuje namáhanie kutikúl, ktoré môžu opäť vytvoriť pevnú vrstvu okolo vlasu. Vlasy sú po jeho použití pripravené na styling. Na dostatočné vyživenie vlasov však iba kondicionér nestačí. Vhodné je dopriať im aj regeneračné a vyživujúce kúry.

Inšpirujte sa: Farba vlasov podľa znamenia zverokruhu: Budete vyzerať božsky!

kondicionér

Zdroj: Shutterstock®

Typy kondicionérov

Na čo vo všeobecnosti slúži kondicionér, už teda vieme. Ako ale vybrať ten správny? Na trhu exituje viacero typov kondicionérov. Ich účinky sú obdobné, líšia sa však v spôsobe použitia. Medzi najznámejšie typy patria:

  • klasický/oplachový kondicionér: Patria sem produkty, ktoré po nanesení treba opláchnuť. Používa sa po šampóne. Ošetruje vonkajší povrch vlasov, vyhladzuje ich a chráni pred teplom.
  • leave-in/bezoplachový kondicionér: Je vhodný predovšetkým pre kučeravé, krepovité a jemné vlasy. Na rozdiel od klasického kondicionéru sa ponecháva na vlasoch. Chráni povrch vlasov a uľahčuje rozčesávanie. Bezoplachové kondicionéry sú najčastejšie dostupné v spreji, čo uľahčuje ich aplikáciu.  
  • hĺbkový kondicionér: Ide o produkt slúžiaci na hlbšiu regeneráciu vlasov. Ideálny je pre suché a poškodené vlasy. Neodporúča sa na rýchlo sa mastiace vlasy, vďaka nemu totiž môžu vyzerať ešte mastnejšie.
  • homemade/domáci/DIY/prírodný kondicionér: Ide o kondicionéry z prírodných látok, ktoré sú pomerne ľahko dostupné. Pripraviť si ich doma by nemalo byť extrémne náročné. Na internete je dostupných množstvo informácií a postupov, ako si ich vyrobiť. Takéto kondicionéry majú tiež zvyčajne nálepku eco-friendly. Ak si na výrobu doma netrúfate, skúste sa poobhliadnuť po predajcoch, ktorí využívajú prírodné suroviny. Poďakujú sa vám nielen vaše vlasy, ale aj príroda.

Použitie oplachového kondicionéru

Klasický kondicionér sa používa vždy po tom, ako poriadne z vlasov opláchnete šampón. Zatiaľ čo šampón treba aplikovať aj na pokožku hlavy a ku korienkom, pri kondicionéri by ste sa mali pokožke hlavy vyhnúť v čo najväčšej miere. Kondicionér nanášajte po celej dĺžke vlasov, nezabudnite na tie, ktoré sú naspodku. Väčšie množstvo môžete votrieť do končekov. Nechajte pôsobiť niekoľko minút. Aby ste zvýšili účinok kondicionéru a dopriali ste výživným látkam dostatok času na prienik do vlasov, skúste vlasy na pár minút zabaliť do uteráka alebo si nasaďte čiapku do sprchy. Vlasy dôkladne opláchnite vlažnou vodou.

Vyskúšajte: Vlny vo vlasoch rýchlo a jednoducho: Potrebuješ len 1 vec!

aplikácia kondicionéru

Zdroj: Shutterstock®

Použitie bezoplachového kondicionéru

Po umytí vlasov šampónom ich jemne osušte uterákom. Bezoplachový kondicionér je ideálne aplikovať na jemne vlhké vlasy. Ak máte kondicionér v spreji, snažte sa ho rovnomerne naniesť na celú plochu, vynechať by ste nemali korienky ani končeky. Ak máte krémový alebo gélový kondicionér, postupne ho aplikujte na celú dĺžku vlasov. Vmasírovať do vlasov ho môžete rukami, dobrými pomocníkmi sú aj hrebene so širokými zubami či kefa na rozčesávanie. Prípravok sa neoplachuje.

Použitie hĺbkového kondicionéra

Hĺbkový kondicionér aplikujte na vlasy umyté šampónom. Na trhu sú dostupné produkty, ktoré sa nanášajú nielen na vlhké, ale aj suché vlasy. Vždy si preto dôkladne preštudujte návod na použitie. Kondicionér na hĺbkovú regeneráciu je po rovnomernom nanesení na vlasy potrebné nechať pôsobiť zvyčajne 10-30 minút. Opäť môžete vlasy zabaliť do uteráka alebo použiť kúpaciu čiapku. Vlasy následne opláchnite vlažnou vodou.

Odporúčame: Trápia vás nechty, vlasy a pleť? Máme jednoduché riešenie!

- Anketa

AKÝ KONDICIONÉR NA VLASY NAJČASTEJŠIE POUŽÍVATE?

Odpovedalo 5 ľudí  

oplachový
60%
bezoplachový
0%
v spreji
0%
hĺbkový
40%
doma vyrobený
0%
prírodný z obchodu
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní