Užitočné rady, vďaka ktorým vyberiete dokonalý parfum

Užitočné rady, vďaka ktorým vyberiete dokonalý parfum
  • 04.05.2022
  • Veronika Nemčeková

Nájsť vôňu, ktorá vystihne osobnosť ženy a podčiarkne jej prirodzenú krásu, je niekedy poriadna drina. Trh s vôňami je rozmanitý. Rôzne typy vôní sa hodia na rozličné príležitosti. Taktiež je na výber z vôní rôznej intenzity a cenových kategórií. To, že je vôňa lacnejšia neznamená, že nie je kvalitná a naopak to, že patrí medzi luxusné značky, nezaručuje, že s ňou budete spokojná. Poradíme vám, čo všetko treba zohľadniť, aby ste vybrali dokonalý parfum.

Spravte z nakupovania zážitok

Odvážnejšie alebo možno lepšie povedané skúsenejšie ženy mnohokrát objednávajú online bez toho, aby vôňu predtým vyskúšali. Ak si parfumy kupujete dlhé roky, je prirodzené, že už poznáte arómy, ktoré máte rady, a teda dokážete na základe zložiek odhadnúť, či vám vôňa bude pasovať alebo nie. Ak však parfumy kupujete menej často a nie ste si istá tým, čo hľadáte, je dobré navštíviť špecializovanú predajňu.

Pred tým, než sa rozhodnete pre kúpu dámskeho parfumu, skúste sa otvoriť možnostiam a vyberať bez predsudkov, prípadne si premyslieť, čo presne od vône očakávate. Chcete, aby dlho vydržala? Alebo vás zaujíma jej intenzita a zložky? Koľko ste za vôňu ochotná zaplatiť? Má to byť parfum konkrétnej značky s určitým dizajnom flakónu? Budete ju používať v chladnejšom či teplejšom ročnom období? Chcete parfum na bežné každodenné použitie alebo na špeciálnu príležitosť akou je romantická večera s partnerom alebo návšteva divadla?

Na výber by ste si v každom prípade mali vyhradiť dostatok času. Nemali by ste nakupovať v zhone ani pod tlakom. Skúste si z návštevy parfumérie spraviť zážitok a zavolajte si na pomoc napríklad aj kamarátky či partnera. Pri jednej návšteve predajne sa neodporúča ovoniavať príliš veľa parfumov. Ideálne sú 3 – 4 vône. Čuchové bunky sa totiž postupne unavia a nebudú schopné rozoznať jednotlivé vône.

Vyskúšajte: „Dry brushing“ alebo „suchá masáž“ pre krajšiu pokožku celého tela

parfuméria

Zdroj: Shutterstock®

Koncentrácia a výdrž parfumu

O tom, ako dlho vôňa vydrží na pokožke, rozhoduje viacero faktorov. Jedným z nich je napríklad koncentrácia aromatických zlúčenín. Pri koncentrácii platí priama úmera, čím je vyššia, tým dlhšie bude parfum „voňať“.

Podľa koncentrácie delíme vône všeobecne na:

  • Voda po holení: Pridáva sa do nej alkohol a jej hlavným cieľom je, aby sa postarala o pokožku pánov po holení. Nemusí voňať intenzívne, ani byť dlhotrvajúca. Koncentrácia aróm je 1 – 3 %. Na pokožke ju cítiť menej ako dve hodiny.

  • Eau de Cologne/EDC/kolínska: Je určená pre mužov. Obsahuje 3 – 5 % voňavých zložiek. Keďže neobsahuje základ vône, po čase úplne zaniká. Esencie sú v nej najčastejšie miešané s alkoholom.

  • Eau de Toilette/EDT/toaletná voda: Koncentrácia voňavých zložiek predstavuje 5 – 15 %. Na pokožke pretrváva zhruba štyri hodiny, je nutné ju preto nanášať viackrát do dňa.

  • Eau de Parfum/EDP/parfumovaná voda: Pri koncentrácii aromatických zlúčenín 15 – 20 % vydrží päť až šesť hodín. Ide už o vôňu, ktorá je zaraďovaná medzi kvalitnejšie.

  • Parfum: Za najkvalitnejšiu vôňu sa považuje parfum, ktorý má koncentráciu éterických olejov 20 – 30 %, vďaka čomu vydrží rozvoniavať na pokožke desať až dvanásť hodín.

Odporúčame: Čo je Jarischova voda? Jej účinky na pokožku a pleť ťa dostanú!

aplikácia parfumu

Zdroj: Shutterstock®

Výdrž vône na pokožke, určuje aj jej charakter. Niektoré typy vôní napriek rovnakej koncentrácii vydržia menej ako iné. Korenisté a pižmové vône, majú ťažší základ a rozvoniavajú prirodzene dlhšie, než citrusové.

Pri charaktere vône rozlišujeme:

  • Vrchné tóny, ktoré cítime, keď prvýkrát ucítime vôňu. Najčastejšie sú to svieže, napríklad citrusové vône. Zvyčajne ich cítiť hodinu alebo menej.

  • Stredné alebo aj srdcové tóny sú definované spôsobom, akým sa vôňa rozvíja. Typickými pre túto skupinu sú ovocné, vodné a kvetinové vône.

  • Základné tóny určujú, ako dlho parfum vydrží, sú tiež jadrom, ktoré dáva vôni jej hĺbku. Typické je napríklad pižmo.

Najkrajší parfum pre ženy si musí každá z nás vybrať sama. Medzi najpopulárnejšie patria ambrové, pižmové, santalové či vanilkové vône. Zložkám kraľujú pačuli, jazmín, fialka, levanduľa, vetiver, kokos, jablko, konvalinka, ruža a kosatec.

Aplikácia vôní

Je prirodzené, že vône sa z pokožky uvoľňujú postupným odparovaním. Ideálne je aplikovať ich do záhybov lakťov, na zápästie a v oblasti krku na krčnú tepnu. Pred aplikáciou parfumu môžete pokožku nakrémovať buď produktom bez vône alebo parfumovaným krémom z rovnakej rady, ako je zvolený parfum.

Čím je teplota tela vyššia, tým rýchlejšie sa vôňa odparuje. Dôležité je to s aplikáciou nepreháňať, radšej vôňu postupne aplikujte počas dňa, akoby ste na seba mali „vyliať“ celý parfum naraz. Aj tu sa osvedčuje zásada, že menej je niekedy viac. Pamätajte, že vôňa má zvýrazniť váš šarm a nie odplašiť všetkých naokolo tým, že ochromíte ich čuchové bunky.

Pozri aj: Jarné upratovanie: Čo spraviť s vyradeným oblečením?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Blažena Sádovská 15.05.22 15:39

BS
karma
100.00

Super rady, vdaka, ale vždy si dokážem vybrať, vône milujem...

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 06.06.22 18:25

karma
113.00

Ďakujeme :) To sme rady, že s výberom nemáte problém - aj keď v dnešnej dobe je vôní naozaj veľa a je pomerne ťažké sa v nich vedieť zorientovať :) Stačí si však privoňať a niekedy je to láska hneď na prvé „čuchnutie" :D

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní