Ako si vybrať kvalitné výživové doplnky

Výber kvalitných výživových doplnkov môže byť kľúčom k podpore vášho zdravia alebo k jednoduchšiemu plneniu vašich cieľov. Medzi výživové doplnky už dávno nepatria len proteíny, či už ako klasický alebo dnes čoraz populárnejší vegánský proteín, ale aj aminokyseliny, vitamíny a ďalšie podporné doplnky.

Ak ste zaneprázdnení, či už kvôli rodine alebo práci nestíhate dodržiavať diétu a stravovať sa tak, ako by ste chceli, potom pre vás môže byť športová strava a doplnky výživy skutočne veľkou a všestrannou pomocou. Ako si vybrať tie najlepšie výživové doplnky práve pre vás? Prinášame vám hneď niekoľko tipov.

Odporúčame:  TOP 19 - domáce masky na vlasy pre rýchly rast, hodvábnu jemnosť, krásnu farbu a zdravie

Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu pri výbere:

  • Zvážte, čo skutočne potrebujete:

Myslíte, že by ste potrebovali doplniť bielkoviny? Potom vám môžu pomôcť kvalitné proteínové doplnky. Môžete si vybrať z rýchlo vstrebateľných hydroproteínov, ktoré sú najlepšie po tréningu alebo fyzickej aktivite alebo nočných proteínov na báze micelárneho kazeínu. Vybrať si môžete aj z rôznych zmesí, ktoré môžu slúžiť ako chutná desiata. Obľúbenou špecialitou v súčasnosti sú napríklad proteíny určené špeciálne pre ženy, ktoré sú zamerané na metabolické potreby ženského organizmu.

ako vybrať proteín

Zdroj: Depositphotos

  • Cítite sa unavene a bez energie? Najdôležitejšie je zistiť, čo vám chýba:

Skúste zistiť, čo vám skutočne chýba. S najväčšou pravdepodobnosťou sú to vitamíny. Vitamíny môžu zohrávať kľúčovú úlohu v boji proti únave. Existuje niekoľko vitamínov, ktoré sú známe svojou schopnosťou pomáhať pri znižovaní únavy a zlepšovaní celkovej vitality.

  • Vitamín B12: Pomáha telu premieňať potravu na energiu a ovplyvňuje správnu funkciu nervového systému. Nedostatok tohto vitamínu môže viesť k únave a slabosti.
  • Vitamín B9 (kyselina listová): Podieľa sa na tvorbe červených krviniek a metabolizme aminokyselín. Nedostatok môže spôsobiť únavu a slabosť.
  • Vitamín D: zohráva kľúčovú úlohu pri regulácii nálady a energie. Nedostatok vitamínu D môže viesť k pocitom únavy a depresie, najmä v obdobiach s menším množstvom slnečného svetla.
  • Vitamín C: Podporuje imunitný systém a zlepšuje vstrebávanie železa, čo môže pomôcť v boji proti únave spôsobenej jeho nedostatkom.
  • Vitamín B6: Pomáha telu využívať a ukladať energiu z potravy a podieľa sa na tvorbe neurotransmiterov, ktoré môžu ovplyvňovať náladu a únavu.

Vyskúšajte: Nezabúdate, že v zime treba zvýšiť aj starostlivosť o pery?

ako vybrať vitamíny

Zdroj: Depositphotos

  • Neviete, kde začať? Poraďte sa s odborníkom:

Absolútne si nie ste istí, čo si vybrať? Poraďte sa s odborníkom. Ako však nájsť kvalitného odborníka, ktorý vám odporučí kvalitné výživové doplnky a výrazne vám uľahčí hľadanie? Toto sú najzaručenejšie spôsoby:

  • Webové platformy a recenzie: Existujú webové platformy, kde nájdete recenzie a hodnotenia odborníkov na výživu. Môže to byť užitočný spôsob, ako sa dozvedieť o skúsenostiach iných ľudí a nájsť vhodného odborníka.
  • Odporúčania od priateľov: Opýtajte sa rodiny, priateľov alebo známych, či majú odporúčanie na odborníka na výživu, s ktorým majú dobré skúsenosti.
  • Overte si zloženie: Pri výbere výživového doplnku si dôkladne skontrolujte jeho zloženie. Hľadajte doplnky, ktoré obsahujú kvalitné a ľahko stráviteľné formy živín. Mnohé lacné doplnky môžu obsahovať lacné formy živín s nižšou biologickou využiteľnosťou.

V každom prípade nezabudnite, že výživové doplnky nemôžu nahradiť vyváženú stravu. Sú určené na doplnenie stravy a mali by sa používať podľa odborných odporúčaní a individuálnych potrieb.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE