Trápi vás vypadávanie vlasov? Skúste zmeniť tieto zvyky!

Trápi vás vypadávanie vlasov? Skúste zmeniť tieto zvyky!
  • 01.06.2022
  • Veronika Nemčeková

Asi každá žena túži po tom, aby jej vlasy boli zdravé, lesklé a hebké, teda aby boli korunou jej krásy. Mnohé z nás však často trápi vypadávanie vlasov. Ak aj vy patríte medzi ženy, ktoré sužuje tento problém, mali by ste zbystriť.

Príčina totiž môže byť úplne banálna, a to spôsob akým vlasy umývate, či sušíte. Pozrite sa spolu s nami, čo vlasom prospieva a čo im naopak škodí. Aj jednoduchý krok môže viesť k výraznej zmene k lepšiemu!

Teplota vody

Aj vy milujete horúcu sprchu, ktorú si s radosťou doprajete po náročnom dni? Teplá či horúca voda síce prináša telu pocit úľavy a pôsobí relaxačne, no pri umývaní vlasov ňou dokážete narobiť viac škody ako úžitku.

Strata vlasov u žien nie je ojedinelý jav. Normálne je, ak človek počas dňa príde približne o 50 – 100 vlasov. Umývanie horúcou vodou však dokáže toto číslo niekoľkonásobne zvýšiť.

Umývanie vlasov horúcou vodou môže spôsobiť poškodenie keratínových proteínov vo vlasoch. Okrem toho zbavuje pokožku hlavy prirodzených olejov. To vlasy vysuší a oslabí, vďaka čomu budú náchylnejšie na lámanie.

Prevencia je pritom úplne jednoduchá. Odborníci radia umývať si vlasy vlažnou vodou a oplachovať ich studenou. Vlažná voda má dostatočnú teplotu na to, aby pozitívne vplývala na tvorbu prírodných olejov pokožky hlavy.

Studená voda utesní vrstvu kutikuly chĺpkov. Udržiava tak vo vlasoch potrebnú vlhkosť a zabraňuje ich lámaniu. Chladná voda nemusí byť pre niekoho príjemná, ak však zvážite všetky benefity jej použitia, tých pár minút stojí za zváženie. Zmena pritom nemusí byť vôbec extrémna. Ak máte strach či pochybnosti, skúste začať pozvoľne a postupne znižujte teplotu vody.

Inšpirujte sa: Noste čelenky vo vlasoch ako slovenské celebrity a zažiarte!

umývanie vlasov

Zdroj: Shutterstock®

Frekvencia umývania

Ako už vieme, vysoká teplota vody môže spôsobiť rednutie vlasov. V tejto súvislosti preto vyvstáva zároveň aj otázka, ako často treba vlasy umývať, aby zbytočne netrpeli. Názory na túto tému sa líšia rovnako u bežných ľudí, ako aj u odborníkov. Neexistuje teda univerzálna rada.

Niekto je zástancom každodennej starostlivosti, iní odporúčajú nižšiu frekvenciu. Vedci sa však zhodujú v jednom, vlasy je dobré umývať pravidelne, pričom frekvenciu treba prispôsobiť veku, etnickému pôvodu, typu vlasov, ako aj aktivite, ktorú vykonávame. Čo prospieva konkrétnemu človeku, si musí každý odpozorovať sám.

Odporúčame: Inšpirujte sa: Krásne a zdravé vlasy ako má Priyanka Chopra

sušenie vlasov

Zdroj: Shutterstock®

Sušenie a tepelná úprava

Mokré vlasy nasiaknuté vodou sú náchylné na lámanie a vypadávanie. Po umytí je preto ideálne ich čo najskôr dostať do suchého stavu. To ale neznamená, že ich treba urýchlene „uškvariť horúcim vzduchom“ z fénu.

Najlepšie je, ak vlasy jemne čo najviac usušíte uterákom, pričom z nich odstránite nadmernú vlhkosť. Môžete ich nechať prirodzene uschnúť alebo vyfénovať, avšak nezabúdajte na ochranné prípravky určené na tepelný styling.

Vlasy sa vám poďakujú, ak zvolíte nižšiu teplotu vzduchu a teda nezapnete fén na maximálny výkon. Na trhu sú tiež dostupné sušiče na vlasy so snímačmi, ktoré automaticky regulujú teplotu vzduchu tak, aby neprehrievali vlasy.

Maximálnej teplote by ste sa mali vyhýbať aj pri kulmovaní a žehlení vlasov. Nie je dôvod vlasy zbytočne trápiť horúčavou. Na žehlenie vám postačí napríklad už teplota 160 stupňov Celzia.

Pozri aj: Trápia vás nechty, vlasy a pleť? Máme jednoduché riešenie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní