Color blocking v šatníku: Viete, čo tento výraz znamená a ako ho dosiahnúť?

Color blocking v šatníku: Viete, čo tento výraz znamená a ako ho dosiahnúť?
  • 02.11.2022
  • Michaela Kožáková

Kontrastovanie farieb predstavuje rafinovaný spôsob, ako upútať pozornosť. Elegantné a zároveň klasické prvky v jasných odtieňoch rozžiaria každý pochmúrny deň, a to vo veľkom štýle. 

Móda pre moletky, plnoštíhle či ultra štíhle, mladé dievčatá alebo dámy – color blocking sa stal výrazným trendom v každej oblasti ženskej módy, a dokonca i tej pánskej. Vlejte do svojho šatníka trochu farieb a vyskúšajte si ho i vy. Čítajte ďalej a nechajte sa zasvätiť do umenia color blockingu. 

Pozri aj: Najzaujímavejšie diéty celebrít, ktoré naozaj fungujú!

Farby

Zdroj: INSTAGRAM/juppimentel, INSTAGRAM/thenxcstyle

Čo je to color blocking?

Color blocking možno definovať ako miešanie dvoch až troch (ak nie viacerých) odvážnych a často protichodných farieb dohromady za účelom vytvorenia pútavého a štýlového vzhľadu. 

Od TikTok-u až po predvádzacie móla – color blocking je neprehliadnuteľným módnym trendom, ktorý sa vyznačuje svetlými odtieňmi, živými a výraznými kúskami a nečakanými farebnými kombináciami. 

Módni dizajnéri a ikony v odevnom priemysle vyvinuli pravidlá, ktoré sa spájajú s umením blokovania farieb. Základné pravidlá pre color blocking sú zamerané na teóriu farieb, ktorá zahŕňa zákaz nosenia príliš veľa farieb naraz a možnosť vyvážiť outfit neutrálnym odtieňmi, ako je napríklad sivá.

Burrows

Zdroj: PINTEREST/oliverands.com, PINTEREST/superseventies.tumblr.com

Kde sa vzal color blocking?

Yves Saint Laurent bol jedným z prvých, ktorí tento trend predstavili už v 60. rokoch minulého storočia, keď na výstave módneho domu pre jeseň/zima 1965 – 1966 debutovali so svojimi dnes už ikonickými vrecovými šatami inšpirovanými prácou a dielami holandského maliara Pieta Mondriana. Tento moment prinútil dizajnérov, aby sa pozerali na farby z iného uhla. 

Color blocking vo veľkej miere spopularizoval módny návrhár Stephen Burrows, ktorý bol na začiatku svojej kariéry silno inšpirovaný érou diskoték. Do svojich raných populárnych odevov a dámskej módy prepletal témy ako sloboda, pohyb a kultúra.

Color blocking si upevnil svoju pozíciu v súčasnom módnom prostredí a slúži ako platforma pre dizajnérov na posúvanie hraníc pravidiel tradičného štýlu. Legendárne módne domy ako Gucci a Prada sú známe svojím experimentovaním s farbami. A dnes mladší dizajnéri ako Jeremy Scott a Christopher John Rogers využívajú svoje inovatívne farebné perspektívy na to, aby si vytvorili jedinečné miesto v módnom priemysle.

Od JW Andersona cez Valentina po Prabala Gurunga a Balenciagu sa color blocking stal na predvádzacích mólach štandardom. 

Neprehliadni: Trendy jesenná manikúra: Ktoré TOP farby prevládajú v tomto období?

Farebné koleso

Zdroj: PINTEREST/clevelandfashionista.com, PINTEREST/Larissa Neves

Ako na color blocking?

Ak máte radi svetlé a živé farby, je ľahké začleniť color blocking i do vášho šatníka. Ako na to?

  • Vyberte si 2 – 3 farby, o ktorých si myslíte, že sa k sebe hodia. Ak si nie ste istí, ako ich spárovať, všimnite si farebné koleso na obrázku vyššie. Skúste si vybrať farby, ktoré sú na kolese blízko seba, napríklad oranžová, červená a ružová, alebo farby, ktoré sú priamo oproti sebe, napríklad modrá a žltá. Môžete tiež použiť rôzne odtiene rovnakej farby.
  • Ak použitie množstva jasných farieb nie je váš štýl, skúste staviť na jeden výrazný odtieň a skombinovať ho s neutrálnymi farbami. Vďaka tomu výrazná farba krásne vynikne. Môžete napríklad nakombinovať šedú sukňu s jasne žltým svetrom. Za neutrálne odtiene sa považuje čierna, námornícka, hnedá a tmavošedá. Môžete ich použiť ako základ pre akýkoľvek farebne blokovaný outfit.
  • Experimentujte, hrajte sa s nezvyčajnými farebnými kombináciami. Časť toho, čo robí color blocking takým populárnym trendom, je, že otvára dvere zábavným a netradičným kombináciám. Vyskúšajte spárovať svoju obľúbenú džínsovú košeľu napríklad so svetlou bundou vo farbe fuksie.
  • Skúste color blocking s kúskami, ktoré sa už vo vašom šatníku nachádzajú. Nemusíte bežať kupovať nové oblečenie. Stačí sa zamerať na košele, nohavice alebo doplnky v živých farbách a nakombinovať ich.
  • Noste niekoľko rôznych odtieňov rovnakej farby a dosiahnite tak výrazný efekt farebného bloku. Color blocking je o vytváraní čistých línií, aby vynikli kombinácie farieb. Doplnky by mali byť jednoduché a grafické a mali by nevtieravo dopĺňať váš celkový vzhľad.

Zozbierajte odvahu a skúste si i vy rozjasniť váš deň žiarivými farbami. Nechajte sa inšpirovať niekoľkými zaujímavými outfitmi v galérií nižšie. 

Zdroj foto: úvodná koláž - INSTAGRAM.com/vi_bogodist, INSTAGRAM.com/thenxcstyle
- Color blocking
1 z 16

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Darina Božiková 01.12.22 13:17

DB
karma
114.00

niektoré kombinácie farieb sú divoké, ale nenamietam. čo sa komu páči, to si skombinuje.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní