Jesenná turistika s deťmi: Ako sa na ňu pripraviť a čo by ste nemali zabudnúť pribaliť?

Jesenná turistika s deťmi: Ako sa na ňu pripraviť a čo by ste nemali zabudnúť pribaliť?
  • 12.09.2022
  • Michaela Kožáková

I jeseň môže priniesť pekné počasie, ktoré by sme mali ešte využiť na príjemnú turistiku alebo skvelý rodinný výlet do prírody. Ani to, že máte deti rôznych vekových kategórií vám nezabráni v tom, aby ste si spoločne užili posledné pekné dni predtým, ako nastane sychravé a studené počasie.

Vybrať sa na turistiku s deťmi býva niekedy náročné. Asi každý rodič sa dostal do situácie, kedy sa pohodový výlet stal doslova utrpením pre všetkých zúčastnených. Nehádžte však flintu do žita. Poradíme vám, na čo by ste mali myslieť predtým, než na jesennú túru s deťmi vyrazíte. Čítajte ďalej a dozviete sa, čo je vhodné zbaliť na výlet či túru.

Pozri aj: Korunný princ, „sendvič" alebo maznáčik: Ktoré dieťa máte doma?

Ani malé, ani veľké

Základom každej túry alebo výletu je vhodná obuv. Deti rastú veľmi rýchlo a veľkosť ich chodidiel sa mení každú chvíľu. Mnoho rodičov má tendenciu kupovať väčšie detské topánky a tak predĺžiť ich životnosť, pretože tak ich deti budú nosiť dovtedy, kým im nebudú naozaj malé. Toto si však môžete dovoliť pri oblečení, ale nie s topánkami, aj keď veľké oblečenie na dieťati asi nevyzerá rozkošne. Pre dieťa v takýchto topánkach bude chôdza utrpením a chodiť jednoducho nebude, aj keby ste mu za to sľúbili polovicu hračkárstva. 

Predtým, ako sa vyberiete na výlet, deťom topánky vyskúšajte. Ak sú im malé, vyberte sa kúpiť im nové. Najlepšie je topánky kupovať popoludní, keď je noha viac opuchnutá ako ráno, a tiež v ponožkách, v ktorých bude v topánkach chodiť. Pre deti je najvhodnejšia pevná, treková obuv určená do kamenistého a náročnejšieho terénu. 

Náhradné oblečenie

Všetky mamičky vedia, že pri deťoch je potrebné mať vždy poruke náhradné oblečenie. Deti rady skáču do mláky, skúmajú kamene v potoku alebo rady lezú. Mnohokrát sa stane, že si roztrhnú nohavice, zamočia rukávy alebo sa zašpinia. Buďte preto pripravení a pribaľte do batohu i náhradné oblečenie pre vaše ratolesti. Vyhnete sa tak zbytočnému rozčuľovaniu a zakazovaniu a deťom doprajete väčšiu slobodu, ktorú si na výlete zaslúžia. Nezabudnite tiež na pršiplášť, ktorý oceníte v prípade zhoršenia počasia. 

Neprehliadni: https://www.tvojakrasa.sk/rodina/vyska-dietata-v-dospelosti/25695

Mami, som hladný!

Ešte len vyjdete z domu a už počúvate, ako jedno z vašich detí je smädné, chcelo by jabĺčko alebo lízanku. Na takúto situáciu musíte byť tiež pripravení. Na výlete majte poruke vodu na pitie a pribaľte i fľašu navyše. Mala by to byť čistá voda, ktorú využijete, aj keď si potrebujete umyť ruky alebo tvár či niečo vyčistiť.

Desiat urobte radšej viac a dbajte na to, aby boli pestré. Nachystajte ovocie, zeleninu, sendviče, toasty, slané krekry, sladkosti, domáce koláče, pečivo. Keď bude najhoršie a keď sa deti unavia, môžete si spraviť piknik a dieťa bude za chvíľu ako vymenené. 

Zabavte sa

Samozrejme, že počas túry alebo výletu sa môže stať, že sa deti začnú nudiť. Zahrajte sa s nimi hry, ktoré sa môžu hrať počas chôdze, ako napríklad Hádaj, kto som či Slovný futbal. Jeden dospelý môže ísť kúsok dopredu a skryť čokoládovú tyčinku. Nechajte deti hľadať tento poklad. Spievajte si pesničky, rátajte stromy, zbierajte gaštany, popadané lístie a doma si z nich vytvorte herbár. 

Primeraná trasa

Keďže vy svoje deti poznáte najlepšie a viete, čo zvládnu a čo je pre nich priveľa, mali by ste zvoliť správnu dĺžku trasy. Ak máte deti vo veku, kedy sú zvyknuté ešte cez deň spať, potom sa pripravte na to, že v čase spánku zažijete menší útlm a vzdor. V tomto prípade vám bude skvelým pomocníkom nosidlo, v ktorom si dieťa pospí. Môžete si tiež nechať určitú časovú rezervu a pokiaľ to priestor dovolí, dieťa nechať prespať na deke na zemi. 

Trasy aj výlety môžete voliť i podľa atraktivity. Vaše deti sa určite potešia rôznym aktivitám, zaujímavostiam či rozptýleniam počas túry.

Deti milujú stretávanie sa so spriatelenými rodinami alebo s kamarátmi v rovnakom veku. Naplánujte si teda turistiku vo väčšom počte a budete sa sami čudovať, koľko kilometrov vaše deti zvládnu. 

Zaujme ťa: V čom najviac vyniká vaše najmladšie dieťa či jedináčik?

Ak sú deti väčšie, mohli by mať svoj batoh, v ktorom si môžu niesť vodu, pršiplášť a rôzne dobroty, prípadne i nejaké to tričko navyše. Určite s radosťou budú súhlasiť a vás to aspoň trochu odľahčí. 

Na jeseň nás slniečko niekedy dokáže príjemne prekvapiť, preto si pre istotu pribaľte aj nejaký opaľovací krém a pokrývku hlavy. Počas výletov a túr sa môžu prihodiť menšie nehody, preto je dobré mať pri sebe i nejaké náplasti či obväz. Pokiaľ to terén dovolí, vezmite deťom odrážadlo alebo bicykel.

Ak chystáte i opekačku, nezabudnite si zabaliť i zápalky alebo zapaľovač, piknikovú deku, cestovný riad, servítky, skladací nôž a vrecia na odpad. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní